O šiuo metu vilniečių šeima puoselėja meksikietiško daržo idėja ir su naujienų portalu tv3.lt pasidalijo patarimais, kaip paįvairinti savo daržą ir auginti įdomesnes gėrybes.
E. Mikolaitytė pasakoja, kad jų šeima prieš maždaug septynerius metus nusprendė įsigyti sodybą ir ten pradėjo puoselėti nuosavą daržą, norėdami užsiauginti šviežių daržovių. Iš pradžių jie augino agurkus, pomidorus, burokėlius, tradicines ir mums įprastas daržoves, bei prieskonines žoleles.
Tačiau vėliau iš įvairių kelionių šeima parsiveždavo vis daugiau įvairių sėklų ir ėmė auginti įdomesnes daržo gėrybes, kurios puikiai tikdavo maisto gamybai, mat šeima mėgsta išbandyti kitų šalių virtuvių patiekalus.
„Kadangi esame daug gaminanti šeima ir mėgstame tai daryti, reikėjo skanių ir kokybiškų produktų, todėl pradėjome sau augintis įdomesnes daržoves“, – sako ji.
Meksikietiško daržo idėja
Iš pradžių šeima įvairias gėrybes augino savo reikmėms, bet vėliau nusprendė imti jomis prekiauti. Pašnekovė juokauja, kad tai šeimos verslu pavadinti negalėtų – tai, pasak jos, yra labiau atsiperkantis hobis. Tačiau norinčių įsigyti daržoves iš „Sofos ūkininkų“ kasmet atsiranda vis daugiau ir E. Mikolaitytė džiaugiasi, kad jau turi nuolatinių klientų.
Įdomesniu asortimentu pirkėjus pritraukiantys „Sofos ūkininkai“ visai neseniai savo socialiniuose tinkluose ėmė dalytis meksikietiško daržo idėja. E. Mikolaitytė atskleidžia, kad didelio dėmesio buvo susilaukęs jų itališkų daržovių asortimentas, o šią vasarą jie galės pasiūlyti ir iš Meksikos kilusių daržovių:
„Didžioji banga buvo Italijos virtuvėje naudojamų daržovių. Savo klientus supažindinome su cukinijų žiedais, šviežiomis, spalvotomis pupelėmis, baklažanais ar pankoliais. Ir dėl to, kad kiekvieną sezoną pristatome kažką naujo, tapome atpažįstami.
Idėja išvystyti meksikietiška daržą susidėliojo labai natūraliai kaip dėlionė. Besidomint planuojamų auginti daržovių kilme, paaiškėjo, kad didelė dalis jų kilusi iš Meksikos ar aplinkinių regionų. Šiemet bus labai įdomu išbandyti Meksikos virtuvėje naudojamus aitriuosius pipirus , tomatilus, juodus kukurūzus, ir žinoma, naujų veislių pomidorus.“
Augins 30 rūšių pipirų
E. Mikolaitytė pasakoja, kad augina daug įvairių veislių pomidorų. Ji atskleidžia, kad pomidoras taip pat yra kilęs iš Meksikos, kaip ir aitrusis pipiras. „Sofos ūkininkai“ jau ne vienerius metus augina įvairių veislių pipirus, tačiau šie metai bus pirmieji, kai jie augins populiariausius Meksikos virtuvėje naudojamus aštriuosius pipirus.
„Pipiras yra apkeliavęs visą pasaulį ir yra tūkstančiai jo veislių: vienos yra kilusios Pietų Amerikoje, kitos išvestos JAV ar Azijoje. Visą laiką auginome kažkiek pipirų, pavyzdžiui, jelapenų, kurie yra bene žinomiausias aštrusis pipiras.
Tačiau šiuo metu labiausiai orientuojamės į tas veisles, kurios naudojamos būtent Meksikos virtuvėje“, – sako pašnekovė.
Šiemet „Sofos ūkininkai“ savo darže planuoja auginti apie 30 veislių pipirų. E. Mikolaitytė pasakoja, kad tai yra ilgos vegetacijos daržovė, todėl ją reikia pasėti gan anksti, o geriausiai tam tinka vasario mėnuo. Daržovių augintoja sako, kad vėliau, kai baigiasi šalnos, pipirai perkeliami į šiltnamį ir saikingai laistomi, o, kad jie gerai augtų, būtina šiluma:
„Nėra tai daug taisyklių reikalaujanti daržovė, svarbu nesusivėlinti su sėja, nes gali nesulaukti vaisių, jeigu per vėlai pasėsi. Geriausia juos auginti šiltnamyje, buvo metų, kai užaugo ir atvirame grunte.
Pavyzdžiui, pernai ar užpernai, kai buvo labai karštos vasaros, jie puikiausiai jautėsi ir lauke. Tačiau kiekvienais metais yra ta rizika, kad galbūt vasara nebus tokia karšta ar saulėta ir geriau pasisodinti šiltnamyje.“
Daržas išsiskirs spalvotais ir „stikliniais“ kukurūzais
Taip pat „Sofos ūkininkų“ darže meksikietišką dvasią palaikys ir juodi ar rožiniai kukurūzai. Nors apie juos daugelis tikriausiai dar nėra girdėjęs, pasak daržovių augintojos, jie daug vertesni dėmesio nei mums įprasti geltonieji kukurūzai.
„Tie tikrieji ir pirmieji kukurūzai niekada ir nebuvo geltoni. Geltoni kukurūzai yra labiau išvestinė veislė ir pritaikyta masiniam auginimui, ji nėra tokia naudinga maistinėmis medžiagomis. Geltoni mums įprasti kukurūzai yra sukultūrintos veislės, masiškai auginamos žmonių maistui, perdirbimui ar gyvulių pašarui gaminti. Dalis geltonųjų kukurūzų yra genetiškai modifikuoti.
Be geltonų, rožinių ar juodų kukurūzų šiemet mūsų ūkyje augs ir vadinamieji „Stikliniai“ kukurūzai. Jų luobelė yra plonesnė, sėklos įvairiaspalvės ir dėl to jie atrodo kaip stikliniai burbuliukai. Taip pat pas mus šiemet augs balti, balti su juodais taškeliais, žalsvi kukurūzai “, – pasakoja E. Mikolaitytė.
Pašnekovė pasakoja, kad kukurūzus galima sėti dviem būdais: arba juos tiesiai pasėti į dirvą, praėjus dviem savaitėms po paskutinių šalnų, arba pasidaiginti namuose ir vėliau labai atsargiai perkelti į dirvą. E. Mikolaitytė atkreipia dėmesį ir į dar kelis svarbius kukurūzų auginimo etapus:
„Svarbu juos susodinti nedideliais atstumais vienas šalia kito, kad jie tiesiog galėtų vienas į kitą atsiremti ir taip vėjas jų labai nelaužytų bei jie turėtų didesnę galimybę apsidulkinti vėjui judinant. Jie mėgsta būti laistomi, tad jeigu darželis netoli namų, būtų gerai juos dažnai pagirdyti.
Svarbu pasirinkti tinkamą veislę ar hibridą, kad būtų ankstyvas derlius, nes jie yra ilgesnės vegetacijos, todėl jeigu pasirinksite vėlyvesnę galite ir nesulaukti burbuolių. Pasėjus juos gegužę ar birželio pradžioje derlius imamas spalį, tai jeigu vėsesnis ruduo, tai gali ir nesubręsti.“
Pomidorų giminaičiai – dėmesio verti tomatilai
Dar viena daržovė, kuri augs meksikietiškajame „Sofos ūkininkų“ darže – tai tomatilai, kurie yra kilę iš tos pačios augalų šeimos kaip pipirai bei pomidorai ir savo išvaizda šiek tiek juos primena. Tačiau, pasak E. Mikolaitytės, jų skonis visiškai skiriasi.
„Tomatilai Lietuvoje dar vadinami dumplainiais arba dumplūnėm. Tomatilas savo išvaizda panašus į nedidelį pomidorą, bet jo skonis ir struktūra kitokia. Jo skonis - tai tarpinis variantas tarp vaisiaus ir nelabai sunokusio pomidoro.
Vieną iš tų dumplūnių žino visi, nes jos dedamos ant pyragų, tortų, tokios geltonos uogytės, jų būna ir džiovintų.
O tomatilai ar kitaip vadinamos filadelfinės dumplūnės yra didesni vaisiai, iš jų dažniausiai Meksikoje gaminama salsa. Lietuvoje verdamos uogienės ar pagardai. Taip pat jie yra marinuojami“, – savo žiniomis dalijasi daržovių augintoja.
Moteris atskleidžia, kad iš visų minėtų meksikietiškų daržovių tomatilų priežiūra yra lengviausia, mat jie yra labai derlingi. Vis dėlto yra keletas dalykų, kuriuos reikia žinoti prieš ruošiantis auginti šias daržoves:
„Jie yra labai derlingi, bet juos geriau išsidaiginti namuose kovo mėnesį kaip ir pomidorus ir po to, priklausomai nuo veislės, auginti arba šiltnamyje, arba lauke.
Tomatilai puikiausiai auga ir lauke, jie prisisėja ir patys bei ilgainiui tampa kaip daržo piktžolės, jeigu nenurenki visų vaisių. Iš vieno augalo galima prisiskinti daug vaisių. Šeimos poreikiams 3–5 augalų pilnai pakanka.“
Susidomėjimas netradicinėmis daržovėmis auga
E. Mikolaitytė džiaugiasi, kad žmonių susidomėjimas įvairiomis netradicinėmis daržovėmis vis labiau auga. Moteris pasakoja, kad dažnai jų klientai labai mėgsta gaminti ir daug laiko praleidžia virtuvėje, išbandydami naujus receptus su iš jų įsigytomis daržovėmis bei vėliau pasidalija atrastais naujais skoniais.
„Tie, kurie iš mūsų tas daržoves įsigyja bei jas valgo, labai noriai laukia tų įdomesnių daržovių. Ar tai būtų šviežios pupelės, ar cukinijų žiedai, ar įdomesni pomidorai.
Jie įsigyja tai, ko prekybos centruose nelabai būna, pavyzdžiui, spalvotos morkos, mėlyni ar žalios spalvos pomidorai, balti baklažanai ar pankoliai, kurių nelabai kas tradiciniame darže augina. Manau, kad žmonės labai džiaugiasi, kai gauna įdomesnę daržovę, ką tik nuskintą iš daržo ir šviežią“, – šypsosi ji.