Neretai daugeliui iškyla klausimas, ar pasikeitus orams turėtų keistis ir mūsų mityba? Pasak dietologės Ž. Dumbraitės, sezoninė mityba išties svarbi, norint iš maisto produktų gauti kuo daugiau naudingų medžiagų.
Dažniausiai sezono maistą mums padiktuoja pati gamta todėl pavasarį jau norisi ne raugintų kopūstų ar agurkėlių, o pirmųjų gėrybių iš nuosavo daržo.
„Pavasaris – tai šviežių daržovių metas. Po žiemos gali norėtis daug lengvesnio maisto, mažiau šildančių komforto patiekalų, daugiau salotų, šaltų sriubų ir panašiai“, – sako pašnekovė.
Kokio maisto pavasarį turėtume valgyti daugiau?
Tam, kad pavasarį būti sveiki ir energingi, šiuo metų laiku turėtumėte rinktis kuo daugiau žalumynų, mat, anot specialistės, po žiemos daugelio organizmas yra nusilpęs, todėl jam trūksta vitaminų.
„Esame šiauriečiai, žiemą mėgstame pasilepinti šildančiais, riebesniais patiekalais, suvalgome mažiau daržovių nei šiltaisiais sezonais.
Tad labai rekomenduoju jau dabar į savo lėkštes pakviesti žalumynus, pavasarinius ridikėlius bei daigintas daržovių sėklas“, – pataria Ž. Dumbraitė ir paaiškina, kodėl pavasarį itin svarbu valgyti kuo daugiau žalumynų ir daržovių:
„Verta į savo racioną įtraukti daugiau žalumynų dėl juose esančio vitamino C, skaidulų, geležies ir folio rūgšties.
Jau galime ne tik nusipirkti įvairių daigintų daržovių, lapinių salotų, ridikėlių, šviežių špinatų, bet ir patys namie, ant palangės užsiauginti šio gėrio.“
Neskubėkite pirkti maisto papildų
Specialistė atkreipia dėmesį, kad nors pavasarį svarbu valgyti kuo daugiau žalumynų ir daržovių, jos turėtų būti kuo įmanoma šviežesnės. Dėl šios priežasties reikėtų atsisakyti seno derliaus gėrybių.
„Daugelyje daržovių vitaminų atsargos senka su laiku. Pavasarį reikėtų vartoti mažiau seno derliaus daržovių ir vaisių, kuriuose jau nebėra tiek vitaminų, kiek buvo rudenį: tai obuoliai, kriaušės, įvairios šakninės daržovės, tokios kaip bulvės, burokėliai, morkos“, – komentuoja Ž. Dumbraitė.
Jeigu nusprendėte po žiemos savo organizmą papildyti trūkstamais mikroelementais ir vitaminais, dietologės teigimu, nereikėtų skubėti pirkti maisto papildų prieš tai neišsiaiškinus, kokių medžiagų jums iš tiesų trūksta.
„Geriausias būdas sužinoti – atlikti išsamų kraujo tyrimą. Taip žinosite, kiek ir ko jums trūksta“, – pabrėžia Ž. Dumbraitė ir priduria, į ką reikėtų atkreipti dėmesį nusprendus įsigyti maisto papildų ar vitaminų:
„Na o jei jaučiatės gerai, bet vis tik norite užpildyti savo mitybos spragas, tuomet rinkitės plataus spektro multivitaminų ir mineralų kompleksus.
Kol saulės Lietuvoje turime dar irgi nedaug, vitaminas D išlieka vienas paklausiausių mūsų regione, o jei valgote mažai žuvies – rečiau nei du kartus per savaitę, – galimai jums prireiks vartoti Omega 3 papildus.“
Pavasaris – lieknėjimo metas?
Dietologė atkreipia dėmesį, kad daugelis pavasarį ima laikytis griežtų dietų ar iškrovos dienų, taip norėdami pagerinti savijautą bei sulieknėti ir vasarą pasitikti gražesnėmis kūno formomis. Tačiau, pasak Ž. Dumbraitės, toks mąstymas nėra teisingas, nes dauguma dietų neatneša norimų rezultatų arba jie būna trumpalaikiai.
„99 proc. dietų baigiasi nesėkme. Žinoma, nuostabu jei pavasarį kyla noras maitintis sveikiau, daugiau judėti, bet tai turime daryti sąmoningai ir palaipsniui.
Griežtos dietos ne tik kad dažniausiai turi tik trumpalaikį efektą, bet ir atneša daug žalos žmogaus organizmui“, – sako specialistė.
Anot Ž. Dumbraitės, norint, kad nereiktų nerimauti dėl svorio, energijos stokos ar prastos savijautos, reikėtų atkreipti dėmesį į keletą sveikos gyvensenos principų:
„Mano patarimas – atidžiau rinkitės maisto produktus, valgykite ne mažiau nei 5 porcijas vaisių ir daržovių per dieną, gerkite vandenį, valgykite sąmoningai, ne prie ekranų, įsiklausykite į savo kūno poreikius.
Ir pamatysite, greitai nustebsite, kad vieni patiekalai suteikia daugiau reikiamos energijos, o kiti tik apsunkina virškinimą.“
Ji taip pat priduria, kad norint pasiekti geresnių rezultatų, labai svarbu tinkamai rūpintis virškinimo sistema. Tą padaryti taip pat padeda taisyklinga mityba:
„Tiesa, jei norite geresnio virškinimo proceso, verta į racioną įtraukti ir daugiau visagrūdžių kultūrų, jose gausu skaidulų, kurios padės geriau suvirškinti, įsisavinti maistą, reguliuoti cukraus kiekį kraujyje bei pamaitinti gerąsias žarnyno bakterijas.“