Gali atrodyti, kad akių sveikata nuo mūsų nepriklauso, nes tokie veiksniai kaip genetika ir amžius dažnai lemia, mums reikia akinių ar ne, rašo express.co.uk.
Iš tikrųjų sveikas akis ir gerą regėjimą gali lemti daugybė gyvenimo būdo veiksnių. Vienas iš tokių gyvenimo būdo veiksnių yra mityba, nes įrodyta, kad tam tikri maisto produktai gerina arba blogina matymą.
Didžiosios Britanijos akių gydytojų asociacijos klinikinis vadovas Maxas Halfordas papasakojo apie tai plačiau. Jis pasidalijo maisto produktų, kurių reikėtų vengti, nes jie gali pakenkti akims, sąrašu.
Perdirbti angliavandeniai
Daug perdirbtų angliavandenių turinti mityba gali sukelti kraujagyslių ligas, o tai savo ruožtu gali turėti neigiamos įtakos akių funkcionavimui.
Tai patvirtina ir šiais metais žurnale „Nutrients“ paskelbtas tyrimas, kuriame nustatyta, kad daug angliavandenių turinti mityba susijusi su ne viena kraujagyslių liga, t. y. ji susijusi su bet kokiomis ligomis, kurios turi įtakos kraujotakos sistemai.
Tyrimo išvadose teigiama: „Tyrimai rodo, kad kraujo lipidų kiekis priklauso nuo suvartojamų angliavandenių kiekio, o padidėjęs lipidų kiekis kraujyje yra širdies ir kraujagyslių ligų rizikos veiksnys.
Daug angliavandenių turinti mityba gali prisidėti prie aterosklerozės ir įvairių kraujagyslių ligų, galiausiai sukeliančių mirtį, vystymosi.“
Tinklainės kraujagyslių ligos – tai akies užpakalinės dalies kraujotaką pažeidžiančios būklės, dėl kurių galima prarasti regėjimą. Jas gali sukelti kraujagyslių problemos, taip pat aukštas kraujospūdis ir diabetas.
Nesveikas maistas
M. Halfordas teigė, kad nesveikas maistas, kuriame gausu sočiųjų riebalų, gali užkimšti smulkias tinklainės kraujagysles, nors nedideli kiekiai sočiųjų riebalų gali būti naudingi ir yra subalansuotos sveikos mitybos dalis.
Produktai, kuriuose gausu sočiųjų riebalų ir kurių reikia vengti:
- perdirbta ir riebi mėsa;
- sviestas, taukai ir sūris;
- pyragaičiai ir sausainiai;
- šokoladas;
- kepiniai.
Daug druskos turintys maisto produktai
„Maisto produktai, kuriuose yra daug natrio, gali padidinti kraujospūdį, – sakė M. Halfordas. –Aukštas kraujospūdis gali turėti neigiamos įtakos mūsų ilgalaikei akių sveikatai“.
Britų širdies fondas teigia, kad dažniausiai vartojami produktai, kuriuose yra daug druskos, yra perdirbta mėsa, duona, makaronai, ryžiai, pica, padažai, sūris, kepiniai.
„Mayo Clinic“ rašo: „Aukštas kraujospūdis gali pažeisti mažytes, plonytes kraujagysles, kurios aprūpina akis krauju“.
Tai gali sukelti:
- tinklainės kraujagyslių pažeidimą (retinopatiją);
- skysčių kaupimąsi po tinklaine (choroidopatija);
- nervų pažeidimus (regos nervo neuropatija).