• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Už Užupyje įsikūrusio restorano „Gurmanai“ vairo stovi dvidešimt metų patirtį gastronomijos srityje skaičiuojantis virtuvės šefas Dainius Špakauskas. Neseniai vyras laimėjo TV3 žiniasklaidos grupės projektą „IKI šefų kovos“, kuriame gaminti patiekalus teko iššūkių ir nepatogių aplinkybių sąlygomis. Tačiau Dainius tikina drąsiai lipantis iš komforto zonos, nors kitus, sakančius, jog nemėgsta gaminti, skatina atrasti lengvus receptus, kurie maisto ruošimo procesą paverstų malonumu.

Už Užupyje įsikūrusio restorano „Gurmanai“ vairo stovi dvidešimt metų patirtį gastronomijos srityje skaičiuojantis virtuvės šefas Dainius Špakauskas. Neseniai vyras laimėjo TV3 žiniasklaidos grupės projektą „IKI šefų kovos“, kuriame gaminti patiekalus teko iššūkių ir nepatogių aplinkybių sąlygomis. Tačiau Dainius tikina drąsiai lipantis iš komforto zonos, nors kitus, sakančius, jog nemėgsta gaminti, skatina atrasti lengvus receptus, kurie maisto ruošimo procesą paverstų malonumu.

REKLAMA

Dešimt savaičių TV3 žiniasklaidos grupės žiūrovai stebėjo neeilinio kulinarinio projekto „IKI šefų kovos“ eigą, kurios finale paaiškėjo, kad geriausiojo titulas atiteko virtuvės šefui Dainiui Špakauskui. Vyras dar pirmojoje laidoje pasakojo, jog maisto gamyba susižavėjo nuo vaikystės, tad smalsumo vedamas pasirinko šį kelią, patirtį kaupdamas pasaulinio lygio restoranuose ir mokydamasis iš garsiausių šefų, rašoma pranešime žiniasklaidai. 

„Karjerą pradėjau „Four Seasons“ viešbutyje Katare, paskui sekė Londonas, Norvegija, Šveicarija, Ispanija, Azijos tolimieji kraštai. Yra tekę gaminti žinomiems žmonėms, aktoriams ir futbolo žvaigždėms, vadovauti vienam garsiausių paplūdimio klubui „Nikki Beach Mallorca“ ir restoranui „InterContinental Davos“, kuris kelis metus iš eilės buvo pripažintas kaip geriausias pasaulio viešbutis, o vienas įspūdingiausių pasiekimų – tai darbas kartu su moderniosios gastronomijos krikštatėviu Marco Pierre White.

REKLAMA
REKLAMA

Esu apkeliavęs pusę pasaulio ir visos mano kelionės susijusios su maistu, nes kur benuvykčiau, domiuosi apie vietinius patiekalus, ragauju nepatirtus skonius. Esu gaminęs ir džiunglėse, ir prie žvakės šviesos, todėl iššūkių nebijau, nes su pozityvia energija viskas skaniau, o pozityvo aš turiu“, – savo jėgomis Dainius tikėjo nuo pat projekto pradžios.

REKLAMA

Šiandien šefas džiaugiasi, kad gavęs pasiūlymą, sutiko dalyvauti tokioje televizinėje avantiūroje, kurioje ne tik galėjo išbandyti savo jėgas, bet ir iš tiesų įrodyti esantis vienas geriausių šefų Lietuvoje.

„Man virtuvė yra pirmieji namai, nes čia praleidžiu daugiausiai laiko. Patinka pasakoti, edukuoti, kad gaminimas yra ne kančia, kad maistą galima pasidaryti labai lengvai, su nuotaika, nes tai turi teikti džiaugsmą. Kai 20 metų pradirbi virtuvėje po 14 valandų kasdien, kai rankos būdavo nudegintos, o kojų pirštų nagai krisdavo nuo batų spaudimo, tai galimybė pasireikšti televizijoje man vienas malonumas. O ir jeigu tavęs niekas nematys, nesvarbu, kaip skaniai begamintum, niekas nežinos ir niekas neateis paragauti“, – apie darbą televizijoje pasakoja Dainius.

REKLAMA
REKLAMA

Projekto „IKI šefų kovos“ šefai kaskart vykdavo į vis kitą filmavimo aikštele virsdavusią vietą ir patiekalus gamindavo ne sau įprastose virtuvėse, o paprastų žmonių namuose, iš to, ką rasdavo spintelėse ir ką su turimu biudžetu nusipirkdavo parduotuvėje. Šeimos, vaikai, studentai, krepšinio fanai, jogos propaguotojai, žinomi šalies veidai, senjorai ir net kariai – vertintojų komisiją taip pat sudarydavo įvairaus gyvenimo būdo, pomėgių, įpročių bei skirtingus lūkesčius maistui keliantys žmonės, tačiau Dainius pripažįsta, kad vos pažvelgęs į žmogų, jau gali nuspėti, koks patiekalas jam patiks.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Man patinka save įmesti į nepatogias padėtis, nes jeigu neišeisi iš komforto zonos – gyvenime nieko ir nepamatysi. Vienodai smagu buvo gaminti ar trobelėje, kur krosnį teko pasikūrenti malkomis, ar Ruklos kareivinėse, kurios man priminė restoranus, kuriuose esu dirbęs. Ir iš vakaro niekada negalvodavau, kokį patiekalą gaminsiu, užtekdavo kelių minučių pokalbio ir receptas ateidavo į galvą vaikštant po parduotuvę. Pasiklioviau savo nuojauta ir intuicija, mat kartais į žmogų pasižiūrėjęs jau gali nuspėti, ko jis norėtų, kas jam patiktų ir džiaugiuosi, kad pavykdavo atitaikyti skonius“, – sako virtuvės šefas.

REKLAMA

Laukia nauji darbai 

Dainius pripažįsta, kad viso projekto metu jautėsi atsipalaidavęs, pasitikėjo savo jėgomis ir konkurencijos ar įtampos tarp kolegų nejuto, o iš nuotykių ir akimirkų, pasilikusių už kadro ko nepamatė žiūrovai, išeitų dar dešimt laidų. Tačiau po projekto Dainius neketina ilsėtis – jo laukia nauji darbai, laimėjus metinį kontraktą su „IKI“.

„Iš tiesų džiaugiuosi nugalėjęs, visas šis nuotykis paliko gerus įspūdžius, esu laimingas tiek dėl to, kad dalyvavau, tiek dėl to, kad pavyko nugalėti, nes išsinešti pergalę – tikrai yra garbė. Su „IKI“ mes jau aptarėme, ką darysime toliau, žinau, jog bus dar filmavimų, taip pat jau paruošėme velykines reklamas, todėl dirbsime intensyviai ir būsiu „IKI“ veidu“, – džiaugiasi vyras.

REKLAMA

Virtuvės šefas neslepia, jog kuomet myli tai, ką darai, norisi patarimais dalintis ir su kitais. Pasak jo, maisto gamyba neturi virsti kančia, nors dažniausiai žmones gąsdina ne pats procesas, o po jo virtuvėje liekanti netvarka, tad ragina ieškoti paprastų receptų, patiekalą nesudėtingai pasigaminant vos vienoje keptuvėje.

„Maisto gaminimas neturi apsunkinti. Aš tikiu, kad dažniausiai žmonės nemėgsta plauti indų. Tai juos gąsdina labiau nei gaminimas, todėl ir pats esu dalinęsis receptais, kur patiekalai pagaminami vienoje keptuvėje ar skardoje, kepant orkaitėje. Parduotuvėse yra labai daug gerų produktų, kuriuos galima nusipirkti, tad tereikia noro, užsispyrimo ir nebijoti rizikuoti bei eksperimentuoti“, – sako Dainius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų