Šaltibarščiai gaunasi be galo skanūs, o pakeitus marinuotus burokėlius žaliais (pamarinuoti per naktį citrinos sultyse su druska) – gausite grynai žaliavalgišką variantą.
Pirmiausia reikia pasiruošti veganišką kefyrą. Yra keli variantai – vienas naudoti mirkytas saulėgrąžas, kitas – citrinų sultimis sutrauktą sojų pieną. Siūlau pabandyti abu ir išsirinkti savo mėgiamiausią.
Su saulėgrąžų „kefyro" variantu jums reikės: puodelio nuplautų, kelias valandas (arba per naktį) pamirkytų saulėgrąžų (kiekis priklauso nuo to, skystus ar tirštus šaltibarščius mėgstate); 400-500 ml vandens; citrinos sulčių pagal skonį.
Mirkome saulėgrąžas, gerai nuplauname, plakame su vandeniu ir citrinos sultimis iki vienalytės masės, atšaldome.
Sojų „kefyro" variantui jums reikės: 1 litro nesaldinto be jokių skonių sojos pieno; 1-2 citrinos sulčių; nesaldinto sojų jogurto jei mėgstate tirščiau.
Citrinų sultis supilame į pieną, laukiame kol sutrauks, jei per skysta – situaciją geriname jogurtu. Šaldome.
Dar reikės: krapų, jaunų svogūnų laiškų, vieno didelio arba keleto vidutinių žalių agurkų, marinuotų burokėlių, tofu arba avokado vietoj kiaušinio (o galima naudot ir abudu), juodosios druskos, pipirų pagal skonį.
Kaip gaminti
Pjaustome agurką, krapus, svogūniukus, tofu arba avokadą, dedame burokėlius, užpilame pasigamintu "kefyru", gardiname pipirais, druska pagal skonį ir dar šiek tiek papjaustom žalumynų ant viršaus papuošimui.
Skanaus!
Šių receptų publikavimas – ne pelno siekiančios organizacijos „Gyvi gali“ projekto „Nori gali“ dalis. Projektas įkvepia augalinio – sotaus ir skanaus – maisto atradimams. Kiekvieną pirmadienį mūsų portale ieškokite naujų ir įdomių receptų! Už šios savaitės receptą dėkojame tinklaraščiui @everyspecialday.