• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Virtuvės šefas Gian Luca Demarco neslepia – iš visų lietuvių būtent žemaičiams jis jaučia didžiausias simpatijas. Juk pastarieji savo būdu labiausiai primena charizmatiškuosius italus! O šio sekmadienio TV3 laidoje „La maistas“ jis ne tik bendraus su tikra žemaite, bet ir savo paties namuose mokysis gaminti tradicinį šio regiono patiekalą – kastinį.

14

Virtuvės šefas Gian Luca Demarco neslepia – iš visų lietuvių būtent žemaičiams jis jaučia didžiausias simpatijas. Juk pastarieji savo būdu labiausiai primena charizmatiškuosius italus! O šio sekmadienio TV3 laidoje „La maistas“ jis ne tik bendraus su tikra žemaite, bet ir savo paties namuose mokysis gaminti tradicinį šio regiono patiekalą – kastinį.

REKLAMA

Žinomas virtuvės šefas juokaus, kad tai yra pirmas kartas, kai su žemaite išdrįsta susitikti be vertėjo. Visgi, kaip pasirodys vėliau, jo būtų prireikę – platus Sandros žodynas ne vieną žiūrovą privers spėlioti, ką reiškia vienas ar kitas žodis!

Nepaisant to, Gian Luca pripažins – jis ir pats mielai taptų žemaičiu. Tačiau kaip išmokti šnekėti žemaitiškai? „Be šansų – aš vos sugebu kalbėti lietuviškai!“ – juoksis Gian Luca, o vėliau pridės, kad, matyt, Žemaitijoje mažiau skyrybų, nes jei moteris kalba žemaitiškai, vyras jos tiesiog nesupranta.

REKLAMA
REKLAMA

Visgi yra ir kitas būdas bent kiek priartėti prie žemaičių. Anot Sandros, tai – išmokti gaminti tradicinį Žemaitijos patiekalą – kastinį! „Jis nėra plakamas, verdamas, ar, tuo labiau, kepamas. Yra tokia tradicija – kastinį reikia sukti“, – pasakos ji.

REKLAMA

Anot Sandros, kastinį mėgsta visi – net vaikai. Ir nors įprastai kastinys yra ruošiamas su grietine, laidoje Sandra parodys kur kas lengvesnį jo pagaminimo būdą.

Pirmiausiai kambario temperatūros sviestą supjaustykite kubeliais, pagardinkite druska ir sudėkite į indą. Sandra naudos molinį, tačiau turės svarbų patarimą tiems, kurie kastinį gamins pirmąkart: „Pradedantiesiems reikėtų naudoti metalinį indelį, nes moliniame galite labai greitai perkaitinti – tuomet kastinio nebesusuksite.“

REKLAMA
REKLAMA

Prieš pradėdami gaminti, pasiruoškite du puodus – vieną su įkaitintu vandeniu, o kitą – su šaltu. Indą su sviestu pirmiausiai statykite virš karšto vandens ir palaikykite jį tol, kol sviestas suminkštės. Iškart po to indą nuimkite ir sviestą imkite sukti iki tolygios masės. Tuomet suberkite nuplikytus kmynus, lėtai supilkite kefyrą ir toliau viską sukite.

Vėliau, nenustodami sukti į vieną pusę, tą patį indą įdėkite į puodą su šaltu vandeniu. „Tik neskubėkite – žemaičiai viską daro lėtai“, – primins Sandra.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 

Taip besukdami kastinį, nepamirškite jo pagardinti pipirais, o pačioje pabaigoje pridėti ir česnako. Baigtą kastinį patiekite su virtomis bulvėmis ir žemaitiška spirgine – pakepintomis, sutrintomis kanapėmis.

„Tuomet bulvę mirkome į spirginę ir užsikandame kastiniu. Puikūs pietūs – garantuoti!“ – sakys Sandra, o kaip žemaičių tradicinį patiekalą pakartoti namuose, pamatysite jau šio sekmadienio laidoje.

Taip pat žiūrovai išvys ir kitą gardų receptą, jei kastinio gamyba pasirodytų per sunki – Gian Luca pamokys, kaip pasigaminti gruzdintą jautieną su karamelizuotomis daržovėmis.

„La maistas“ – sekmadieniais, 9.30 val. per TV3!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų