Žinomas virtuvės šefas juokaus, kad tai yra pirmas kartas, kai su žemaite išdrįsta susitikti be vertėjo. Visgi, kaip pasirodys vėliau, jo būtų prireikę – platus Sandros žodynas ne vieną žiūrovą privers spėlioti, ką reiškia vienas ar kitas žodis!
Nepaisant to, Gian Luca pripažins – jis ir pats mielai taptų žemaičiu. Tačiau kaip išmokti šnekėti žemaitiškai? „Be šansų – aš vos sugebu kalbėti lietuviškai!“ – juoksis Gian Luca, o vėliau pridės, kad, matyt, Žemaitijoje mažiau skyrybų, nes jei moteris kalba žemaitiškai, vyras jos tiesiog nesupranta.
Visgi yra ir kitas būdas bent kiek priartėti prie žemaičių. Anot Sandros, tai – išmokti gaminti tradicinį Žemaitijos patiekalą – kastinį! „Jis nėra plakamas, verdamas, ar, tuo labiau, kepamas. Yra tokia tradicija – kastinį reikia sukti“, – pasakos ji.
Anot Sandros, kastinį mėgsta visi – net vaikai. Ir nors įprastai kastinys yra ruošiamas su grietine, laidoje Sandra parodys kur kas lengvesnį jo pagaminimo būdą.
Pirmiausiai kambario temperatūros sviestą supjaustykite kubeliais, pagardinkite druska ir sudėkite į indą. Sandra naudos molinį, tačiau turės svarbų patarimą tiems, kurie kastinį gamins pirmąkart: „Pradedantiesiems reikėtų naudoti metalinį indelį, nes moliniame galite labai greitai perkaitinti – tuomet kastinio nebesusuksite.“
Prieš pradėdami gaminti, pasiruoškite du puodus – vieną su įkaitintu vandeniu, o kitą – su šaltu. Indą su sviestu pirmiausiai statykite virš karšto vandens ir palaikykite jį tol, kol sviestas suminkštės. Iškart po to indą nuimkite ir sviestą imkite sukti iki tolygios masės. Tuomet suberkite nuplikytus kmynus, lėtai supilkite kefyrą ir toliau viską sukite.
Vėliau, nenustodami sukti į vieną pusę, tą patį indą įdėkite į puodą su šaltu vandeniu. „Tik neskubėkite – žemaičiai viską daro lėtai“, – primins Sandra.
Taip besukdami kastinį, nepamirškite jo pagardinti pipirais, o pačioje pabaigoje pridėti ir česnako. Baigtą kastinį patiekite su virtomis bulvėmis ir žemaitiška spirgine – pakepintomis, sutrintomis kanapėmis.
„Tuomet bulvę mirkome į spirginę ir užsikandame kastiniu. Puikūs pietūs – garantuoti!“ – sakys Sandra, o kaip žemaičių tradicinį patiekalą pakartoti namuose, pamatysite jau šio sekmadienio laidoje.
Taip pat žiūrovai išvys ir kitą gardų receptą, jei kastinio gamyba pasirodytų per sunki – Gian Luca pamokys, kaip pasigaminti gruzdintą jautieną su karamelizuotomis daržovėmis.
„La maistas“ – sekmadieniais, 9.30 val. per TV3!