• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šaltis dažnai sukelia sezoninius sąnarių skausmus. Kai orai atvėsta ir norisi tik sėdėti prisiglaudus prie radiatoriaus, gali kilti pagunda pasimėgauti šiltu ir paguodžiančiu maistu, tačiau ekspertė įspėja išmesti penkis produktus – jie jums nesuteikia jokios naudos.

Šaltis dažnai sukelia sezoninius sąnarių skausmus. Kai orai atvėsta ir norisi tik sėdėti prisiglaudus prie radiatoriaus, gali kilti pagunda pasimėgauti šiltu ir paguodžiančiu maistu, tačiau ekspertė įspėja išmesti penkis produktus – jie jums nesuteikia jokios naudos.

REKLAMA

Kai kurie produktai gali visiškai nesuteikti šilumos ir paguodos, priešingai, tik pridaryti jums žalos, perspėja ekspertė, rašo express.co.uk.

Mitybos specialistė dr. Emily Carter teigia, kad kai kurie įprastai šaltuoju metų laiku vartojami produktai iš tikrųjų gali sukelti sąnarių uždegimą ir su juo susijusį skausmą.

Ji įspėja, kad yra sąrašas įprastų maisto produktų, kurie gali būti padidėjusio sąnarių skausmo žiemos mėnesiais priežastis.

Ji sako, kad dauguma sąnarių skausmų pasireiškia dėl uždegimo: „Maisto produktai, kuriuose valgote, gali arba paskatinti uždegimą, arba padėti jį sumažinti.“

REKLAMA
REKLAMA

Sąnarių skausmą didinantys produktai

Dr. E. Carter pabrėžia, kad uždegimą sukeliančių maisto produktų vartojimo mažinimas ir priešuždegiminių produktų įtraukimas gali labai pakeisti situaciją.

REKLAMA

Ji sako, kad maisto produktai, kuriuose gausu omega-3 riebalų rūgščių, antioksidantų ir skaidulų, pavyzdžiui, riebi žuvis, uogos ir žalios lapinės daržovės, gali padėti numalšinti uždegimą ir ilgainiui pagerinti sąnarių būklę.

Ji pateikia penkis produktus, kurie yra didžiausi sustiprėjusio skausmo kaltininkai. Ji taip pat siūlo, ką keisti, kad sąnariai būtų sveikesni.

Perdirbta mėsa ir dešros

Perdirbta mėsa, įskaitant dešreles, šoninę ir saliamį, yra labai skani, tačiau joje taip pat gausu glikacijos galutinių produktų ir konservantų, pavyzdžiui, nitratų. Glikacijos galutiniai produktai – tai junginiai, kurie susidaro baltymams ar riebalams susijungus su cukrumi gaminimo metu, tai gali sukelti oksidacinį stresą bei uždegimą.

REKLAMA
REKLAMA

Uždegimas yra pagrindinė sąnarių skausmo priežastis, ypač sergant tokiomis ligomis kaip artritas. Sumažinus perdirbtos mėsos vartojimą galima sumažinti uždegimo žymenis organizme.

Iškeiskite perdirbtą mėsą į liesus baltymus, pavyzdžiui, vištieną be odos, žuvį arba kitus augalinius baltymus.

Rafinuoti angliavandeniai

Tokie produktai kaip balta duona, pyragaičiai ir kiti rafinuoti angliavandeniai yra dažnas pasirinkimas atvėsus orams, tačiau jų glikemijos indeksas yra aukštas. Dėl to gali padidėti cukraus kiekis kraujyje, o tai gali sukelti sisteminį uždegimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rafinuotų angliavandenių sukeltas uždegimas ne tik veikia sąnarius, bet ir gali prisidėti prie svorio didėjimo, o tai papildomai apkrauna skaudančius sąnarius.

Rinkitės neskaldytus grūdus, pavyzdžiui, avižas, bolivines balandas ar ruduosius ryžius, kurie sutiekia ilgalaikės energijos ir rečiau sukelia uždegimą.

Saldūs gėrimai ir desertai

Žiemą dažniau pasilepiname, pavyzdžiui, karštu šokoladu su grietinėle ar sausainiais ir tortai. Per didelis cukraus vartojimas yra susijęs su padidėjusiu uždegimo žymenų, pavyzdžiui, citokinų, kiekiu.

REKLAMA

Dėl cukraus poveikio ilgainiui gali sustiprėti sąnarių skausmas, taip pat didėja nuovargis, todėl tampa sunkiau išlikti aktyviam, o tai labai svarbu sąnarių sveikatai.

Saikingai vartokite saldžius gėrimus ir desertus, geriau rinkitės natūraliai saldintus gėrimus, pavyzdžiui, vaisiais gardintas arbatas arba desertus su medumi ar klevų sirupu.

Riebaluose keptas maistas

Traškučiai, gruzdinti patiekalai atvėsus orams tampa didele pagunda. Tačiau šiuose maisto produktuose paprastai būna daug nesveikų transriebalų, kurie gali skatinti sisteminį uždegimą.

REKLAMA

Transriebalai yra ypač kenksmingi, nes jie ne tik stiprina sąnarių skausmą, bet ir didina lėtinių ligų, tokių kaip širdies ligos ir diabetas, riziką.

Rinkits sveikesnius maisto ruošimo būdus, pavyzdžiui, kepimą orkaitėje ar karšto oro gruzdintuvėje, garinimą, ir naudokite priešuždegiminius riebalus, pavyzdžiui, alyvuogių aliejų, avokadus, riešutus.

Pieno produktai

Pieno produktai, įskaitant sūrį ir grietinę, gali sukelti problemų jautriems sąnariams. Kai kurie žmonės gali būti jautrūs kazeinui, pieno produktuose esančiam baltymui, kuris gali sukelti uždegimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nors ne visiems tai gali būti aktualu, tačiau tiems, kurie jaučia sąnarių skausmą ar serga artritu, pieno produktų vartojimas gali paaštrinti jų jaučiamus simptomus.

Išbandykite pieno produktų alternatyvas, pavyzdžiui, migdolų gėrimą, kokosų jogurtą ar augalinės kilmės sūrius, kad pamatytumėte, ar įprastus pieno produktus pakeitus alternatyvomis pagerės sąnarių sveikata.

matyt teks iš viso mesti valgyti ...
Lapines darzoves su pesticidais, cia jos labai pades
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų