• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kraujo krešuliai, kurie atsiranda be akivaizdžios priežasties, gali sukelti gyvybei pavojingų komplikacijų, todėl labai svarbu sumažinti į jų susidarymo riziką.

Kraujo krešuliai, kurie atsiranda be akivaizdžios priežasties, gali sukelti gyvybei pavojingų komplikacijų, todėl labai svarbu sumažinti į jų susidarymo riziką.

REKLAMA

Gydytojas Sunni Patel iš sveikatos klinikos „Dish Dash Deets“ papasakojo apie penkis maisto produktus, kurie galėtų padėti krešulių išvengti, rašo express.co.uk.

„Su kraujo krešulių susidarymo rizikos mažinimu arba širdies ir kraujagyslių sveikatos gerinimu siejami keli maisto produktai, – aiškino gydytojas. – Nors nė vienas maisto produktas negali garantuoti kraujo krešulių prevencijos, šių produktų įtraukimas į subalansuotą mitybą gali prisidėti prie sveikesnės kraujotakos sistemos.“

1. Riebi žuvis

Šaltųjų vandenų žuvys, tokios kaip lašiša, skumbrė, upėtakis ir sardinės, turinčios daug omega-3 riebalų rūgščių, pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis.

REKLAMA
REKLAMA

Gydytojas paaiškino, kad vartojant riebią žuvį bent du kartus per savaitę galima padėti sumažinti krešulių susidarymo riziką.

2. Uogos

Vasaros sezonui puikiai tinkančios mėlynės, braškės, avietės ir gervuogės yra žymiai daugiau nei saldus ir gaivus skonis. Uogose gausu antioksidantų, ypač antocianinų, kurie gali užkirsti kelią kraujo krešuliams.

REKLAMA

„Antioksidantai padeda sumažinti uždegimą ir apsaugo kraujagysles, todėl krešulių susidarymo rizika sumažėja, – sakė S. Pate. – Kelis kartus per savaitę stenkitės suvartoti bent 240 gramų įvairių uogų.“

3. Česnakai

Dėl savo antitrombocitinių ir antikoaguliantinių savybių česnakai yra ypač veiksmingas pagalbininkas, kai reikia apsaugoti nuo gelį primenančių sukrešėjusio kraujo gumulėlių.

REKLAMA
REKLAMA

„Naudinga reguliariai suvalgyti vieną ar dvi skilteles šviežio česnako arba lygiavertį česnako miltelių kiekį“, – sakė gydytojas.

4. Ciberžolė

Ciberžolėje yra aktyvaus junginio, vadinamo kurkuminu, kuris pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis.

„Tai padeda pagerinti kraujotaką, užkirsti kelią trombocitų agregacijai ir sumažinti krešulių susidarymo riziką, – aiškino S. Patel. – Naudinga į patiekalus įdėti vieną ar du arbatinius šaukštelius ciberžolės arba vartoti kurkumino papildus (prieš tai pasitarus su šeimos gydytoju).“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 

5. Juodasis šokoladas

Šokoladas, kurio sudėtyje yra 70 ar daugiau procentų kakavos, gali padidinti naudingų flavonoidų kiekį. Gydytojas paaiškino, kad šokoladas siejamas su pagerėjusia kraujotaka ir sumažėjusiu kraujo krešumu.

„Šokoladas yra labai kaloringas, todėl svarbiausia yra saikingumas, – pridūrė jis. – Užteks retkarčiais pasimėgauti nedidele juodojo šokolado porcija (30–60 gramų).“

Nors gydytojo rekomenduojami kiekiai gali prisidėti prie sveikos mitybos, tačiau krešulių rizikai sumažinti rekomenduojamų tikslių produktų kiekių nėra.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų