Nors iš pradžių tai gali ir nekelti jokio nerimo, tačiau laikui bėgant cholesterolis gali kauptis ir užkimšti kraujagysles. Sunkiais atvejais tai gali sukelti gyvybei pavojingas būkles, tokias kaip širdies smūgis ir insultas.
Mityba yra pagrindinis veiksnys, lemiantis aukštą cholesterolio kiekį, o per daug riebus maistas yra viena iš dažniausiai pasitaikančių priežasčių.
Tačiau lygiai taip pat, kaip kai kurie maisto produktai ir gėrimai gali padidinti cholesterolio kiekį, kiti gali jį sumažinti. Ekspertė rekomendavo tris gėrimus, kurie padėtų sumažinti cholesterolio kiekį, rašo express.co.uk.
Mitybos specialistė ir „Healthy Mays“ klinikos įkūrėja Mays Al-Ali patarė į savo racioną įtraukti tris arbatas – žaliąją, yerba mate (paragvajinis bugienis) ir kinrožę.
„Įrodyta, kad žalioji arbata ir yerba mate mažina blogojo mažo tankio lipoproteinų cholesterolio kiekį bei gerina lipidus, – sakė ji. – Bet atminkite, jog jos abi turi daug kofeino, todėl gerkite tik ryte, kad nesutrikdytų jūsų miego.“
„Taip pat buvo įrodyta, kad kinrožės arbata mažina cholesterolio kiekį – viename tyrime tie, kurie ją kasdien gėrė, sumažino trigliceridų, mažo tankio lipoproteinų ir bendrojo cholesterolio kiekį bei padidino didelio tankio lipoproteinų (gerojo) kiekį vos per vieną mėnesį“, – pridūrė ji.
Žalioji arbata
Žalioji arbata nuo seno laikoma gėrimu, kupinu sveikatą stiprinančių savybių. 2020 m. žurnale „Nutrition Journal“ paskelbtame tyrime padaryta išvada, kad žaliosios arbatos gėrimas gali sumažinti mažo tankio lipoproteinų, vadinamų bloguoju cholesteroliu, ir bendrojo cholesterolio kiekį.
„Žaliosios arbatos vartojimas sumažina mažo tankio lipoproteinų cholesterolio ir bendrojo cholesterolio kiekį, bet ne didelio tankio lipoproteinų cholesterolio ar trigliceridų kiekį normalaus svorio asmenims ir tiems, kurie turėjo antsvorio ar buvo nutukę, tačiau reikėtų papildomų ilgesnės trukmės tikslinių tyrimų, apimančių įvairesną populiaciją“, – teigiama 31 tyrimo, kuriame dalyvavo daugiau nei 3 300 dalyvių, metaanalizės išvadoje.
Mažo tankio lipoproteinai, vadinami bloguoju cholesteroliu, gali kauptis ant kraujagyslių sienelių. Laikui bėgant dėl to susiaurėja kraujagyslių skersmuo, o tai gali sukelti pavojų sveikatai.
Priešingai, didelio tankio lipoproteinai (gerasis cholesterolis) sugeria cholesterolį ir perneša jį atgal į kepenis, kur jis pašalinamas iš organizmo.
Yerba mate
Yerba mate yra žolelių arbata, pagaminta iš yerba mate (paragvajinio bugienio) augalo. 2019 m. žurnale „Nutricion Hospitalaria“ paskelbtame tyrime, kuriame dalyvavo 119 antsvorio turinčių moterų, buvo analizuojamas yerba mate gėrimo poveikis riebalų kiekiui kraujyje.
Geriausius rezultatus parodė tos dalyvės, kurios gėrimą derino su sveika mityba, nors besilaikančios įprastos dietos taip pat pastebimai sumažino cholesterolio kiekį.
„Kasdien vartojama yerba mate padeda sumažinti bendrojo cholesterolio ir mažo tankio lipoproteinų cholesterolio kiekį ir sumažina trigliceridų kiekį kartu su mažo kaloringumo dieta“, – sakoma pranešime.
Kinrožės arbata
Kaip rodo jos pavadinimas, kinrožės arbata gaminama iš kinrožės, arba hibiscus, augalo žiedų. Straipsnyje, paskelbtame žurnale „Journal of Alternative and Complimentary Medicine“ (Alternatyvios ir papildomos medicinos žurnale) 2009 m., nustatyta, kad diabetu sergančių pacientų kraujyje sumažėjo riebalų (lipidų) kiekis.
„Šio tyrimo rezultatai parodė, kad kinrožės arbata turi didelį poveikį diabetu sergančių pacientų kraujo lipidų profiliui“, – sakoma straipsnyje.