• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Cholesterolis yra riebi medžiaga, randama kraujyje. Jei jo per daug, gali užsikimšti kraujagyslės, o tai gali kelti rimtą pavojų. Laimei, yra būdų, kaip sumažinti cholesterolio kiekį, įskaitant mitybą. Puikiai žinoma, kad tam tikri maisto produktai padidina cholesterolio kiekį, o sotieji riebalai yra vieni didžiausių priešų.

Cholesterolis yra riebi medžiaga, randama kraujyje. Jei jo per daug, gali užsikimšti kraujagyslės, o tai gali kelti rimtą pavojų. Laimei, yra būdų, kaip sumažinti cholesterolio kiekį, įskaitant mitybą. Puikiai žinoma, kad tam tikri maisto produktai padidina cholesterolio kiekį, o sotieji riebalai yra vieni didžiausių priešų.

REKLAMA

Laimei, kiti maisto produktai turi priešingą poveikį, rašo express.co.uk.

Becky Graham, „Get More Vits“ mitybos specialistė, pasakojo: „Vieni produktai turi sveikų riebalų, kurie tiesiogiai mažina mažo tankio lipoproteinų (blogojo) cholesterolio kiekį, o kai kuriuose maisto produktuose yra augalinių junginių, kurie neleidžia organizmui pasisavinti tam tikros rūšies cholesterolio, kuris kenkia arterijoms ir skatina uždegimą.

Viduržemio jūros regiono dieta yra puikus būdas įtraukti sveikų riebalų rūgščių šaltinius – omega 3, 6 ir 9, kurių gausu riebioje žuvyje, avokaduose, riešutuose, sėklose, alyvuogėse ir jų aliejuose, bei daugiau vartoti skaidulų ir antioksidantų turinčių vaisių ir daržovių, vengti perdirbtų maisto produktų, kuriuose yra cukraus ir transriebalų, kurie gali sukelti aterosklerozę“.

REKLAMA
REKLAMA

Sumažinkite aukštą cholesterolį

Ji ypač rekomendavo vartoti daugiau maisto produktų, kuriuose gausu tirpių skaidulų.

„Gerai žinoma, kad tirpios skaidulos mažina širdies ligų riziką, – sakė B. Graham. – Jos jungiasi su tulžies rūgštimis arba cholesteroliu, mažindamos mažo tankio lipoproteinų cholesterolio kiekį kepenyse. Jos taip pat maitina žarnyno bakterijas, gamina trumpos grandinės riebalų rūgštis, padeda pagerinti jautrumą insulinui ir padeda mums greičiau pasisotinti“.

REKLAMA

Ji išvardijo aštuonis vaisius, pilnus tirpių skaidulų, kurios gali padėti sumažinti cholesterolio kiekį:

  • obuoliai,
  • kriaušės,
  • abrikosai,
  • slyvos,
  • apelsinai,
  • greipfrutai,
  • braškės,
  • mangai.

Kiti maisto produktai, kurių sudėtyje yra tirpių skaidulų, yra avižos, pupelės, lęšiai, morkos, saldžiosios ir baltosios bulvės, moliūgai bei šparagai. Sumažinti cholesterolio kiekį padeda ir daugiau kitų maisto produktų, aiškino B. Graham.

REKLAMA
REKLAMA

Sveiki riebalai

„Riebios žuvys, tokios kaip lašiša, skumbrė ir silkė, yra omega 3 riebalų EPA ir DHR šaltinis, kurių nauda širdies ir kraujagyslių sistemai yra akivaizdi, – sakė ji. – Įrodyta, kad omega 6 ir 9 riebalai iš alyvuogių, alyvuogių aliejaus, riešutų ir avokadų mažina mažo tankio lipoproteinų ir trigliceridų kiekį, didina didelio tankio lipoproteinų (gerojo cholesterolio) kiekį ir mažina uždegiminius procesus“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Antioksidantai

B. Graham sakė: „Valgykite daug įvairių spalvingų vaisių ir daržovių, lapinių žalumynų ir uogų, nes juose gausu antioksidantų“.

Raudonoje mėsoje, kiaušiniuose ir pieno produktuose taip pat yra antioksidantų, tokių kaip CoQ10 ir vitaminas A.

Polifenoliai

Šie augalų gaminami apsauginiai junginiai suteikia ryškios spalvos pigmentaciją vaisiams ir daržovėms, įskaitant mėlynes, baklažanus ir obuolius.

REKLAMA

Kiti geri polifenolių šaltiniai yra žalioji ir juodoji arbata, aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo alyvuogių aliejus, citrusiniai vaisiai, ciberžolė, riešutai, šokoladas, kava ir raudonasis vynas.

Įrodyta, kad juodasis šokoladas mažina kraujospūdį ir mažo tankio lipoproteinų cholesterolio kiekį bei pagerina jautrumą insulinui, o raudonasis vynas padeda sumažinti oksiduotų riebalų kiekį po valgio ir padeda valdyti uždegimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų