Laimei, kiti maisto produktai turi priešingą poveikį, rašo express.co.uk.
Becky Graham, „Get More Vits“ mitybos specialistė, pasakojo: „Vieni produktai turi sveikų riebalų, kurie tiesiogiai mažina mažo tankio lipoproteinų (blogojo) cholesterolio kiekį, o kai kuriuose maisto produktuose yra augalinių junginių, kurie neleidžia organizmui pasisavinti tam tikros rūšies cholesterolio, kuris kenkia arterijoms ir skatina uždegimą.
Viduržemio jūros regiono dieta yra puikus būdas įtraukti sveikų riebalų rūgščių šaltinius – omega 3, 6 ir 9, kurių gausu riebioje žuvyje, avokaduose, riešutuose, sėklose, alyvuogėse ir jų aliejuose, bei daugiau vartoti skaidulų ir antioksidantų turinčių vaisių ir daržovių, vengti perdirbtų maisto produktų, kuriuose yra cukraus ir transriebalų, kurie gali sukelti aterosklerozę“.
Sumažinkite aukštą cholesterolį
Ji ypač rekomendavo vartoti daugiau maisto produktų, kuriuose gausu tirpių skaidulų.
„Gerai žinoma, kad tirpios skaidulos mažina širdies ligų riziką, – sakė B. Graham. – Jos jungiasi su tulžies rūgštimis arba cholesteroliu, mažindamos mažo tankio lipoproteinų cholesterolio kiekį kepenyse. Jos taip pat maitina žarnyno bakterijas, gamina trumpos grandinės riebalų rūgštis, padeda pagerinti jautrumą insulinui ir padeda mums greičiau pasisotinti“.
Ji išvardijo aštuonis vaisius, pilnus tirpių skaidulų, kurios gali padėti sumažinti cholesterolio kiekį:
- obuoliai,
- kriaušės,
- abrikosai,
- slyvos,
- apelsinai,
- greipfrutai,
- braškės,
- mangai.
Kiti maisto produktai, kurių sudėtyje yra tirpių skaidulų, yra avižos, pupelės, lęšiai, morkos, saldžiosios ir baltosios bulvės, moliūgai bei šparagai. Sumažinti cholesterolio kiekį padeda ir daugiau kitų maisto produktų, aiškino B. Graham.
Sveiki riebalai
„Riebios žuvys, tokios kaip lašiša, skumbrė ir silkė, yra omega 3 riebalų EPA ir DHR šaltinis, kurių nauda širdies ir kraujagyslių sistemai yra akivaizdi, – sakė ji. – Įrodyta, kad omega 6 ir 9 riebalai iš alyvuogių, alyvuogių aliejaus, riešutų ir avokadų mažina mažo tankio lipoproteinų ir trigliceridų kiekį, didina didelio tankio lipoproteinų (gerojo cholesterolio) kiekį ir mažina uždegiminius procesus“.
Antioksidantai
B. Graham sakė: „Valgykite daug įvairių spalvingų vaisių ir daržovių, lapinių žalumynų ir uogų, nes juose gausu antioksidantų“.
Raudonoje mėsoje, kiaušiniuose ir pieno produktuose taip pat yra antioksidantų, tokių kaip CoQ10 ir vitaminas A.
Polifenoliai
Šie augalų gaminami apsauginiai junginiai suteikia ryškios spalvos pigmentaciją vaisiams ir daržovėms, įskaitant mėlynes, baklažanus ir obuolius.
Kiti geri polifenolių šaltiniai yra žalioji ir juodoji arbata, aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo alyvuogių aliejus, citrusiniai vaisiai, ciberžolė, riešutai, šokoladas, kava ir raudonasis vynas.
Įrodyta, kad juodasis šokoladas mažina kraujospūdį ir mažo tankio lipoproteinų cholesterolio kiekį bei pagerina jautrumą insulinui, o raudonasis vynas padeda sumažinti oksiduotų riebalų kiekį po valgio ir padeda valdyti uždegimą.