• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Noras pagaminti plovą, sušius, itališką daugiaryžį ar tiesiog išsivirti ryžių kaip garnyrą prie mėsos kepsnio, žuvies ar troškinio neretam priverčia pasukti galvą, kokios rūšies ryžius rinktis. Parduotuvėse šių kruopų įvairovė didžiulė, todėl verta atkreipti dėmesį, kad skirtingų rūšių ryžiai yra ruošiami ir gaminami skirtingai. Maisto ekspertai pataria, kaip tinkamai ruošiamam maisto patiekalui išsirinkti ryžius.

Noras pagaminti plovą, sušius, itališką daugiaryžį ar tiesiog išsivirti ryžių kaip garnyrą prie mėsos kepsnio, žuvies ar troškinio neretam priverčia pasukti galvą, kokios rūšies ryžius rinktis. Parduotuvėse šių kruopų įvairovė didžiulė, todėl verta atkreipti dėmesį, kad skirtingų rūšių ryžiai yra ruošiami ir gaminami skirtingai. Maisto ekspertai pataria, kaip tinkamai ruošiamam maisto patiekalui išsirinkti ryžius.

REKLAMA

Ilgagrūdžiai, apvalieji, laukiniai – tai tik kelios pagrindinės ryžių rūšys. Prekybos tinklo „Maxima“ asortimente yra daugiau nei 100 ryžių pasirinkimų.

„Tai yra labai universalus ir mėgstamas maisto produktas. Vien pačių populiariausių baltųjų ilgagrūdžių ir plikytų ryžių kiekvieną mėnesį parduodame po 100 tūkst. pakuočių. Lietuviai ryžius mėgsta, o pernai jų pardavimai šoktelėjo 11,5 proc.“, – pastebi minėto prekybos tinklo komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė. 

Kulinarinėse knygose netrūksta patiekalų, kurių pagrindinis ingredientas yra ryžiai.

„Ryžius geriausia pirkti atsižvelgiant į tai, kokį patiekalą ruošiatės gaminti. Pavyzdžiui, apkepui puikiai tiks ilgagrūdžiai, o sušiams ar paeljai – apvalieji“, – pranešime spaudai sako minėto prekybos tinklo maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė ir kviečia atkreipti dėmesį į skirtingų rūšių ryžių savybes.

REKLAMA
REKLAMA

Plikyti ilgagrūdžiai ryžiai

Ryžių kruopos yra apdorojamos specialiu būdu – suslėgtais garais. Tai padidina jų maistinę vertę, nes dalis luobelėje esančių medžiagų perkeliama į grūdą. Šiuos ryžius virti reikėtų apie 20–25 minutes. Plikyti ilgagrūdžiai ryžiai nesulimpa ir išlieka birūs, todėl yra puikus garnyras prie šašlykų, mėsos kepsnio ar žuvies. Taip pat tinkami gaminti salotas ir mišraines.

REKLAMA

Baltieji ilgagrūdžiai ryžiai

Šie ryžiai išverda vos per 10–15 minučių ir puikiai tinka tiek garnyrui, tiek kitiems patiekalams gaminti, pavyzdžiui, ruošiant balandėlius ar ryžių apkepą. Baltieji ilgagrūdžiai ryžiai pasižymi maloniu, bet neryškiu skoniu, todėl yra puiki sudėtinė dalis, nebijant, kad užgoš kitus ingredientus.

Rudieji ilgagrūdžiai ryžiai

Pasižymi ryškesniu skoniu negu baltieji ilgagrūdžiai ryžiai, todėl gali tapti kone atskiru patiekalu ar pagardinti troškinius bei daržovių apkepus. Kaip ir kiti rudieji ryžiai, jie yra menkiau apdoroti – išsaugota luobelė, kuri suteikia riešutų poskonį. Juos reikia virti ilgiau, tačiau nuo to kruopos nepraranda tekstūros ir išlieka birios. 

REKLAMA
REKLAMA

„Basmati“ ryžiai

„Basmati“ ryžius prieš virimą rekomenduojama apie pusvalandį pamirkyti vandenyje. Užtenka sodraus padažo, kad šie ryžiai taptų pagrindiniu patiekalu. Tad, jeigu gaminate karį ar indišką troškinį, „Basmati“ ryžiai turėtų būti pirmasis pasirinkimas. Jeigu šiuos ryžius rinksitės plovui – irgi neprašausite, nes kruopos bus pakankamai birios, sugers daug skysčio ir prieskonių. Ne veltui apie 70 proc. pasaulio „Basmati“ ryžių užauginantys indai juos vadina kvapų karaliene.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Baltieji ryžiai „Jazminai“

Pailgi ir beveik permatomi „Jazminai“ yra kilę iš Tailando ir išsiskiria maloniu gėlių, vaisių aromatu. Jeigu norite, kad jie būtų birūs, prieš verdant kelis kartus perplaukite vandeniu. Tailande šie ryžiai yra tradicinis garnyras, kuris tinka prie aštrių vištienos, žuvies, jūros gėrybių patiekalų. Iš „Jazminų“ galite pasiruošti ir puikų azijietišką desertą: išvirkite ryžius kokoso piene ir valgykite su šviežio mano gabalėliais.

REKLAMA

Apvalieji rudieji ryžiai

Apvalieji rudieji ryžiai verda apie 40-45 min. Juos galima rinktis, jeigu ketinate gaminti ispanišką paelją ar itališką daugiaryžį. Jeigu iš rudųjų ryžių gaminsite garnyrą, vertėtų žinoti, kad ryžiai bus gan kieti ir lipnoki, o jų skonis – ryškesnis.

„Arborio“ ryžiai

Tai yra itališki ryžiai, kurių pavadinimas kilęs nuo Italijos miesto Arborio, kur jie ir augina. Ši ryžių rūšis yra itin krakmolinga, todėl ryžiai gerai sukimba, sugeria daug skysčio, tačiau puikiai išlaiko savo forma ir pasižymi kremine tekstūra. „Arborio“ ryžiai yra nepamainomi gaminat itališką daugiaryžį (rissoto), taip pat juos galima naudoti ir gaminant ispaniškas paelijas.

REKLAMA

Juodieji ryžiai

Ši ryžių rūšis išsiskiria savo egzotine spalva. Juodos ryžių kruopos išvirusios tampa tamsiai purpurine spalva. Neįprastą spalvą lemia juoduose ryžiuose itin gausiai esantis antioksidantas antocianinas, kuris gali padėti apsisaugoti nuo širdies bei onkologinių ligų.

Juodieji ryžiai yra patys maistingiausi ir vertingiausi, nes lyginant su kitos ryžių rūšimis juose yra žymiai daugiau baltymų bei skaidulų. Juodieji ryžiai verda kur kas ilgiau nei baltieji. Rekomenduojama juoduosius ryžius naudoti kaip garnyrą, nes jie išskirtiniai ne tik savo spalva, bet ir maloniu riešutų poskoniu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sušių ryžiai

Tai yra specialūs ryžiai, kurie skirti būtent sušiams gaminti. Ši ryžių rūšis yra vidutinio ilgio, o išvirti tampa lipnūs, todėl labai paprastai jais sukti sušius.

Laukiniai ryžiai

Laukiniais ryžiais yra vadinamos ne ryžių, o laukinių zizanijų sėklos. Šie žoliniai augalai daugiausia auginami Šiaurės Amerikoje. Sėklos nėra lukštenamos ir šlifuojamos, todėl išsaugo daug maistinių savybių ir medžiagų, kurios valgant praturtina organizmą.

REKLAMA

Vis dėlto net ir išvirusios kruopos yra sunkiau sukramtomos, todėl prieš verdant rekomenduojama jas kelias valandas arba per naktį pamirkyti šaltame vandenyje. Laukiniai ryžiai dažnai yra maišomi su kitų rūšių ryžiais. Tokiais mišiniais skaninamos salotos, troškiniai ar net granola.

B. Baratinskaitė pažymi, kad verdant ryžius svarbu nepagailėti vandens ir išlaikyti tinkamas proporcijas, kurios visada yra nurodomos ant pakuotės. Nuplautas ryžių kruopas geriausia supilti į ką tik užvirusį vandenį, puodą uždengti dangčiu ir sumažinti kaitrą, kad vanduo vos vos burbuliuotų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų