• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Daug kalbama apie mitybos svarbą vėžio prevencijos tikslais – Kauno miesto poliklinikos specialistai primena, kokius produktus būtina įtraukti į mitybą, o kuriuos vartoti kuo rečiau, nes jie didina žarnyno vėžio riziką.

Daug kalbama apie mitybos svarbą vėžio prevencijos tikslais – Kauno miesto poliklinikos specialistai primena, kokius produktus būtina įtraukti į mitybą, o kuriuos vartoti kuo rečiau, nes jie didina žarnyno vėžio riziką.

REKLAMA

Aktualia informacija apie mitybos vaidmenį storosios žarnos vėžio išsivystymo rizikai Kauno miesto poliklinika pasidalijo socialiniame tinkle „Facebook“.

Storosios žarnos vėžio riziką mažinantys produktai

Vaisiai ir daržovės – itin svarbi mitybos dalis dėl juose esančių skaidulinių medžiagų, savo vietą lėkštėje turi atrasti ir nesotieji riebalai, pilno grūdo produktai.

REKLAMA
REKLAMA

O, kaip rodo mokslinių tyrimų duomenys, gausus perdirbtos, raudonos mėsos vartojimas riziką padidina ženkliai, prie žarnyno vėžio vystymosi prisideda ir cukraus, alkoholio, rafinuotų angliavandenių vartojimas.

REKLAMA

„Vaisiai ir daržovės gali padėti sumažinti storosios žarnos vėžio riziką?

Pastaraisiais metais vis daugiau jaunų žmonių susiduria su šia rimta liga.

Net 1 iš 5 naujų gaubtinės žarnos vėžio atvejų diagnozuojama iki 54 metų amžiaus! (Amerikos vėžio draugijos duomenys).

Kodėl tai svarbu?

Skaidulos iš vaisių, daržovių, viso grūdo produktų maitina gerąsias žarnyno bakterijas ir mažina uždegimą.

REKLAMA
REKLAMA

Nesotieji riebalai iš alyvuogių aliejaus, avokadų, riešutų taip pat padeda apsaugoti žarnyną.

O štai cukrus, rafinuoti angliavandeniai, perdirbta ir raudona mėsa, alkoholis – visa tai gali didinti vėžio riziką.

Ką verta žinoti?

50 g perdirbtos mėsos per dieną (pvz., viena dešrelė ar porcija šoninės) gali padidinti storosios žarnos vėžio riziką iki 18 %.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

PSO priskiria perdirbtą mėsą 1 grupės kancerogenams – tai reiškia, kad jų ryšys su vėžiu yra moksliškai įrodytas.

Raudona mėsa – tikėtinas kancerogenas (2A grupė).

Rinkis kasdieną, kas saugo:

  • Daugiau daržovių ir vaisių
  • Pilno grūdo produktus
  • Augalinius riebalus
  • Mažiau perdirbtos mėsos ir saldumynų

Norite sužinoti daugiau apie tai, kaip mityba veikia Jūsų sveikatą? Registruokitės pas mūsų gyvensenos medicinos specialistus: +370 37 403 900

Šaltiniai:

Abebe Z. ir kt., European Journal of Nutrition, 2025.

Zegeye Abebe ir kt., Nutrition Reviews, 2024“, – aktualiausia informacija dalijosi Kauno miesto poliklinika.

REKLAMA
linkėjimų koncertas
linkėjimų koncertas
ir valgyti valgyti chemiškai apdorotus vaisius ir daržoves ir būsi drūtas ir ,,sveikas,,.
Kas turi savo sodybą ar sodą tai gali užsiauginti daržovių ir vaisių. Aišku jai negruda kilogramais trašų kad tik gausiasnis derlius užaugtų. Parduotuvės vaisiai vien chemija tai ir yra vėžio priežastis. O mėsa ko ten nėra visokių E ir dar velniai žino ko. Tik koks parduotuvėse yra sveikas maistas gal visokie čipsai. Gydytojai negali nurodyti nes visur leistini kiekiai. Matot nuodams maisto produktuose yra leistinos normos. Kodėl SSRS mažiau sirgom vėžiu todėl kad visi daržoves auginosi patys kas neturėjo kur augintis pirko pas kokūkiečius na kaip sakoma pas kaimiečius. Parduotuvėse bananų ar mandarinų užveždavo tik per šventes. Mėsa pirkdavome turguje arba pas kaimiečius namuose.
Priežastis ar pasekmė
Priežastis ar pasekmė
Kad turėt gerą skrandį, reikia valgyti mėsą.
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų