Aktualia informacija apie mitybos vaidmenį storosios žarnos vėžio išsivystymo rizikai Kauno miesto poliklinika pasidalijo socialiniame tinkle „Facebook“.
Storosios žarnos vėžio riziką mažinantys produktai
Vaisiai ir daržovės – itin svarbi mitybos dalis dėl juose esančių skaidulinių medžiagų, savo vietą lėkštėje turi atrasti ir nesotieji riebalai, pilno grūdo produktai.
O, kaip rodo mokslinių tyrimų duomenys, gausus perdirbtos, raudonos mėsos vartojimas riziką padidina ženkliai, prie žarnyno vėžio vystymosi prisideda ir cukraus, alkoholio, rafinuotų angliavandenių vartojimas.
„Vaisiai ir daržovės gali padėti sumažinti storosios žarnos vėžio riziką?
Pastaraisiais metais vis daugiau jaunų žmonių susiduria su šia rimta liga.
Net 1 iš 5 naujų gaubtinės žarnos vėžio atvejų diagnozuojama iki 54 metų amžiaus! (Amerikos vėžio draugijos duomenys).
Kodėl tai svarbu?
Skaidulos iš vaisių, daržovių, viso grūdo produktų maitina gerąsias žarnyno bakterijas ir mažina uždegimą.
Nesotieji riebalai iš alyvuogių aliejaus, avokadų, riešutų taip pat padeda apsaugoti žarnyną.
O štai cukrus, rafinuoti angliavandeniai, perdirbta ir raudona mėsa, alkoholis – visa tai gali didinti vėžio riziką.
Ką verta žinoti?
50 g perdirbtos mėsos per dieną (pvz., viena dešrelė ar porcija šoninės) gali padidinti storosios žarnos vėžio riziką iki 18 %.
PSO priskiria perdirbtą mėsą 1 grupės kancerogenams – tai reiškia, kad jų ryšys su vėžiu yra moksliškai įrodytas.
Raudona mėsa – tikėtinas kancerogenas (2A grupė).
Rinkis kasdieną, kas saugo:
- Daugiau daržovių ir vaisių
- Pilno grūdo produktus
- Augalinius riebalus
- Mažiau perdirbtos mėsos ir saldumynų
Norite sužinoti daugiau apie tai, kaip mityba veikia Jūsų sveikatą? Registruokitės pas mūsų gyvensenos medicinos specialistus: +370 37 403 900
Šaltiniai:
Abebe Z. ir kt., European Journal of Nutrition, 2025.
Zegeye Abebe ir kt., Nutrition Reviews, 2024“, – aktualiausia informacija dalijosi Kauno miesto poliklinika.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!