Sunkaus švenčių maisto, alkoholio ir streso derinys bei ilgesnis laikas sėdint gali sukelti pilvo pūtimą. Mitybos specialistė Signe Svanfeldt iš sveikos mitybos programėlės „Lifesum“ paaiškino, kodėl šventiniu laikotarpiu mes taip išsipučiame, ir pateikia svarbiausius patarimus, kaip to išvengti, rašo mirror.co.uk.
Leidiniui „Mirror“ ji pasakojo: „Pilvo pūtimas gali atsirasti dėl kelių priežasčių, pavyzdžiui, streso, netinkamos mitybos, tam tikrų maisto produktų netoleravimo ar alergijos.
Kalėdiniu laikotarpiu pilvo pūtimą gali sukelti didelis suvalgyto maisto kiekis, maisto produktai, kurių įprastai nevalgome, arba kartu su maistu vartojamas alkoholis.
Taip pat jį gali sukelti sunkus maistas, kuriame gausu sviesto ar grietinėlės, arba kepti produktai, todėl gali sutrikti virškinimas, atsirasti rėmuo ar pilvo pūtimas“.
Dėl pilvo pūtimo jaučiamės sotesni ir papilnėję, o kartais jį lydi pilvo skausmas ar diskomfortas – tai taip pat gali paskatinti padidėjusį vidurių pūtimą.
Sveikatos ekspertė pridūrė, kad dėl pilvo pūtimo paprastai nėra ko jaudintis, tačiau jei tai kartojasi reguliariai ir sukelia skausmą bei diskomfortą, reikėtų kreiptis į gydytoją.
„Jei pilvo pūtimas atsirado dėl maisto netoleravimo ar alergijos, tai gali pakenkti sveikatai, pavyzdžiui, kai sergant celiakija valgoma glitimo turinčio maisto“, – sako Signe.
Kokie maisto produktai dažniausiai sukelia pilvo pūtimą?
Dietologės teigimu, trys pagrindiniai maisto produktai, sukeliantys pilvo pūtimą, yra šie:
Riebus bei keptas maistas,
Maistas, kuriame gausu FODMAP (virškinimui atsparūs angliavandeniai arba fermentaciją sukeliantys monosacharidai, disacharidai, oligosacharidai ir polioliai), pavyzdžiui, česnakai, žali svogūnai, obuoliai ir kriaušės,
Gazuoti gėrimai.