Vis dėlto, jei cholesterolio kraujyje per daug, tai gali kelti rimtą pavojų sveikatai. Aukštas cholesterolis gali būti paveldimas, bet dažniausiai tai būna prastų gyvenimo būdo įpročių rezultatas.
Aukštą cholesterolį sąlygojančių faktorių tarpe – per gausus sočiųjų riebalų vartojimas, sėdimas gyvenimo būdas, rūkymas ir kūno riebalų perteklius.
Tačiau kartais aukšto cholesterolio priežasčių suvaldyti neįmanoma – tai gali būti diabetas, inkstų ar kepenų ligos, nepakankamas skydliaukės aktyvumas, o taip pat amžėjimas, rašo express.co.uk
Avižų pienas gali sumažinti cholesterolio lygį
Kai bendras cholesterolio kiekis kraujyje yra aukštas, paprastai didelę jo dalį sudaro ŽTL (žemo tankio lipobaltymo) cholesterolis. Kai pastarojo yra daug, jis ima kauptis kraujagyslėse, formuodamas riebias nuosėdas.
Laikui bėgant tokių nuosėdų kaupiasi vis daugiau, dėl jų kraujui daug sunkiau bėgti arterijomis, o tai padidina infarkto, insulto ir kraujagyslių demencijos riziką.
Sveika ir subalansuota mityba, kurioje nedaug sočiųjų riebalų, gali viską iš pagrindų pakeisti aukštą cholesterolį turintiems žmonėms. Pavyzdžiui, pilno riebumo karvės pieną galima pakeisti avižų pienu, ir tai gali padėti palaikyti cholesterolį normos ribose.
Lundo universiteto mokslininkai teigia, kad avižų pienas gali sumažinti ŽTL cholesterolio lygį. Jie tyrimo metu tikrino 66 vyrų cholesterolio lygį penkias savaites, duodami jiems gerti avižų pieną be netirpiųjų skaidulų.
Tyrimas parodė, kad penkias savaites per dieną išgeriant po tris puodelius (750 ml) avižų pieno, bendras ŽTL cholesterolis sumažėjo 3–5 procentais.
Tyrėjai teigia, kad avižų pienas be netirpiųjų skaidulų pasižymi cholesterolį mažinančiomis ypatybėmis. Pasak „British Heart Foundation“, avižų piene yra avižų beta gliukanų, kurie „gali padėti palaikyti cholesterolio lygį, jei jų suvartojama po 3 g per dieną bei valgant subalansuotą maistą“.
Puiki alternatyva gyvuliniam pienui
Pavyzdžiui, 250 ml stiklinė avižų pieno turi 1 g beta gliukanų. Tuo tarpu dubenyje avižų košės, paruoštame iš 40 g avižų, beta gliukanų yra net 2 g.
Nesaldintas avižų pienas gali būti puiki alternatyva gyvuliniam pienui norintiems susimažinti cholesterolį, nes avižų piene yra labai nedaug riebalų, tačiau gausu baltymų. Maistingumo vertėmis ryžių pienas yra panašus į avižų pieną, tačiau jame nėra avižų piene gausių beta gliukanų.
Nors pieno pakaitalai gali būti geras pasirinkimas aukštą cholesterolį turintiems žmonėms, tačiau „The British Heart Foundation“ vis tiek nerekomenduoja pieno produktų visai pašalinti iš savo mitybos.
Pasak ekspertų, kalcio natūraliai nėra pieno pakaitaluose, todėl jo turi būti pridedama. Neriebūs pieno produktai padeda gauti reikiamą kalcį nesuvartojant per daug kalorijų.