Nors kraujo krešėjimas yra būtinas siekiant sustabdyti gausų kraujavimą, kai pažeidžiamos kraujagyslės, tačiau ne visi krešuliai atlieka gerą darbą.
Jei kraujo krešuliai užkemša venas ar arterijas, jie gali sukelti gyvybei pavojingų problemų, įskaitant širdies priepuolius ir insultus.
Jei labai mėgstate traškučius, rizikuojate paskatinti šių pavojingų krešulių susidarymo procesą, rašo express.co.uk.
Problemą sukelia aliejus
Nenuostabu, kad traškučiai tapo populiariu užkandžiu, nes kiekvienas kąsnelis leidžia mėgautis ypatingu skoniu.
Tačiau traškios bulvės dažnai kepamos smulkių sėklų aliejuje, pavyzdžiui, rapsų ar saulėgrąžų, todėl tai nėra pats sveikiausias pasirinkimas. Mitybos specialistas Rory Batt iš „Marvin's Den“ sakė:
„Saulėgrąžų ir rapsų aliejai, kuriuose kepami bulvių traškučiai, yra probleminiai ingredientai. Šiuose aliejuose yra polinesočiųjų riebalų rūgščių, kurios yra lakios ir itin jautrios temperatūrai. Aukšta temperatūra gali sukelti riebalų rūgščių struktūros mutacijas“.
„Cheminiu lygmeniu riebalų rūgštys, prarandant elektronus, iš esmės tampa oksiduotos. Šis procesas sukuria laisvuosius radikalus, kurie neišvengiamai suvartojami kaip aliejaus dalis traškučiuose. Jie sukelia uždegimus ir kenkia kūno ląstelėms“, ‒ pasakojo Rory Batt.
Kaupiasi blogasis cholesterolis
Be to, užkandžiaujant traškučiais, ant arterijų sienelių kaupiasi oksiduotas „blogasis“ arba MTL cholesterolis. Ponas Batt paaiškino, kad arterijų sustandėjimas, uždegimas ir oksiduoto MTL cholesterolio kaupimasis yra pavojingų kraujo krešulių susidarymo garantas.
Remiantis žurnalu „The American Journal of Clinical Nutrition“, kasdien keturias savaites suvartojant maždaug 160 gramų traškučių, gali padidėti žymenys, susiję su ateroskleroze – viena iš sudedamųjų dalių, galinčių sukelti kraujo krešėjimą.
Pasak dietologo, gera žinia yra ta, kad sveika mityba, kurioje gausu vaisių ir daržovių, gali padėti sumažinti traškučių sukeliamą oksidacinį poveikį.
Ponas Batt sakė: „Nepamirškite saiko ir traškučiais mėgaukitės tik retsykiais. Būtinai vartokite daug antioksidantų turinčių vaisių ir daržovių, taip pat žuvies ir žuvų taukų, kad sumažintumėte oksidacinį stresą ir uždegimus“.
Nors traškučiai gali paskatinti procesus, sukeliančius kraujo krešulius, dietologas taip pat pridūrė, kad šiuo metu nėra tyrimų, kurie tvirtai susietų traškučius su kraujo krešulių susidarymu. Jis sakė:
„Žinome, kad traškučių vartojimas yra susijęs su žymenimis, skatinančiais aterosklerozę. Mes taip pat žinome, kad nesveikų užkandžių, įskaitant traškučius, vartojimas yra susijęs su aterosklerozės išsivystymu, tačiau čia tam tikrą vaidmenį atlieka kiti maisto produktai.
Sunku tvirtinti, kad kalti tik traškučiai, nes vartojami ir kiti maisto produktai. Vienintelis būdas išsiaiškinti, ar tai konkrečiai traškučiai, yra atlikti klinikinį tyrimą ir tada galima teigti, jog tai nepaneigiamas įrodymas“. Tačiau saugumo dėlei, ekspertas rekomendavo riboti traškučius bei laikytis sveikos gyvensenos.