• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sunkios sveikatos būklės, susijusios su dideliu cholesterolio kiekiu, yra širdies priepuoliai ir insultai. Kraujyje randama dviejų rūšių cholesterolio, dažnai vadinamo „geruoju” ir „bloguoju”. Vartojant „gerąjį” cholesterolį, vadinamą didelio tankio lipoproteinu, sumažėja šių komplikacijų tikimybė.

Sunkios sveikatos būklės, susijusios su dideliu cholesterolio kiekiu, yra širdies priepuoliai ir insultai. Kraujyje randama dviejų rūšių cholesterolio, dažnai vadinamo „geruoju” ir „bloguoju”. Vartojant „gerąjį” cholesterolį, vadinamą didelio tankio lipoproteinu, sumažėja šių komplikacijų tikimybė.

REKLAMA

Tuo tarpu „blogasis” cholesterolis arba mažo tankio lipoproteinas kelia didesnę riziką. Yra žinoma, kad vynuogės dėl jose esančio skaidulų kiekio mažina mažo tankio lipoproteinų kiekį, rašo express.co.uk.

Taip yra todėl, kad tirpios skaidulos gali sulėtinti arba net sumažinti tam tikrų maistinių medžiagų, pvz., cholesterolio, įsisavinimą kraujyje.

Raudonųjų vynuogių nauda

„Food and Function” žurnale paskelbtas tyrimas atskleidė raudonųjų vynuogių naudą. Nustatyta, kad žmonės, turintys didelį cholesterolio kiekį, aštuonias savaites kasdien valgę 500 g raudonųjų vynuogių, turėjo mažesnį bendrą cholesterolio kiekį ir sumažino mažo tankio lipoproteinų kiekį.

REKLAMA
REKLAMA

Bušehro medicinos mokslų universiteto tyrinėtojai Irane 69 pacientus suskirstė į tris grupes. Dvi grupės aštuonias savaites kasdien suvalgydavo 500 gramų „Condori” veislės raudonųjų vynuogių arba „Shahroodi” veislės žaliųjų vynuogių, o trečioji nevalgė nei vienos rūšies.

REKLAMA

Jame aiškinama: „Bendras antioksidantų kiekis žymiai padidėjo tiek raudonąsias, tiek žaliąsias vynuoges valgiusiųjų grupėse, palyginti su kontroline grupe.

Raudonąsias vynuoges valgiusiųjų grupėje bendras cholesterolio ir mažo tankio lipoproteinų cholesterolio kiekis sumažėjo, palyginti su kontroline grupe.

Žurnale siūloma dažniau valgyti raudonąsias, o ne žaliąsias vynuoges.

Tyrime daroma išvada: „Šio tyrimo rezultatai rodo, kad raudonosios vynuogės turi stipresnį antioksidacinį ir hipolipideminį poveikį hiperlipidemiją turintiems suaugusiems, palyginti su žaliosiomis vynuogėmis.”

O kiek susirgo cukralige
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų