• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors daugeliui akivaizdu, kad alkoholis yra didžiausias kepenų priešas, vaistinių tinklo „Camelia“ vaistininkė Evelina Zykienė atkreipia dėmesį – didelės žalos gali pridaryti ir kiti kasdien vartojami produktai bei įpročiai, o apie kai kuriuos iš jų ko gero nesusimastote.

Nors daugeliui akivaizdu, kad alkoholis yra didžiausias kepenų priešas, vaistinių tinklo „Camelia“ vaistininkė Evelina Zykienė atkreipia dėmesį – didelės žalos gali pridaryti ir kiti kasdien vartojami produktai bei įpročiai, o apie kai kuriuos iš jų ko gero nesusimastote.

REKLAMA

Pasak vaistininkės, kepenys dažnai nukenčia ne tik nuo riebaus ar perdirbto maisto, bet ir nuo perteklinio cukraus, vaistų ar net buityje naudojamų chemikalų.

Kasdieniai produktai, kurie alina kepenis

„Labiausiai kepenims kenkia alkoholis, daug cukraus turintys gėrimai bei maistas, gazuoti gėrimai, riebus ir keptas, ypač sudegęs maistas“, – vardija vaistininkė E. Zykienė.

REKLAMA
REKLAMA

Neigiamą įtaką kepenims daro ir stipriai perdirbti produktai – juose dažnai gausu druskos, dirbtinių dažiklių bei priedų. Be to, pasak specialistės, kepenims pavojų gali kelti perteklinis vaistų vartojimas ar net buityje naudojami cheminiai valikliai, kurių dalelės įkvepiamos ir taip patenka į organizmą.

REKLAMA

Ne tokie akivaizdūs pavojai

Ilgainiui kepenų veiklai kenkia ne tik nesubalansuota mityba.

Pasak vaistininkės, žalos pridaro netinkamas ar perteklinis gydytojo paskirtų vaistų vartojimas, sveikatos būklių nekontroliavimas bei fizinio aktyvumo stoka. Taigi, net ir nekenksmingai atrodantys įpročiai laikui bėgant gali turėti rimtų pasekmių mūsų kūnui.

REKLAMA
REKLAMA

Riebus ir keptas maistas kenkia ne tik figūrai 

Pasak E. Zykienės, retkarčiais suvalgytas riebus ar keptas patiekalas sveikam žmogui problemų nesukels. Tačiau jei tokio maisto vartojama nuolat, pasekmės gali būti rimtos – nuo širdies bei kraujagyslių ligų iki virškinimo sutrikimų ir kepenų problemų.

Tiesa, į šią kategoriją patenka ne tik akivaizdūs patiekalai, tokie kaip žemaičių blynai ar taukuose kepta mėsa  – į ją patenka ir perdirbtos maisto prekės, įvairūs užkandžiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Perdirbtuose produktuose gausu riebalų bei druskos, o jų skaidymas pareikalauja daug energijos, skatina uždegiminių procesų atsiradimą ir apsunkina kepenų darbą“, – aiškina vaistininkė.

Cukrus – ne mažiau pavojingas, nei alkoholis

Specialistė pabrėžia, kad perteklinis cukraus vartojimas kepenims gali būti toks pat pavojingas, kaip ir alkoholis.

REKLAMA

„Pridėtinis cukrus ne tik skatina svorio augimą, bet ir lemia kepenų suriebėjimą. Perteklinė gliukozė virsta riebalais, kurie kaupiasi ant kepenų, o tai didina uždegiminių procesų riziką“, – teigia E. Zykienė.

Tiesa, anot specialistės, didžiausią žalą kepenims visgi daro alkoholis, kartu su riebiu maistu. Taip pat kenksmingas dažnas greitojo, kepto, sūraus ir pridėtinio cukraus gausaus maisto vartojimas bei dažnai geriami gazuoti gėrimai.

REKLAMA

Ką daryti, jei kepenys jau nusilpusios?

Jei kepenų veikla sutrikusi, pirmiausia svarbu laikytis gydytojo rekomendacijų, vartoti paskirtus vaistus bei reguliariai tikrintis. Kalbant apie mitybą, vaistininkė akcentuoja antioksidantus (C ir E vitaminus, gliutationą), choliną bei artišokų ekstraktą.

Kepenims palankiai veikia omega-3 riebiosios rūgštys bei silimarinas, pasižymintis priešuždegiminėmis savybėmis ir padedantis kepenims greičiau atsigauti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų