Žiemą atrodo beveik neįmanoma išvengti kokios nors ligos. Nesvarbu, ar tai būtų peršalimas, gripas, ar net Covid-19 – tiesiog šiuo metų laiku mes daug dažniau sergame. Nors vaistai padeda palengvinti ligos simptomus, tačiau kur kas geriau yra užkirsti kelią susirgimui.
Peršalimo ligų ne visada pavyksta išvengti, tačiau galime imtis tam tikrų veiksmų, kad sumažintume susirgimo riziką. Pasak vienos ekspertės, pradėti reikėtų nuo pakeitimų mityboje, rašo express.co.uk.
Gydytoja imunologė Jenna Macciochi atskleidė, kad tai, ką valgome, iš tikrųjų yra svarbiausias veiksnys, norint išlikti sveikiems žiemą bei parekomendavo vieną mitybos pokytį.
Tai – sezoninis maitinimasis. J. Macciochi paaiškino, kad žiemą trumpesnės dienos ir šviesos trūkumas taip pat turi įtakos augalams, todėl pasirinkus sezono metu augančius vaisius ir daržoves, juose gali būti sveikatai naudingų medžiagų daugiau, nei kituose.
„Mūsų gerovė susijusi su metų laikų kaita, – sakė ji. – Kaip mes prisitaikome prie nežymių temperatūros ir dienos šviesos pokyčių, taip ir augalai, kuriuos valgome. Todėl sąmoningai stengiuosi savo mitybą derinti prie metų laiko.“
J. Macciochi pasidalijo kai kuriomis mokslinėmis įžvalgomis.
„Mažėjant saulės šviesos kiekiui, augalai nustoja gaminti maistą ir pradeda taupyti energiją, kad išgyventų iki pavasario, – sakė ji. – Jų energija grįžta į šaknis, o tam tikrų fitocheminių medžiagų, pavyzdžiui, karotinoidų, padaugėja.“
Todėl šiuo metų laiku ji valgo daug beta karotino turinčių maisto produktų.
Cukinijos ir moliūgai
Šaltuoju periodu gydytoja daugiausia dėmesio skiria oranžinės spalvos sezoniniams produktams, tokiems kaip cukinijos ir moliūgai, kuriuose gausu beta karotino – augalinės kilmės vitamino A, vadinamo priešinfekciniu vitaminu. Karotinas geriausiai pasisavinamas su riebiais produktais.
Dėl šios priežasties ji rekomendavo išbandyti keptus moliūgus, pagardintus prieskoninėmis žolelėmis, pavyzdžiui, rozmarinais ar čiobreliais.
„Klasikinis būdas apsisaugoti nuo peršalimo ligų ir gripo yra vartoti daug vitamino C. O dar geriau, jei jo gaunama ir iš sezoninių maisto produktų, – sakė ji. – Valgau daug vitamino C turinčių produktų, sezoninių citrusinių vaisių, tokių kaip mandarinas.“
Pasak gydytojos, vitaminas C yra klasikinė imunitetą palaikanti maistinė medžiaga ne veltui – mokslas patvirtina, kad jo vartojimas padeda kovoti su infekcijomis.
Kad žarnynas būtų laimingas ir sveikas, ji taip pat patarė valgyti grybų ir fermentuotų maisto produktus.
„Grybuose taip pat gausu beta gliukanų, kurie tiesiogiai ir netiesiogiai, per naudingas žarnyno bakterijas, palaiko imuninę sistemą, – teigė J. Macciochi. – Aš mėgstu į racioną įtraukti keletą funkcionalesnių grybų, pavyzdžiui, įžulnųjį skylenį ar įvairiaspalvę kempę.“
Fermentuotame maiste gausu imunitetą stiprinančių maistinių medžiagų, taip pat natūralių probiotikų iš gyvų mikrobų.
Šaltą dieną gydytoją sušildo aštrus kimči arba kitos fermentuotos daržovės su žolelėmis.
Pasak J. Macciochi, įprastą arbatą ar kavą pakeitę žolelių arbata, būsite gerai hidratuoti, o tai labai svarbu norint išlikti sveikiems.