Paruošti grikių blynelių tešlai jums reikės:
- 150 g grikių miltų;
- 1 vnt. laisvai laikomų vištų kiaušinio;
- žiupsnelio druskos
- 240 ml vandens;
- 30 g tirpinto sviesto.
Taip pat jums reikės:
- laisvai laikomų vištų kiaušinių (1 kiaušinis – 1 blynui);
- gerai besilydančio sūrio, pvz. emmantal ar gruyere (kiekis reguliuojamas pagal blynų kiekį);
- saliamio dešros (kiekis reguliuojamas pagal blynų kiekį);
- šiek tiek šviežio čiobrelio.
Kaip gaminti?
Paruoškite tešlą blyneliams. Į dubenį sudėkite grikių miltus, įmuškite kiaušinį, supilkite pusę nurodyto kiekio vandens ir šluotele gerai išplakite. Tada supilkite likusį vandenį ir vėl gerai išplakite tešlą.
Paruoštą tešlą, uždengtą maistine plėvele, šaldytuve palikite „pailsėti“ bent keletai valandų, geriausia per naktį. Į pailsėjusią tešlą supilkite tirpintą sviestą ir gerai išmaišykite. Gauta tešla turi būti riebios grietinėlės konsistencijos. Jei tešla yra per tiršta, įpilkite šiek tiek vandens.
Iškepkite lietinius. Lietiniams kepti skirtą keptuvę įkaitinkite ant šiek tiek didesnės nei vidutinė kaitros, patepkite sviestu ir pilkite samtelį paruoštos blynų tešlos.
Tolygiai paskirstykite tešlą per visą keptuvę ir ,kai viršus pradės džiūti, įmuškite kiaušinį. Įmuštą kiaušinį pastumdykite per visą blynelį.
Galiausiai kiaušinio trynys turi likti blynelio viduryje. Ant blyno berkite sūrį, dėkite saliamio dešrą ar kitus mėgstamus priedus. Užlenkite blyno kraštus ir, jam iškepus, išimkite iš keptuvės.
Taip paruoštus blynus pagardinkite su šiek tiek šviežio čiobrelio. Skanaus!
Naminiai kotletukai
Taip pat šeštadienio TV3 laidoje „Gardu gardu“ pamatysite ir kaip pasigaminti naminius kotletukus su traškia plutele su gaiviomis grikių salotomis.
Salotoms jums reikės:
- 1 vnt. didelio pomidoro;
- 0,5 vnt. ilgavaisio agurko;
- keletos laiškinių svogūnų;
- 1 stiklinės virtų grikių;
- pundelio šviežių petražolių;
- šiek tiek šviežios mėtos;
- 2 valg. šaukštų ypač tyro alyvuogių aliejaus Yuzu;
- 1 valg. šaukšto Yuzu rūšinio vyno acto;
- šiek tiek druskos;
- šiek tiek šviežiai maltų pipirų.
Kotletukams jums reikės:
- keletos riekelių batono;
- 0,5 stiklinės kefyro;
- nedidelio pundelio šviežių petražolių;
- 1 vnt. nuvalyto saliero stiebo;
- 0,5 vnt. svogūno;
- 2 vnt. skiltelių česnako;
- 1 valg. šaukšto sviesto;
- 0,5 kg kiaulienos-jautienos faršo (riebumas ne mažesnis nei 20%);
- šiek tiek druskos;
- šiek tiek šviežiai maltų pipirų;
- keletos šauktų panko džiūvėsėlių.
Kaip gaminti?
Paruoškite salotas. Susmulkinkite pomidorą ir sudėkite jį į sietelį keletai minučių, kad nuvarvėtų perteklinis skystis. Susmulkinkite agurką, svogūnus, petražoles ir mėtą.
Visas susmulkintas daržoves ir prieskonines žoleles sudėkite į dubenį. Suberkite virtus, pravėsusius grikius. Įpilkite alyvuogių aliejaus, vyno acto, įberkite druskos, šviežiai maltų pipirų ir viską permaišykite.
Paruoškite priedus kotletukams. Batono riekeles be plutelės sudėkite į dubenį ir užpilkite kefyru. Palikite išmirkti keletai minučių. Į mažą smulkintuvą sudėkite petražoles, salierą, svogūną, česnaką ir susmulkinkite iki smulkių gabalėlių. Tada į smulkintuvą sudėkite sviestą, išbrinkusį batoną ir lengvai pertrinkite.
Paruoškite kotletukus. Į dubenį sudėkite kiaulienos-jautienos faršą, paruoštus priedus ir labai lengvai permaišykite, kad masė išlaikytų purumą. Minkyti nereikia. Įberkite druskos ir šviežiai maltų pipirų, dar kartelį labai lengvai permaišykite.
Iškepkite kotletukus. Keptuvę įkaitinkite ant šiek tiek didesnės, nei vidutinė, kaitros, įpilkite alyvuogių aliejaus, kad padengtų visą keptuvės dugną.
Drėgnomis rankomis suformuokite norimo dydžio kotletuką, lengvai apvoliokite jį panko džiūvėsėliuose ir dėkite kepti į įkaitintą keptuvę su aliejumi. Kepkite iš abiejų pusių apie 5-10 minučių, kol gražiai apskrus. Kepimo laikas gali skirtis nuo kaitlentės galingumo.
Iškeptus kotletukus skanaukite su gaiviomis grikių salotomis. Skanaus!
Patarimai:
- Jei norite greitai išvirti grikius, sudėkite juos į pasūdytą vandenį, užkaiskite ir kai tik užvirs, išjunkite. Palikite pastovėti 5-10 minučių ir grikiai bus paruošti.
- Jei salotas gaminate iš vakaro ir skanausite jas tik ryte, nedėkite svogūnų laiškų, kad per naktį salotos neįgertų nemalonaus kvapo ir skonio.
Kaip tiksliai gaminti patiekalus sužinokite stebėdami laidą „Gardu Gardu“ kiekvieną šeštadienį 10:30 per TV3 televiziją.