grikiai
Šiame puslapyje rasite informaciją apie gairę pavadinimu „grikiai“. Visi straipsniai, video, nuotraukos, komentarai patalpinti tv3.lt naujienų portale apie gairę pavadinimu „grikiai“.
Taip ruošti grikiai išeis daug skanesni: ragina išbandyti
Augaliniai produktai – neatsiejama visavertės mitybos dalis. O ar pasiryžtumėte bent kartą per savaitę išmėginti naujus augalinius patiekalus? Kartu su organizacija „Gyvi gali“ ir projektu „Nori Jūsų dėmesiui – veganiškas šios savaitės patiekalas.
Kodėl šis receptas tau gali patikti? Lengva paruošti; paprasti ingredientai; daug skaidulų, baltymų, A, C, K ir B grupės vitaminų; sotus subalansuotas augalinis patiekalas; tinka veganams ir vegetarams; nenuskriausi nei vištos nei jaučio.
Ragina grikius ruošti šiuo būdu: bus daug sveikesni
Augaliniai produktai – neatsiejama visavertės mitybos dalis. O ar pasiryžtumėte bent kartą per savaitę išmėginti naujus augalinius patiekalus? Kartu su organizacija „Gyvi gali“ ir projektu „Nori gali“ padėsime Jums į savo racioną įtraukti daugiau vaisių, daržovių, kruopų, ankštinių produktų. Jūsų dėmesiui – veganiškas šios savaitės patiekalas.
Šios šiltos grikių ir burokėlių salotos yra lengvos, maistingos, turi daug baltymų, bei mažai kalorijų.
Kviečia 30 dienų valgyti grikius: iššūkį skirs sveikuolės Vaištarienės atminimui
Prieš keturis metus, 2020-ųjų balandžio 3-iąją dieną netekome Lietuvos sveikuolių sąjungos garbės narės, chemijos mokslų daktarės, vegetarų draugijos pirmininkės Ksaveros Vaištarienės. Moters atsiminimui, visi yra kviečiami jungtis į 30 dienų grikių iššūkį.
Socialinio tinklo „Facebook“ grupėje „30 dienų iššūkis“ žmonės yra kviečiami prisijungti į 30 dienų iššūkį, kurio metu vieną, dvi arba tris dienas per savaitę reikia valgyti tik grikius.
Gardūs grikių kotletai: tiks pusryčiams, pietums ir vakarienei
„Grikių kepsnelius kepu tada, kai nusibosta mėsos ir žuvies patiekalai, kai nesinori sunkaus maisto, ir šiaip, kuomet norisi ko nors ne kasdieniško Grikių kepsneliai puikiai tiks tiek pusryčiams, pietums ir vakarienei. Pusryčiams kepsnelius galite patiekti su kiaušiniene, pietums – su troškintomis ar šviežiomis daržovėmis, o vakarienei – su salotomis“ – rašo tinklaraščio „Lithuanian in the USA“ autorė Liucija.
Grikius dažnai iškeičia į šias kruopas: ragina išbandyti
Rūpinantis sveikata, vis dažniau ieškoma maisto produktų, kurie ne tik pasotintų, bet ir turėtų organizmą stiprinantį poveikį. Gilinamasi į įvairius ir net egzotiškus produktus, tačiau kartais pamirštami tradiciniai lobiai.
Soros neabejotinai yra vienas jų – pasak Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, stiklinės šių nebrangių kruopų užtenka paruošti skanius ir maistingus pusryčius visai šeimai.
Taip gaminti grikiai išeis daug skanesni: užsirašykite receptą
Nustebinkite savo šeimą nepakartojamo skonio patiekalais – kremine moliūgu sriuba su krevetėmis ir miso grikiais su grybais. Kaip žingsnis po žingsnio paruošti šiuos gardžius patiekalus, pamatysite jau šį šeštadienį TV3 laidoje „Gardu gardu“.
Kreminė moliūgų sriuba su krevetėmis
Jums reikės:
1 vnt. didelio sviestinio moliūgo (~1kg nuvalyto)
1 vnt. didelio svogūno
2 vnt.
Grikius ruoškite šiuo būdu: išeis daug skanesni
Grikius, kaip ir visus kitus grūdus, iš vakaro pamerkiame ir dedame į šaldytuvą. Užpilame didesniu kiekiu vandens – grikiai labai išbrinksta. Kitą dieną perplauname ir paverdame keletą minučių kol suminkštės. Svarbu nepervirti – jie jau išbrinkę.
Visus grūdus ir ankštinius būtina mirkyti vandenyje, kad pašalintume gamtos sukurtas saugančias sėklas medžiagas, kurios gali būti kenksmingos mūsų organizmui ir imuninei sistemai.
Pasakė, ar tikrai sveika valgyti grikius: kiti to nežino
Grikiai – kruopos, pasižyminčios daugybe sveikatai palankių savybių. Dėl gebėjimo augti atšiauriomis klimato sąlygomis ir skurdžiame dirvožemyje iki šiol šios kruopos nepraranda populiarumo ir vertinamos dėl naudingų maistinių savybių bei prieinamos kainos. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, grikiai savyje turi praktiškai visų žmogui reikalingų mineralų, tad jas tiesiog būtina įtraukti į savo mitybą.
Taip ruošti grikiai išeis daug skanesni: ragina išbandyti
Parduotuvėse galime įsigyti dviejų rūšių grikių: skrudintų ir neskrudintų. Skrudinti grikiai dėl terminio apdorojimo maistingųjų medžiagų verte yra mažiau vertingi nei neskrudinti. Tačiau skrudinti labiau tiks tradicinei košei ruošti. Ar žinojote, kad skrudintų grikių nereikia virti?
Pakanka vakare juos užpilti vandeniu, ryte perplauti, galima pašildyti ir valgyti. Neturite tiek daug laiko? Užpilkite grikius karštu (apie 80°) vandeniu, šiltai uždenkite ir palaukite 30 min.
Atskleidė daug skanesnį grikių ruošimo būdą: įtiks net išrankiausiems
Parduotuvėse galime įsigyti dviejų rūšių grikių: skrudintų ir neskrudintų. Skrudinti grikiai dėl terminio apdorojimo maistingųjų medžiagų verte yra mažiau vertingi nei neskrudinti. Tačiau skrudinti labiau tiks tradicinei košei ruošti. Ar žinojote, kad skrudintų grikių nereikia virti?
Pakanka vakare juos užpilti vandeniu, ryte perplauti, galima pašildyti ir valgyti. Neturite tiek daug laiko? Užpilkite grikius karštu (apie 80°) vandeniu, šiltai uždenkite ir palaukite 30 min.
REKLAMA
REKLAMA
Kviečia 30 dienų valgyti grikius: iššūkį skirs sveikuolės Vaištarienės atminimui
Prieš tris metus, 2020-ųjų balandžio 3-iąją dieną netekome Lietuvos sveikuolių sąjungos garbės narės, chemijos mokslų daktarės, vegetarų draugijos pirmininkės Ksaveros Vaištarienės.
Būdama 50-ies, Ksavera įveikė nepagydomomis vadinamas ligas – Bechterevo ligą ir reumatoidinį artritą. Iki pat mirties, kurią moteris pasitiko būdama 88-erių, LSS sąjungos garbės narė nesirgo ir nevartojo jokių vaistų, rašoma pranešime spaudai.
Žolininkas ragina valgyti šias kruopas: žarnynas jums padėkos
Daugelis iš mūsų javus vartojame kiekvieną dieną, kaip mitybos raciono dalį. Duona, pyragai, košės, dribsniai, miltai – tai tik maža dalis produktų, kuriuos galime gaminti iš įvairių grūdų: avižų, grikių, kviečių, rugių ir kitų. Ištarus žodį „grūdai“, mums galvoje šmėkšteli gražūs neaprėpiami laukai, kuriais, papūtus vėjui, gražiai nuvilnija javų bangos lyg jūroje. Tačiau, žinoma, javais galima ne tik grožėtis – jie yra puikus geros sveikatos šaltinis.
Atrado superinį kotletų receptą: naudoja 1 slaptą ingredientą
„Kai grikių išverdi per daug, belieka sumąstyti kaip juos tinkamai sunaudoti. Tai sumąsčiau prikepti grikių kotletų! Kotletai gavosi liuks, gardūs, minkšti ir nesprangūs. O dar nepabijosiu pasakyti, kad tokius kotletus visai ir apsimoka kepti“, – rašo tinklaraščio „Gamink su Audrone“ autorė.
Reikės: 0,5 kg kiaulienos, 4–5 v.š. virtų grikių, 1 kiaušinio, 1 morkos, 1 svogūno, maltos mėsos prieskonių, persilado, maltų juodų pipirų, druskos, aliejaus kepimui, lydyto sviesto.
Šie grikių blyneliai nustebins šeimą: išbandykite
Norėdami nustebinti ir palepinti šeimos narius tai padaryti galite paprastai paruošiamais patiekalais! Norų įgyvendinimui siūlome išbandyti dvi puikias idėjas – grikių blynelius su įdaru ir naminius kotletukus. Kaip žingsnis po žingsnio paruošti šiuos patiekalus, pamatysite jau šio šeštadienio TV3 laidoje „Gardu gardu“.
Paruošti grikių blynelių tešlai jums reikės:
150 g grikių miltų;
1 vnt.
Ragina rinktis šias kruopas: jūsų sveikata padėkos
Tikriausiai daugelis pusryčiams neretai renkasi būtent grikių košę. Tačiau ar ji iš tiesų yra naudinga mūsų organizmui?
Šios grūdus primenančios sėklos padeda sumažinti uždegimines reakcijas bei LDL, blogąjį cholesterolį, o abu šie dalykai yra labai svarbūs gerai širdies sveikatai.
Taip ruošti grikiai išeina daug skanesni: išbandykite
Parduotuvėse galime įsigyti dviejų rūšių grikių: skrudintų ir neskrudintų. Skrudinti grikiai dėl terminio apdorojimo maistingųjų medžiagų verte yra mažiau vertingi nei neskrudinti. Tačiau skrudinti labiau tiks tradicinei košei ruošti. Ar žinojote, kad skrudintų grikių nereikia virti?
Pakanka vakare juos užpilti vandeniu, ryte perplauti, galima pašildyti ir valgyti. Neturite tiek daug laiko? Užpilkite grikius karštu (apie 80°) vandeniu, šiltai uždenkite ir palaukite 30 min.
Vilija 21 dieną valgė vien grikius: pasakė, kas pasikeitė
Ukmergėje gyvenanti menininkė Vilija Šabunkaitė (53 m.) prieš daugiau nei dešimtmetį radikaliai pakeitė savo gyvenimo būdą. Užaugusi turtingų tėvų šeimoje ji turėjo viską, buvo išlepinta ir siekdavo pažaboti pasaulį pagal save, tačiau tekdavo nusivilti. Dabar ji gyvena kaime, pasinėrusi į kūrybą, nevalgo mėsos, gyvena atsitraukusi nuo sistemos ir į medikus kreipiasi tik būtiniausiais – traumos ar nudegimo atvejais.
Receptas. Grikių košė kitaip
INGREDIENTAI: 300 gramų grikių 4 vienetai morkų 2 vienetai svogūnų šiek tiek kiaulės lašinių (kaimiški, gabaliukas) 4 valgomieji šaukštai pomidorų padažo PARUOŠIMO BŪDAS: Pasūdytame vandenyje išverdame grikius. Keptuvėje paspirginame lašinius, sudedame smulkiai supjaustytus svogūnus ir smulkiai sutarkuotas morkas, patroškiname kol suminkštės morkos, tada sudedame padažą, pakaitiname 2 min. Dedamės grikių košės, ant viršaus kepintų morkų. Skanaus.
Receptas. Ramintos blyneliai su grikiais
INGREDIENTAI: 1 stiklinė grikių (virti) šiek tiek juodųjų pipirų 1 vienetas morkų 1 vienetas svogūnų 2 vienetai kiaušinių 7 valgomieji šaukštai kvietinių miltų 1/3 stiklinės pieno šiek tiek druskos šiek tiek bazilikų (SANTA MARIA) Paruošimo laikas: Apie 20 min. PARUOŠIMO BŪDAS: Svogūną smulkiai supjaustyti kebeliais, morkytę smulkiai sutarkuoti ir viską pakepinti keptuvėje su trupučiu sviesto. Sudėti į virtus grikius ir viską gerai išmaišyti.
Receptas. Biri grikių košė
INGREDIENTAI: 250 gramų grikių 1.5 valgomojo šaukšto taukų (riebalų) 1 vienetas kiaušinių (baltymas) 2 stiklinės vandens šiek tiek druskos PARUOŠIMO BŪDAS: Švarios grikių kruopos suberiamos į puodą, sumaišomos su kiaušinio baltymu (nebūtinai) ir išdžiovinamos vidutinio karštumo orkaitėje (dažnai pamaišomos). Į pasūdytą verdantį vandenį sudedami riebalai, grikiai ir maišant užvirinama. Puodas su koše uždengiamas ir vėl įstatomas į orkaitę 1,5—2 valandoms.
Receptas. Grikių blynai
INGREDIENTAI: 2 stiklinės grikių (virti) šiek tiek juodųjų pipirų 1 vienetas morkų 1 vienetas svogūnų 1 vienetas kiaušinių 3 valgomieji šaukštai kvietinių miltų šiek tiek druskos šiek tiek prieskonių PARUOŠIMO BŪDAS: Morką sutarkuojame, svogūną supjaustome, pakepiname, sudedame prieskonius ir viską sumaišome su grikiais, įdedame miltus. Lipdom blynelius ir kepam aliejuje. Pateikti su grietine arba grybų padažu.
Receptas. Grikių miltų sausainėliai Kalėdoms
INGREDIENTAI: 0.5 stiklinės aguonų 1.5 stiklinės cukraus 1 stiklinė grikių (miltai) šiek tiek vanilės (esencija, keli lašai) 1.5 stiklinės kvietinių miltų šiek tiek druskos 200 gramų sviesto PARUOŠIMO BŪDAS: Išsukti sviestą su cukrumi ir druska, įlašinti vanilės esencijos. Tada dėti miltus ir aguonas. Viską minkyti gana ilgai. Tešla lieka gan biri. Palikti šaldytuve porai valandų.
Receptas. Grikių sriuba
INGREDIENTAI: 3 vienetai bulvių 120 gramų grikių šiek tiek juodųjų pipirų (malti) 3 vienetai laurų lapų (lapai) 2 vienetai morkų 1 vienetas porų 1 vienetas svogūnų (raudonieji) šiek tiek druskos 2 valgomieji šaukštai sviesto 3 valgomieji šaukštai grietinės 1.5 litro sultinio (vištienos) PARUOŠIMO BŪDAS: Supilkite sultinį į puodą, sudėkite grikius ir virkite, kol grikiai šiek tiek suminkštės.
Receptas. Grikių sausainiukai
INGREDIENTAI: 40 gramų cukraus 200 gramų grikių (miltai) šiek tiek druskos 100 gramų sviesto (kambario temperatūros) 2 valgomieji šaukštai grietinės 20 mililitrų klevų (klevų sirupas arba skystas medus) PARUOŠIMO BŪDAS: Sviestą sumaišome su cukrumi, įpilame klevų sirupo, beriame miltus, žiupsnelį druskos, įdedame grietinės ir išminkome tešlą. Iškočiotą tešlą, suvyniojame į foliją ir padedame į šaldytuvą 1 valandai.
Receptas. Grikių dribsnių blyneliai
INGREDIENTAI: 8 valgomieji šaukštai grikių (dribsniai) 1 vienetas morkų (nedidelė) 1 vienetas svogūnų 1 vienetas kiaušinių šiek tiek kvietinių miltų (pagal poreikį) šiek tiek vandens šiek tiek aliejaus (kepimui) 0.5 vieneto sultinio (vištienos, kubeliais) PARUOŠIMO BŪDAS: Dribsnius užplikyti verdančiu vandeniu ir įdėti 0,5 kubelio sultinio. Kai užsiplikys, į šią "košę" įmušti kiaušinį.
Receptas. Rutulėliai
INGREDIENTAI: 1 sauja grikių 2 vienetai morkų 1 sauja ryžių 2 vienetai svogūnų 500 gramų kiaulės faršo 2 vienetai kiaušinių šiek tiek druskos šiek tiek prieskonių (maltos mėsos) PARUOŠIMO BŪDAS: Atskirai išverdame ryžius ir grikius. Maltą mėsą sumaišome su prieskoniais, išvirtomis kruopomis, bei pakepintais, susmulkintais svogūnais ir morkomis. Į mėsą dedame ryžius ir grikius. Įmušame kiaušinius ir gerai išmaišome.
Receptas. Grikiai su vištiena
INGREDIENTAI: 200 gramų grikių 200 gramų vištiena 2 vienetai svogūnų 1 vienetas morkų 2 valgomieji šaukštai aliejaus 1 žiupsnelis druskos Paruošimo laikas: Apie 20 min. Porcijų skaičius: 4 PARUOŠIMO BŪDAS: Išverdame vištieną pasūdytame vandenyje ir pasmulkiname. Atskirai išverdame grikius. Į keptuvę pilame aliejų. Sutarkuojame morkas ir supjaustome svogūnus. Juos apkepiname aliejuje.
Receptas. Grikių kotletai su mėsa
INGREDIENTAI: 250 gramų grikių šiek tiek juodųjų pipirų 2 vienetai svogūnų 2.5 valgomojo šaukšto taukų (riebalų) 1 vienetas kiaušinių (baltymas) 1 vienetas kiaušinių (suplaktas) šiek tiek džiūvesėlių šiek tiek druskos 2.5 stiklinės sultinio (mėsos) 250 gramų mesos (virta) 50 gramų grybų (džiovinti) PARUOŠIMO BŪDAS: Grikiai sumaišomi su kiaušinio baltymu ir išdžiovinami orkaitėje. Iš jų išverdama biri košė.
Receptas. Grikiais ir daržovėmis įdarytos paprikos
INGREDIENTAI: 6 vienetai paprikų (įvairių spalvų) 1 stiklinė grikių (biriai virta košė) 100 gramų fermentinio sūrio (tarkuotas) 1 vienetas morkų (vidutinio dydžio) 1 vienetas svogūnų (nedidelis) 2 valgomieji šaukštai aliejaus 2 valgomieji šaukštai pomidorų padažo šiek tiek druskos šiek tiek pipirai Paruošimo laikas: Apie 5 min.
Receptas. Grikių sklindžiai
INGREDIENTAI: 1 valgomasis šaukštas cukraus pudros 200 gramų grikių (malti) 1 valgomasis šaukštas taukų (riebalų) (tirpinti) 3 vienetai kiaušinių 200 gramų kvietinių miltų 3 stiklinės pieno šiek tiek druskos 3 valgomieji šaukštai sviesto 40 gramų mielių PARUOŠIMO BŪDAS: 1,5 stiklinės pieno sumaišoma su mielėmis, cukrumi ir šaukštu kvietinių miltų. Viskas palaikoma, kad pakiltų.
Receptas. Krizes mėsainis
INGREDIENTAI: 4 česnakų 1 stiklinė grikių (virti) šiek tiek juodųjų pipirų 3 vienetai morkų šiek tiek petražolių 2 vienetai svogūnų 200 gramų kiaulės lašinių 200 gramų kiaulės faršo 100 gramų vištos filė 2 vienetai kiaušinių 0.5 stiklinės kvietinių miltų 4 vienetai batono (išmyrkyto piene riekės) 2 vienetai dešrelių (parūkytos) šiek tiek druskos PARUOŠIMO BŪDAS: Šis patiekalas yra labai aktualus ypač krizės laikais, kai ...
Receptas. Grikių košė su dešrele ir avokadu
INGREDIENTAI: 5 valgomieji šaukštai grikių 1 vienetas dešrelių (pieniškos) 1/4 vieneto avokadų 1 arbatinis šaukštelis sviesto 1 žiupsnelis druskos Paruošimo laikas: Apie 20 min. Porcijų skaičius: 1 PARUOŠIMO BŪDAS: Išvirti grikius pasūdytame vandenyje. Ant dar šiltų grikių dėti sviestą, išmaišyti. Susmulkinti avokadą. Įmaišyti į grikius.
Receptas. Grikių košė su pupelėmis ir grybais
INGREDIENTAI: 100 gramų agurkų (rauginti) 1 stiklinė grikių 150 gramų pupelių (konservuotos pomidorų padaže) 2 vienetai svogūnų 150 gramų pievagrybių 50 gramų aliejaus šiek tiek sultinio šiek tiek prieskonių PARUOŠIMO BŪDAS: Svogūnus supjaustyti pusžiedžiais, agurkus - šiaudeliais, grybus - skiltelėmis. Svogūnus apkepinti, sudėti agurkus, užpilti padažu nuo pupelių ir patroškinti 5-10 min. Tada sudėti grybus, pupeles ir dar patroškinti 3-5 min.
Receptas. Grikiai su krevetėmis
INGREDIENTAI: 1 stiklinė grikių (nevirti) šiek tiek juodųjų pipirų šiek tiek laurų lapų (lapeliai) 1 vienetas morkų 1 vienetas paprikų (raudonoji, pjaustyta kubeliais) 200 gramų krevečių be kevalo šiek tiek druskos 1 stiklinė sultinio 200 gramų šparagų 0.5 vieneto grybų (itališki, aliejuje, indelis) PARUOŠIMO BŪDAS: Į ugniai atsparų indą sudedame šparagus, pjaustytą kubeliais papriką, nevirtus grikius, krevetes, griežinėliais pjaustytą mork...
Receptas. Grikių blynai
INGREDIENTAI: 500 gramų grikių (virti) 1 vienetas kiaušinių 3 valgomieji šaukštai kvietinių miltų 3 valgomieji šaukštai džiūvesėlių 150 gramų varškės šiek tiek druskos PARUOŠIMO BŪDAS: Imame virtus grikius, varškę, kiaušinį, druską, miltus, džiuvėsėlius ir gerai išmaišome iki vientisos masės. Formuojame norimos formos blynelius ir apvoliojame džiuvėsėliuose. Apkepiname aliejuje. Skanu vieni ir su kečiupu.
Receptas. Abrikosiniai grikių blyneliai
INGREDIENTAI: 0.5 stiklinės abrikosų (džiovinti, smulkinti) 2 valgomieji šaukštai cukraus 177 gramai grikių (miltai) 1 vienetas kiaušinių 4 valgomieji šaukštai sviesto 1 stiklinė pasukų PARUOŠIMO BŪDAS: Abrikosus nuplauti ir supjaustyti nedideliais gabaliukais. Viename dubenyje sumaišyti miltus ir cukrų. Pasukas išplakti su kiaušiniu ir supilti į sausus produktus. Suberti abrikosus ir gerai išmaišyti.
Receptas. Moliūgas įdarytas grikių koše su mėsa
INGREDIENTAI: 2 valgomieji šaukštai cukraus 3 česnakų 400 gramų grikių šiek tiek juodųjų pipirų (malti) 3 kilogramai moliūgų 1 vienetas svogūnų 1 arbatinis šaukštelis druskos 500 gramų mesos PARUOŠIMO BŪDAS: Nupjauti moliūgo viršūnėlę, nepažeidžiant moliūgo sienelių išskobti minkštimą. Moliūgo sienelių storis turi būti 1-1,5 cm. Moliūgo vidų ištrinti druska, cukrumi ir pipirais. Įkaitinti orkaitę iki 170 laipsnių ir padėti moliūgą ant grotelių.
Receptas. Balta dvaro kriuštinė gira
INGREDIENTAI: 250 gramų grikių (miltai) 130 gramų miežių (salyklas) 10 gramų pipirmečių (džiovinta) 250 gramų rugių (rugių salyklas) 1 kilogramas ruginių miltų 250 gramų kvietinių miltų 10 litrų vandens (verdantis) PARUOŠIMO BŪDAS: Išsiskiria ypatingomis skoninėmis savybėmis. Ją gamindavo dvaruose kruopščiai parinkdami produktus ir laikydamiesi senovinės technologijos. Salyklą gamindavo atskirai. Paprastai paimdavo 250 g rugių ir 130 g miežių salyklo.
Receptas. Grikiai garnyrui
INGREDIENTAI: šiek tiek abrikosų šiek tiek graikinių riešutų šiek tiek grikių PARUOŠIMO BŪDAS: Verdame birią grikių košę. Prieš baigiant virti sudedame susmulkintus abrikosus. Keptuvėje ant sviesto paskrudiname riešutus ir suberiame i košę. Viskas :) Labai paprasta, greita ir skanu. Tinka prie mėsos. Skanaus :) Autorius: http://skonisirkvapas.blogspot.
Receptas. Grikių apkepas
INGREDIENTAI: 0.5 litro sultinio (daržovių) 300 gramų morkų 200 mililitrų grietinės 150 gramų grikių 150 gramų fermentinio sūrio 2 vienetai kiaušinių 1 vienetas svogūnų 50 gramų sviesto 1 valgomasis šaukštas džiūvesėlių šiek tiek druskos Paruošimo laikas: Apie 45 min. Porcijų skaičius: 5 PARUOŠIMO BŪDAS: Grikius perliekite šaltu vandeniu ir suberkite į sultinį. Pamaišydamos, virkite apie 15 min., atvėsinkite.
Receptas. Grikiais įdarytas karpis
INGREDIENTAI: 1 stiklinė grikių šiek tiek juodųjų pipirų (malti) 1 vienetas svogūnų 1 vienetas kiaušinių (virtas) 1 valgomasis šaukštas kvietinių miltų 800 gramų karpių (šviežias, išvalytas) šiek tiek druskos 3 valgomieji šaukštai aliejaus 1 stiklinė grietinės PARUOŠIMO BŪDAS: Žuvį nuplaukite, nusausinkite, įtrinkite druska, pipirais ir 15 minučių palaikykite. Nuluptą svogūną susmulkinkite ir pakepinkite aliejuje.
Receptas. Močiutės troškinys
INGREDIENTAI: 2 vienetai kiaulienos (kojos) 80 gramų grikių 50 gramų sviesto 3 valgomieji šaukštai pomidorų padažo 1 vienetas svogūnų Paruošimo laikas: Apie 45 min. Porcijų skaičius: 2 PARUOŠIMO BŪDAS: Kiaulės kojas išvirkite pasūdytame vandenyje, išimkite kaulus, susmulkinkite mėsą. Griežinėliais supjaustykite svogūną ir jį pakepinkite svieste. Grikius išvirkite ir į išvirtą grikių košę sudėkite kiaulieną, svogūnus ir pomidorų padažą.
Receptas. Grikių košė su sūriu
INGREDIENTAI: 250 gramų grikių šiek tiek juodųjų pipirų 1 vienetas svogūnų (keptas) 20 gramų taukų (riebalų) 1 vienetas kiaušinių (baltymas) šiek tiek džiūvesėlių 0.5 litro vandens 200 gramų pieno 250 gramų varškės šiek tiek druskos šiek tiek grietinės PARUOŠIMO BŪDAS: Grikiai sumaišomi su kiaušinio baltymu ir išdžiovinami. Išverdama biri grikių košė. Supjaustyti, pakepinti svogūnai sumaišomi su maltu sūriu, grikių koše, pagardinama.
Receptas. Grikių košė su varške
INGREDIENTAI: 2 stiklinės grikių 2 vienetai kiaušinių (tryniai) 4.5 stiklinės vandens 300 gramų varškės 60 gramų sviesto 120 gramų grietinės PARUOŠIMO BŪDAS: Grikius išvirti. Gilų indą ištepti sviestu ir dailiu sluoksniu sudėti pusę grikių. Ant grikių sudėti varškę, ištrintą su vienu tryniu. Tada sudėti likusius grikius, išlyginti, užpilti grietine, sumaišyta tryniu ir druska. Kepti orkaitėje apie 20 min.
Receptas. Vištienos sriuba su grikiais
INGREDIENTAI: 6 vienetai bulvių 4/5 stiklinės grikių šiek tiek juodųjų pipirų 3 vienetai morkų 1 sauja petražolių 300 gramų vištos filė šiek tiek druskos 2 litrai sultinio (vištienos) šiek tiek prieskonių (vištienai) 2 saujos svogūnų laiškų PARUOŠIMO BŪDAS: Vištieną susmulkinti ir apibarsčius prieskoniais šiek tiek pakepinti keptuvėje. Sultinį supilti į puodą ir pagardinti prieskoniais.
Receptas. Grikių košė su grybais
INGREDIENTAI: 1 česnakų 1 stiklinė grikių šiek tiek juodųjų pipirų (malti) 150 gramų svogūnų 300 gramų pievagrybių šiek tiek druskos šiek tiek aliejaus PARUOŠIMO BŪDAS: Susmulkiname svogūną ir česnako skiltelę, kubeliais supjaustome grybus. Įkaitiname keptuvėje aliejų ir pakepiname svogūnus bei česnaką. Sudedame grybus ir kepiname apie 5 minutes. Suberiame grikius ir supilame 2 stiklines vandens. Įberiame prieskonių ir verdame 15-20 minučių.
Receptas. Grikių miltų duona su saulėgrąžomis
INGREDIENTAI: 100 gramų grikių 2 valgomieji šaukštai medaus 50 gramų saulėgrąžų 750 gramų kvietinių miltų 315 gramų vandens (šilto) 1.5 arbatinio šaukštelio druskos 1.5 arbatinio šaukštelio mielių (sausos) PARUOŠIMO BŪDAS: Grikių kruopas pakepinti sausoje keptuvėje ir sumalti (taip paruošus duona bus aromatingesnė). Galima naudoti ir grikių miltus, bet imti ne ½ puodelio, o apie ¾. Ingredientus sudėti pagal duonkepės rekomendacijas.
Receptas. Soti grikių košė
INGREDIENTAI: 50 gramų grikių 1 vienetas svogūnų 0.5 kilogramo kiaulienos (arba paukštiena, malta) šiek tiek prieskonių PARUOŠIMO BŪDAS: Grikius išverdame, maltą mėsą pakepinam keptuvėje su svogūnais ir prieskoniais, paskui viską sumaišom.
Receptas. Blyneliai su grikių įdaru
INGREDIENTAI: 3 valgomieji šaukštai cukraus (tešlai) 2 česnakų 300 gramų grikių 3 vienetai svogūnų šiek tiek kvietinių miltų (tešlai) 3 stiklinės vandens (tešlai) 1 arbatinis šaukštelis druskos (tešlai) 4 valgomieji šaukštai aliejaus (tešlai) 100 gramų grybų (džiovinti) 1 arbatinis šaukštelis mielių (tešlai) PARUOŠIMO BŪDAS: Šiltame vandenyje ištirpinti mieles ir cukrų. Suberti druską ir miltus.
Receptas. Įdaryti baklažanai
INGREDIENTAI: 1 kilogramas baklažanų 100 gramų grikių šiek tiek juodųjų pipirų 100 gramų svogūnų 100 gramų dešros (vytinta Biovela) 100 gramų sūris šiek tiek druskos 150 gramų grybų Paruošimo laikas: Apie 5 min. PARUOŠIMO BŪDAS: Išvirkite grikius ir nusausinę atidėkite. Baklažaną perpjaukite per pusę išilgai. Minkštimą išskaptuokite supjaustykite kubeliais. Susmulkinkite svogūną ir grybus (tinka pievagrybiai). Dešrą supjaustykite kubeliais.