Tai žinoma kaip MTL cholesterolis. Jis prilimpa prie arterijų vidaus ir taip padidina užsikimšimo, galinčio sukelti širdies priepuolio riziką, rašo express.co.uk.
Kai arterijas užkemša cholesterolis, dažnai atsiranda pirmieji įspėjamieji ženklai. Kai užsikemša arterijos, esančiose už širdies ribų, tai vadinama periferinių arterijų liga (PAD). Pasak Pietų širdies ir kraujagyslių instituto (NVS), tai dažniausiai pasireiškia kojose.
„Nors fizinių požymių iš viso gali ir nebūti, pastebima, kad kai kurie simptomai panašūs į PAD simptomus“, ‒ aiškina NVS. Nors pacientai, turintys aukštą cholesterolio kiekį, visą laiką turėtų budriai stebėti arterijas, „tam tikri požymiai turėtų būti pašalinti kuo greičiau“, ‒ sako sveikatos priežiūros įstaiga.
Sunerimti reikėtų dėl šių simptomų:
- Skausmingas kojų mėšlungis;
- Silpnumas kojose ir nutirpimas;
- Lėtai augantys plaukeliai ant kojų;
- Kojos apačios ar pėdos viena pusė yra vėsesnė;
- Silpnas pulsas kojose.
Svarbu pažymėti, kad daugumai žmonių pradžioje nepasireiškia jokie aukšto cholesterolio kiekio simptomai. Apie tai galite sužinoti tik atlikę kraujo tyrimą.
„Jūsų šeimos gydytojas gali pasiūlyti atlikti tyrimą, jei mano, kad jūsų cholesterolio kiekis gali būti aukštas“, ‒ aiškina NHS.
Pasak sveikatos įstaigos, tai gali būti dėl jūsų amžiaus, svorio ar kitų sveikatos sutrikimų (pvz., aukšto kraujospūdžio ar diabeto). Yra du cholesterolio tyrimo metodai: imamas kraujas iš venos ir iš piršto.
„Jei turite aukštą cholesterolio kiekį, gydytojas ar slaugytoja pasikalbės su jumis, kaip galite jį sumažinti“, ‒ aiškina NHS.
Gali tekti keisti dietą ar daugiau mankštintis
Yra keletas maisto produktų, kurie yra ne tik sveikos mitybos dalis, jie taip pat gali padėti sumažinti cholesterolio kiekį. Optimalus požiūris yra sumažinti sočiųjų riebalų kiekį ir dalį jų pakeisti nesočiaisiais riebalais, teigia cholesterolio labdaros organizacija „Heart UK“.
Sočiųjų riebalų yra daugelyje maisto produktų, tiek saldžių, tiek pikantiškų. Dauguma jų yra gyvulinės kilmės, įskaitant mėsą ir pieno produktus, taip pat yra ir augalinės kilmės maisto produktų. Rinkitės nesočiuosius riebalus, tokius kaip:
- Augaliniai aliejai: alyvuogių, saulėgrąžų, kukurūzų, rapsų, riešutų ar sėklų aliejai;
- Avokadai, riešutai ir sėklos;
- Tepamieji mišiniai, pagaminti iš saulėgrąžų ar alyvuogių aliejaus;
- Riebi žuvis.
„Riebi žuvis yra geras sveikų nesočiųjų riebalų šaltinis, ypač omega-3 riebalų“, ‒ pažymi „Heart UK“. Remiantis šios sveikatos priežiūros įstaigos patarimais, turėtumėte stengtis per savaitę suvalgyti dvi porcijas žuvies, iš kurių bent viena turėtų būti riebi. Vieną porciją sudaro 140 g, bet per savaitę galite suvalgyti dvi ar tris mažesnes porcijas.