• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kai orai nedžiugina, ūpą pakels gardus maistas. Pigi ir lengvai paruošiama kiauliena gelbsti įvairiose situacijose, tačiau kartais virtuvėje gali pritrūkti idėjų. Pasak „Iki“ kulinarijos šefės Elvyros Semaškos, visai nebūtina nerti į gilius kulinarinius vandenis – pats paprasčiausias nebrangus ir daugelio mėgstamas kiaulienos kumpis gali nustebinti.

Kai orai nedžiugina, ūpą pakels gardus maistas. Pigi ir lengvai paruošiama kiauliena gelbsti įvairiose situacijose, tačiau kartais virtuvėje gali pritrūkti idėjų. Pasak „Iki“ kulinarijos šefės Elvyros Semaškos, visai nebūtina nerti į gilius kulinarinius vandenis – pats paprasčiausias nebrangus ir daugelio mėgstamas kiaulienos kumpis gali nustebinti.

REKLAMA

Kiauliena – vienas iš lietuviško raciono ramsčių, todėl perkama kasdien ir gausiai, sako Gintarė Kitovė, minėto prekybos tinklo komunikacijos vadovė, rašoma pranešime spaudai.

„Nors kiauliena ir taip yra populiariausias pasirinkimas šviežios mėsos skyriuje, jos pardavimai netgi ir toliau nuosekliai auga. Gera kaina ir universalumas lemia, kad šį mėsa dažniausiai atsiduria ant lietuvių stalų, o kuri jos dalis – priklauso ir nuo akcijų.

REKLAMA
REKLAMA

Pavyzdžiui, paskelbus akciją kumpiui, jo pardavimai dar tą pačią dieną pastebimai šokteli. Juk jis labai universalus ir tinka patiems įvairiausiems patiekalams – jei pabosta kumpį malti ar kepti orkaitėje, galima troškinti. Jei nepakanka tiesiog pipirų ir druskos – pakaks vos kelių daržovių ar įdomesnių prieskonių, kad patiekalas suskambtų naujomis natomis“, – sako G. Kitovė.

REKLAMA

Ką dera žinoti prieš ruošiant kumpį?

Ilgametę patirtį turintis minėto prekybos tinklo mėsos technologas Vitold Fedaravičius atskleidžia, jog renkantis kiaulienos kumpį, turėtumėte atkreipti dėmesį į keletą veiksnių.

„Pirmiausia – verta pasitikėti patikrintais tiekėjais, kurie garantuoja mėsos šviežumą ir kokybę. Tą žymėti gali, pavyzdžiui, kokybės lipdukas šviežios mėsos skyriuje. Daugelis pirmenybę teikia lietuviškai mėsai, ir jie neklysta – parduotuves tokia mėsa pasiekia per trumpiausią įmanomą laiką, todėl yra maksimaliai šviežia“, – aiškina mėsininkas.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat svarbu, kad mėsa būtų intensyvios spalvos ir malonaus kvapo. Kumpis turėtų būti tvirtas, drėgnas, bet ne šlapias.

Pasak V. Federavičiaus, geriausia iš kiaulienos kumpio ruošti paniruotus kepsnius, vyniotinius, smulkintos mėsos patiekalus, taip pat jis labai tinka guliašams, troškiniams, plovui. Galima kumpį ruošti ir ant ugnies.

„Mėgstantiems sausesnę mėsą, rekomenduoju kiaulienos kumpio šašlykus bei plonai pjaustytus pjausnius, kepamus ant grilio. Namiškiai liks maloniai nustebinti, juk lauke ruoštas maistas – visuomet turi savito žavesio ir pasižymi išskirtiniu skoniu“, – įsitikinęs V. Fedaravičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Technologas priduria, jog ruošiant kiaulienos kumpį, svarbu įsidėmėti kelis momentus:

„Gaminių iš kumpio labai svarbu neperkepti, nes kaip tik tada jie ir tampa sausi, sunkiai kramtomi. Jeigu ruošiami kepsniai, nesvarbu, ar kepsite ant grilio, ar keptuvėje, juos geriau sūdyti po kepimo. Jei tai guliašui, troškiniui skirta mėsa, tuomet ją geriau pasisūdyti iš vakaro.

REKLAMA

Jei kumpį planuojate kepti orkaitėje, patariu ją marinuoti įmasažuojant arba pamerkiant į sūrymą. Prieš kepant apibarstykite mėsą mėgstamais žolelių prieskoniais ir aptepkite aliejumi – tuomet išlaikysite jos sultingumą.“

Prieš beriant mėsą į troškinį – nepamirškite vieno svarbaus žingsnio

Jeigu vidury savaitės orkaitės jungti ir viso kumpio kepti nesinori, minėto prekybos tinklo kulinarijos šefė Elvyra Semaška siūlo šią mėsą panaudoti sotiems ir nebrangiems troškiniams. Reikės visai nedaug ingredientų ir mažai darbo, kad už valandos ant stalo jau garuotų gardus patiekalas.

REKLAMA

„Kiaulienos kumpis yra labai universalus mėsos gabalas, tinkamas įvairiems patiekalams. Jis bus geras pagrindas plovui, troškiniams ir guliašams – ši mėsa, lėtai troškinant, tampa minkšta ir sultinga, suteikdama patiekalams gilų skonį. Sodrumo suteiks ir su mėsa derinamos daržovės, tokios kaip paprikos, svogūnai, morkos, bulvės“, – pasakoja E. Semaška.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ji primena, kad ruošiant kumpį troškiniams, rekomenduojama jį supjaustyti nedideliais kubeliais, ir visų pirma trumpai apkepti aukštoje temperatūroje dideliame puode ar keptuvėje. Šitaip sulaikysite sultis mėsos viduje, tuomet ją reikėtų troškinti žemesnėje temperatūroje su prieskoniais ir daržovėmis. Taip kiaulienos kumpis išliks sultingas ir įgaus puikų skonį.

REKLAMA

Gardų kiaulienos troškinį paruošti moka daugelis, tačiau visada verta išmokti naujų receptų. Minėto prekybos tinklo kulinarijos šefė siūlo dvi paprastas idėjas – europietiškos klasikos ir egzotiškos Azijos gerbėjams.

Azijietiško stiliaus kiaulienos troškinys

Porcijos: 4. Gaminimo laikas: 60 min. Reikės: 500 g šviežio kiaulienos kumpio, 2 šaukštų sezamo sėklų, 2 raudonųjų svogūnų, ryšulėlio šviežių svogūnų laiškų, 3 česnako skiltelių, 3 šaukštų aliejaus, 1 morkos, 2 šaukštų krakmolo, 1 raudonosios paprikos, 1 šaukšto sojos padažo, 2 šaukštelių pomidorų pastos, druskos, pipirų, paprikos miltelių, kario miltelių, imbiero miltelių – pagal skonį.

REKLAMA

Gaminame:

1. Mėsą supjaustykite juostelėmis, pabarstykite krakmolu ir kepkite puode, kol apskrus.

2. Morką, papriką supjaustykite juostelėmis, svogūną – plunksnelėmis.

3. Sojos padažą sumaišykite su pomidorų pasta, įdėkite druskos, pipirų, paprikos, imbiero ir kario miltelių. Supilkite į mėsą ir įpilkite 0,5 litro vandens arba sultinio. Užvirinkite ir virkite ant silpnos ugnies apie 20 minučių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

4. Kai mėsa suminkštės, keptuvėje su įkaitintu aliejumi apkepkite smulkintą česnaką ir daržoves, kol jos lengvai paruduos, ir sudėkite prie kiaulienos.

5. Viską kartu patroškinkite apie 5 minutes. Patiekite troškinį su ryžiais, apibarstytą sezamo sėklomis ir smulkintais svogūnų laiškais.

 

Sotus kiaulienos guliašas su grybais

Porcijos: 4. Gaminimo laikas: 45 min. Reikės: 400 g šviežio kiaulienos kumpio, 2 svogūnų, 200 ml grietinėlės, 300 g pievagrybių, 1 šaukštelio aitriosios paprikos miltelių, 1 šaukštelio saldžiosios paprikos miltelių, 1 šaukštelio mairūno, jeigu norite – mėsos prieskonių, 2 skiltelių česnako, ryšulėlio šviežių petražolių.

REKLAMA

Gaminame:

1. Mėsą supjaustykite 2 cm dydžio kubeliais. Susmulkinkite svogūnus ir grybus.

2. Keptuvėje apkepkite mėsą, svogūną ir susmulkintą česnaką. Kai paruduos, sudėkite grybus. Suberkite prieskonius ir šiek tiek pakepinkite.

3. Viską užpilkite 500 ml vandens arba sultinio ir virkite apie 15 minučių, kol mėsa suminkštės.

4. Supilkite grietinėlę, pavirkite dar 10 min. ir patiekite apibarstę smulkintomis petražolėmis.

Gegužės 4 d. 8 sezonas. Serija 35
Balandžio 27 d. 8 sezonas. Serija 34
Balandžio 20 d. 8 sezonas. Serija 33
Balandžio 13 d. 8 sezonas. Serija 32
Balandžio 6 d. 8 sezonas. Serija 31
Kovo 30 d. 8 sezonas. Serija 30
Kovo 23 d. 8 sezonas. Serija 29
Kovo 16 d. 8 sezonas. Serija 28
Kovo 9 d. 8 sezonas. Serija 27
Kovo 2 d. 8 sezonas. Serija 26
Vasario 23 d. 8 sezonas. Serija 25
Vasario 16 d. 8 sezonas. Serija 24
Vasario 9 d. 8 sezonas. Serija 23
Vasario 2 d. 8 sezonas. Serija 22
Sausio 26 d. 8 sezonas. Serija 21
Sausio 19 d. 8 sezonas. Serija 20
Sausio 12 d. 8 sezonas. Serija 19
Sausio 5 d. 8 sezonas. Serija 18
Gruodžio 29 d. 8 sezonas. Serija 17
Gruodžio 22 d. 8 sezonas. Serija 16
Gruodžio 15 d. 8 sezonas. Serija 15
Gruodžio 8 d. 8 sezonas. Serija 14
Gruodžio 1 d. 8 sezonas. Serija 13
Lapkričio 24 d. 8 sezonas. Serija 12
Lapkričio 17 d. 8 sezonas. Serija 11
Lapkričio 10 d. 8 sezonas. Serija 10
Lapkričio 3 d. 8 sezonas. Serija 9
Spalio 27 d. 8 sezonas. Serija 8
Spalio 20 d. 8 sezonas. Serija 7
Spalio 13 d. 8 sezonas. Serija 6
Spalio 6 d. 8 sezonas. Serija 5
Rugsėjo 29 d. 8 sezonas. Serija 4
Rugsėjo 22 d. 8 sezonas. Serija 3
Rugsėjo 15 d. 8 sezonas. Serija 2
Rugsėjo 8 d. 8 sezonas. Serija 1
Birželio 2 d. 7 sezonas. Serija 22
Gegužės 26 d. 7 sezonas. Serija 21
Gegužės 19 d. 7 sezonas. Serija 20
Gegužės 12 d. 7 sezonas. Serija 19
Gegužės 5 d. 7 sezonas. Serija 18
Balandžio 28 d. 7 sezonas. Serija 17
Balandžio 21 d. 7 sezonas. Serija 16
Balandžio 14 d. 7 sezonas. Serija 15
Balandžio 7 d. 7 sezonas. Serija 14
Kovo 31 d. 7 sezonas. Serija 13
Kovo 24 d. 7 sezonas. Serija 12
Kovo 17 d. 7 sezonas. Serija 11
Kovo 10 d. 7 sezonas. Serija 10
Kovo 3 d. 7 sezonas. Serija 9
Vasario 25 d. 7 sezonas. Serija 8
Vasario 18 d. 7 sezonas. Serija 7
Vasario 11 d. 7 sezonas. Serija 6
Vasario 4 d. 7 sezonas. Serija 5
Sausio 28 d. 7 sezonas. Serija 4
Sausio 21 d. 7 sezonas. Serija 3
Sausio 14 d. 7 sezonas. Serija 2
Sausio 7 d. 7 sezonas. Serija 1
Gruodžio 31 d. 6 sezonas. Serija 17
Gruodžio 24 d. 6 sezonas. Serija 16
Gruodžio 17 d. 6 sezonas. Serija 15
Gruodžio 10 d. 6 sezonas. Serija 14
Gruodžio 3 d. 6 sezonas. Serija 13
Lapkričio 26 d. 6 sezonas. Serija 12
Lapkričio 19 d. 6 sezonas. Serija 11
Lapkričio 12 d. 6 sezonas. Serija 10
Lapkričio 5 d. 6 sezonas. Serija 9
Spalio 29 d. 6 sezonas. Serija 8
Spalio 22 d. 6 sezonas. Serija 7
Spalio 15 d. 6 sezonas. Serija 6
Spalio 8 d. 6 sezonas. Serija 5
Spalio 1 d. 6 sezonas. Serija 4
Rugsėjo 24 d. 6 sezonas. Serija 3
Rugsėjo 17 d. 6 sezonas. Serija 2
Rugsėjo 10 d. 6 sezonas. Serija 1
Birželio 4 d. 5 sezonas. Serija 37
Gegužės 28 d. 5 sezonas. Serija 36
Gegužės 21 d. 5 sezonas. Serija 35
Gegužės 14 d. 5 sezonas. Serija 34
Gegužės 7 d. 5 sezonas. Serija 33
Balandžio 30 d. 5 sezonas. Serija 32
Balandžio 23 d. 5 sezonas. Serija 31
Balandžio 16 d. 5 sezonas. Serija 30
Balandžio 9 d. 5 sezonas. Serija 29
Balandžio 2 d. 5 sezonas. Serija 28
Kovo 26 d. 5 sezonas. Serija 27
Kovo 19 d. 5 sezonas. Serija 26
Kovo 12 d. 5 sezonas. Serija 25
Kovo 5 d. 5 sezonas. Serija 24
Vasario 26 d. 5 sezonas. Serija 23
Vasario 19 d. 5 sezonas. Serija 22
Vasario 12 d. 5 sezonas. Serija 21
Vasario 5 d. 5 sezonas. Serija 20
Sausio 29 d. 5 sezonas. Serija 19
Sausio 22 d. 5 sezonas. Serija 18
Sausio 15 d. 5 sezonas. Serija 17
Sausio 8 d. 5 sezonas. Serija 16
Gruodžio 18 d. 5 sezonas. Serija 15
Gruodžio 11 d. 5 sezonas. Serija 14
Gruodžio 4 d. 5 sezonas. Serija 13
Lapkričio 27 d. 5 sezonas. Serija 12
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų