Pagrindinė antioksidantų funkcija – apsaugoti organizmą nuo žalingo laisvųjų radikalų poveikio.
„Laisvieji radikalai yra nestabilios molekulės, natūraliai susidarančios žmogaus organizme. Nedidelė laisvųjų radikalų koncentracija yra būtina ląstelėms tinkamai funkcionuoti, tačiau didesni šių molekulių kiekiai gali pažeisti ląsteles ir paskatinti tokių ligų kaip vėžys, aterosklerozė, artritas, diabetas, taip pat širdies ligų progresavimą, senėjimo procesus. Dėl tokių veiksnių kaip rūkymas, stresas, alkoholio vartojimas ar uždegimas, suintensyvėjusi laisvųjų radikalų gamyba organizme gali susilpninti imuninę sistemą“, – sako vaistininkė Guoda Dubikaitytė.
Galingesnis už vitaminą E
Kvercetinas yra augalinis flavonoidas, natūraliai randamas vaisiuose ir daržovėse. Tai augalų pigmentas, kuris ne tik suteikia augalams spalvą, bet ir apsaugo juos nuo aplinkos poveikio – vėjo, lietaus, saulės.
„Mokslininkai nustatė, kad kvercetinas yra kur kas stipresnis antioksidantas už visiems gerai pažįstamą vitaminą E. Jis turi antivirusinį ir priešuždegiminį poveikį, todėl gali padėti kovoje su infekcijomis, peršalimo ligomis. Nustatyta, kad kvercetinas pasižymi antihipertenzinėmis, kraujagysles plečiančiomis savybėmis, mažina mažo tankio lipoproteinų koncentraciją kraujyje, todėl yra naudingas žmonėms, sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis. Šis augalinis flavonoidas gali reikšmingai prisidėti prie organizmo stiprinimo, artėjant ligų sezonui“, – pasakoja vaistininkė.
Kur daugiausiai kvercetino
Kvercetino gausu obuoliuose, raudonosiose vynuogėse, brokoliuose, raudonuosiuose svogūnuose, kaparėliuose, žaliojoje arbatoje, miško uogose. Svogūnai pasižymi didžiausiu kvercetino kiekiu – viename kilograme svogūnų yra apie 300 mg kvercetino.
Norint sustiprinti imunitetą, svarbu ne tik sveikai maitintis ir užtikrinti, kad organizmas gautų visas reikalingas medžiagas, bet ir nepamiršti gerti daug vandens, judėti, daugiau laiko leisti gryname ore, vengti streso.
Šaltinis: valstietis.lt