• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Insultas laikomas pagrindiniu žudiku, vien tik Jungtinėje Karalystėje kas penkias minutes nusinešančiu naują auką. Šią stulbinančią statistiką dar labiau pablogina tai, kad netinkama mityba gali sukelti rimtas ligas. Nerimą kelia tai, kad dvi dažnų žmonių mėgstamiausios mėsos rūšys gali kelti grėsmę širdies ir kraujagyslių sveikatai.

Insultas laikomas pagrindiniu žudiku, vien tik Jungtinėje Karalystėje kas penkias minutes nusinešančiu naują auką. Šią stulbinančią statistiką dar labiau pablogina tai, kad netinkama mityba gali sukelti rimtas ligas. Nerimą kelia tai, kad dvi dažnų žmonių mėgstamiausios mėsos rūšys gali kelti grėsmę širdies ir kraujagyslių sveikatai.

REKLAMA

Pasak „Plant-Based Health Professionals UK“ įkūrėjos gydytojos Shireen Kassam, pagrindiniai maisto produktai, galintys sukelti insultą, yra perdirbta ir raudona mėsa.

Perdirbta mėsa yra apdorojama ją sūdant bei vytinant, siekiant ją kuo ilgiau išsaugoti arba pagardinti – tai dešrelės, šoninė ir kumpis. Raudona mėsa – tai jautiena ir kiauliena.

Žurnale „Europe Heart Journal“ paskelbti tyrimai taip pat pabrėžia šią riziką. Tyrime, kuriame dalyvavo daugiau nei 400 000 dalyvių iš devynių šalių, buvo nustatyti maisto produktai, susiję su išeminio ir hemoraginio insulto rizika.

REKLAMA
REKLAMA

Nustatyta, kad vartojant raudonos ar perdirbtos mėsos vos 50 gramų daugiau nei rekomenduojama dienos norma, išeminio insulto rizika padidėja 14 procentų.

REKLAMA

Vengti raudonos ir perdirbtos mėsos

Beje, gydytoja S. Kassam pažymėjo, kad tai tik vienas tyrimas ir jo rezultatai turi būti patvirtinti, kad būtų galima daryti kokias nors pagrįstas išvadas.

„Kai tyrimo rezultatai buvo pakoreguoti atsižvelgiant į kitų maisto produktų, tokių kaip vaisiai ir daržovės, vartojimą, minėta rizika išnyko, o tai reiškia, kad, vartojant raudoną ir perdirbtą mėsą, dietoje trūko vaisių ir daržovių, ir apskritai, mitybos kokybė buvo prasta.“

REKLAMA
REKLAMA

Nepaisant to, kad šioje srityje reikia atlikti daugiau tyrimų, raudona ir perdirbta mėsa yra siejama su daugybe sveikatos problemų – nuo vėžio iki širdies ligų, rašo express.co.uk.

 

„Šiam nesveikam maistui ir gėrimams tikrai nėra jokios saugios dozės ribos, nes kuo daugiau suvartojama, tuo didesnė rizika, – sakė S. Hassam. – Jei ketinate valgyti raudoną ir perdirbtą mėsą, valgykite ją minimaliais kiekiais ir su daugybe vaisių bei daržovių.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tačiau geriausia vengti raudonos ir perdirbtos mėsos, o šią rekomendaciją remia pagrindinės tarptautinės gairės“,  – pridūrė gydytoja.

Kad insulto rizika būtų kuo mažesnė, gydytoja rekomendavo šią mėsą pakeisti sveikais vaisiais, daržovėmis, nesmulkintais grūdais, pupelėmis, riešutais ir sėklomis.

„Valgant daugiau maistinių skaidulų, ypač iš vaisių ir daržovių, galima žymiai sumažinti išeminio insulto riziką ir turėti papildomos naudos širdies ligų, vėžio, 2 tipo diabeto ir kt. prevencijai“, – sakė S. Kassam.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų