Gana populiarūs tradiciniai pomidorų tręšimo būdai yra laistymas mielių tirpalu, pienu, pelenais, žuvų miltais ir kitais „produktais“. Tad panagrinėkime detaliau, ar šios medžiagos tikrai naudingos pomidorams klestėti, didesniam derliui sulaukti, o gal ir kenkėjams mažinti.
Amžinas klausimas: ar tinka pelenai pomidorams tręšti?
Ne vienoje sodyboje nuo malkų ir medienos deginimo likę sukaupti pelenai pasitarnauja antram gyvenimui augalams tręšti. Jų nauda daržo augalams plačiai aptariama ir čia jokia naujiena, bet nėra vieningos nuomonės kai kurių augalų tręšimo pelenais atveju. Nors pasitaiko abejojančių medžio pelenų panaudojimu pomidorams tręšti, bet kone visuotinai sutarta, kad tai tinkama priemonė šiems augalams.
Medžio pelenai pomidorams puikiai pasitarnauja kaip mineralų šaltinis. Vienas pagrindinių elementų pelenuose yra kalcis, kurį pomidorai puikiai pasisavina, todėl akivaizdžiai pastebima mažesnė ligų grėsmė. Toliau sąrašo eilutėje eina kalis, kurio absorbciją iš pelenų pomidorai parodo gausesniu žydėjimu bei sultingesniais ir sveikesniais vaisiais.
Kaip matyti, pomidorų tręšimas pelenais yra naudingas, tad nepamirškite jų paberti kelis kartus. Pirmiausiai į ruošiamas lysves pomidorams išberkite pusę puodelio/1 m2. Tuomet pomidorų daigų tręšimas būna tada, kai sodinimo metu į duobutes įberiate 1 saujelę, sumaišytą su žeme. Vasarinio tręšimo metu per vegetaciją laistykite pelenų ir vandens tirpalu (40 ml pelenų ištirpinus 1 litre vandens).
Pomidorų tręšimas mielėmis
Organinės, natūralios trąšos namų ūkyje turėtų užimti pagrindinę vietą, o vienas populiariausių ir mažiausiai kainuojančių pomidorų tręšimo būdų yra mielių panaudojimas. Tikima, kad šie mikroskopiniai grybai stiprina augalus, spartina jų augimą ir didina derlių. Mielėse yra daug gyvybiškai svarbių vitaminų ir mineralų, įskaitant fosforą ir kalį, kurie labai svarbūs optimaliam augalų augimui. Tad jeigu norite išbandyti mielių trąšas ir jūs, tirpalui pasiruošti jums reikės:
- 50 g gyvų, šviežių mielių
- 0,5 puodelio cukraus
- 5 l vandens
Pirmiausiai sumaišykite ir ištrinkite mieles su cukrumi, o mišinį palikite pastovėti šiltoje vietoje 2 valandoms. Tada paruoškite mielių tirpalą, ant mielių ir cukraus mišinio užpylę vandens. Indą su tirpalu palikite pastovėti tamsioje vietoje 7 dienoms. Toks laikymas suaktyvina mieles, todėl jos būna pasiruošusios atlikti savo gerą darbą.
Gryną mielių tirpalą būtinai skieskite su vandeniu santykiu 1:6 (pavyzdžiui, 1 puodelis mielių tirpalo koncentrato su 6 puodeliais vandens). Pomidorų tręšimas su mielėmis turėtų būti ne dažnesnis kaip kas dvi savaites.
Pomidorų tręšimas pienu
Dar viena kiek neįprasta pomidorų trąša (o gal greičiau repelentas) yra pienas. Teigiama, kad pienas spartina augimą, stiprina augalų imunitetą ir praturtina juos kaliu, kalciu, fosforu, vitaminu B ir kitomis mineralinėmis medžiagomis. Vienas iš pieno panaudojimo metodų yra pomidorų tręšimas per lapus arba purškimas nuo kenkėjų ir ligų. Tikima, kad pieno tirpalas itin veiksmingai apsaugo nuo miltligės, kai kurių virusinių ligų, amarų.
Pieno tirpalui pasigaminti jums reikės:
- 1 litro 1–2 % riebumo pieno
- 1 litro vandens
Iš turimo kiekio pasigaminkite tirpalą, paprasčiausiai sumaišę pieną su vandeniu. Jei naudosite didesnį ar mažesnį kiekį, išlaikykite 1:1 santykį. Patogiausia pieno mišinį supilti į purkštuvą ir jį naudoti apipurškiant lapus. Tokiu mišiniu drąsiai galima apipurkšti ir kambarinius augalus, tik rekomenduojama po 30 min. pieno tirpalą nuvalyti.
Pomidorų tręšimas žuvų miltais
Žuvų miltai vertinami kaip baltymų šaltinis, vadinasi, ir juos sudarančių elementų – azoto, fosforo ir kalio – gausa. O ko daugiau reikia pomidorams, jeigu ne minėtųjų komponentų? Tai reiškia, kad pomidorų tręšimas žuvų miltais ar žuvų kaulų miltais gali būti dar viena nebloga alternatyva komercinėms trąšoms.
Šios natūralios trąšos gali būti naudojamos pirmoje daržovės vegetacijos pusėje. Jau augantiems pomidorams patręšti naudokite maždaug 100–200 g/m2 žuvų miltų. Jei norite patręšti ir papildomai, tuomet naudokite dvigubai mažiau žuvų miltų.
Pomidorų tręšimas natūraliomis trąšomis ir mokslinis suderinamumas
Pomidorus tręšti pelenais, mielėmis, pienu ir kitais būdais labai paplitę liaudyje, bet ką kalba mokslininkai? O šie vietoje nestovi ir… dega žalią šviesą tokioms pasirinktoms trąšoms! Nors tyrimų dar nėra daug, visgi eksperimentai duoda neblogų rezultatų ir išvadų. Bendrai tariant, mielėms, pelenams, pienui ir žuvų miltams jie sako „Taip“.
Vienas iš tokių tyrimų paskelbtas 2014 metų publikacijoje, kurioje padaryta išvada, jog į tręšiamą dirvožemį pridėjus gyvų arba negyvų mielių, gerokai padidėjo azoto (N) ir fosforo (P) kiekis pomidorų ir jaunų cukranendrių šaknyse ir ūgliuose. Taip pat pasikeitė morfologiniai požymiai: cukranendrės labiau krūmijosi, o pomidorai turėjo didesnę ūglių biomasę. Tyrėjai padarė išvadą, kad mielės su augalais sudaro rizofaginius ryšius, todėl alaus mielės yra ekonomiškai efektyvi biologinė trąša, gerinanti ne tik augalų mitybą, bet ir jų gyvybingumą ankstyvuoju augimo etapu.
Tuo tarpu pieno panaudojimas daržininkystėje labiau akcentuojamas kovoje su ligomis atvejais. Viename tyrime nustatyta, kad tabako mozaikos viruso pomidoruose pieno purškalas padeda sumažinti 40 %. Grybelinių ligų, tokių kaip miltligės sukėlėjų, pieno mišinys iš riebios grietinėlės, nugriebto pieno ar išrūgų geba sumažinti nuo 43 iki 74 %.
Kitos medžiagos, tokios kaip žuvų miltai ir pelenai, jau abejonių nekelia, nes tyrimų atlikta labai nemažai. Jie tik įrodo naudą sodo augalams. Taigi belieka pasitikėti mokslininkais, patiems išbandyti savo kailiu natūralias trąšas ir įsitikinti jų veiksmingumu.
Šaltinis: derlingas.lt