Norint sulaukti didelių ir saldžių braškių, neužtenka tik ravėti piktžoles ir purenti krūmus. Taip pat svarbu jas tinkamai laistyti. Ypač uolūs sodybų augintojai šiuo atveju kartais puola į kraštutinumus – uogas laisto beveik kasdien.
Tiesa, yra ir tokių, kurie tai daro porą kartų per sezoną arba apskritai nemano, kad tai būtina. Supraskime, kaip teisingai laistyti braškes žydėjimo ir derėjimo metu ir kaip dažnai tai daryti.
Kaip dažnai laistyti braškes
Braškes laistyti būtina – dėl drėgmės trūkumo uogos būna mažesnės, o pačios uogos ant krūmų sunoksta gerokai mažiau. Ypač svarbu laistyti braškių žydėjimo ir vaisių derėjimo metu, tačiau laistyti reikia protingai.
Braškių šaknų sistema yra arti paviršiaus, o sausas vėjas ir kaitri saulė greitai atima drėgmę iš šio dirvožemio sluoksnio. Todėl uogų žydėjimo metu ir pirmąsias 2-3 savaites po jo krūmus reikia laistyti kas savaitę.
Kaip laistyti braškes po agroplėvele? Jei uogakrūmiai auga ant natūralaus mulčio arba šiam tikslui naudojate agropluoštą, sausu oru krūmus galite laistyti kartą per 10 dienų – agropluoštas ir mulčias sulaiko drėgmę. Jei lyja, galima apsieiti ir be laistymo.
Taip pat svarbu tinkamai laistyti uogakrūmius.
Negalima braškių laistyti apipurškiant – vandenį reikia pilti po šaknimis, metodiškai ir gausiai.
Uogoms nuvysta, gausiai laistyti reikės tik esant būtinybei – per didelę sausrą, nes per didelė drėgmė gali sukelti neprinokusių uogų puvimą. Kitu metu braškės laistomos dirvai išdžiūvus.
Laistymui skirto vandens temperatūra turėtų būti aukštesnė nei +15C, geriau imti grūdintą, bet jokiu būdu ne šaltą.
Nuėmus derlių, uogas taip pat reikia palaistyti – tai suteikia jėgų ūsų formavimuisi. Galima laistyti rečiau, tačiau taip pat reikėtų vadovautis dirvožemio būkle ir oro sąlygomis.