• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Karvės pienas yra vienas iš pagrindinių produktų maisto prekių parduotuvėse. Be šio produkto neįsivaizduojami pusryčių dribsniai, kava, arbata ar kulinariniai gaminiai.

Karvės pienas yra vienas iš pagrindinių produktų maisto prekių parduotuvėse. Be šio produkto neįsivaizduojami pusryčių dribsniai, kava, arbata ar kulinariniai gaminiai.

REKLAMA

Gerti pieną yra sena tradicija, tačiau gal atėjo laikas tai pakeisti? Pasak Atsakingos medicinos gydytojų komiteto (PCRM), faktai rodo, kad taip ir reikėtų padaryti.

Piene yra sočiųjų riebalų, todėl kuo daugiau jo geriate, tuo didesnė rizika sveikatai. Didelis sočiųjų riebalų kiekis gali lemti didesnį cholesterolio kiekį, kraujagyslių susiaurėjimą ir padidėjusią širdies ligų riziką, o tai yra pagrindinės mirties priežastys Jungtinėje Karalystėje, rašo express.co.uk.

PCRM taip pat pabrėžė, kad vis labiau plinta laktozės netoleravimas, kai organizmas nesugeba suskaidyti piene esančio cukraus.

REKLAMA
REKLAMA

Laktozės netoleravimas

NHS nurodo simptomus, kurie gali pasireikšti, pavyzdžiui, praėjus kelioms valandoms po pieno vartojimo.

Laktozės netoleravimo požymiai:

  • Oro gadinimas;
  • Viduriavimas;
  • Vidurių pūtimas;
  • Mėšlungiškas skrandžio skausmas;
  • Skrandžio gurgimas;
  • Pykinimas.

Simptomų sunkumas ir atsiradimas priklauso nuo suvartotos laktozės kiekio, tvirtina NHS. Laktozės netoleravimas gali išsivystyti bet kuriame amžiuje, tačiau dažniausiai simptomai pasireiškia 20-40 metų amžiaus žmonėms.

REKLAMA

Neduoda naudos kaulų sveikatai

Vienintelė išeitis − vengti produktų, kurių sudėtyje yra laktozės, pavyzdžiui, pieno. „Tyrimai rodo, kad pieno produktai neduoda jokios naudos kaulų sveikatai“, − pridūrė PCRM.

Analizė, paskelbta žurnale „British Medical Journal“, teigia, kad dauguma tyrimų „nerodo jokio ryšio tarp pieno suvartojimo ir kaulų lūžių“.

Tyrimai taip pat pabrėžė, kad piene esantis riebalų kiekis ir hormonai yra susiję su vėžio vystymusi. Nacionalinis vėžio institutas finansavo tyrimą, kuriame buvo lyginama krūties vėžiu sergančių ir sveikų moterų mityba. Išvadose pabrėžiama, kad moterys, kurios valgė daugiausiai pieno produktų, 53% dažniau rizikavo susirgti krūties vėžiu.

REKLAMA
REKLAMA

„Medical News Today“ pridūrė, kad angliavandenių kiekis piene gali turėti įtakos cukraus kiekiui kraujyje.

Pasaulinė diabeto bendruomenė patvirtino: „Jei išgeriate stiklinę pieno, žinokite, kad jis tam tikru mastu padidins gliukozės kiekį kraujyje. Dėl savo riebumo nenugriebtas pienas gliukozės kiekį kraujyje padidins šiek tiek lėčiau nei nugriebtas pienas, tačiau nepamirškite ir papildomų kalorijų“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gali sumažinti smegenų ligų riziką

Žurnalas „Demencija Australia“ teigė, kad mažesnis sočiųjų riebalų vartojimas gali sumažinti smegenų ligų riziką. Vadovaujantis šia logika, mažesnis pieno vartojimas galėtų turėti įtakos tam, ar žmogus susirgs demencija ar ne.

Žinoma, demencijos negalima priskirti tik vienam veiksniui − yra daug veiksnių, tokių kaip genetika, fizinis aktyvumas ir rūkymas. Nors pienas gali būti geras baltymų, kalcio, vitamino D ir kalio šaltinis, šių maistinių medžiagų galima gauti iš kitų produktų.

Kalcį, baltymus, vitaminą D ir kalį gausite, valgydami:

- daugiau žalių lapinių daržovių,

- daugiau  ankštinių kultūrų, tokių kaip avinžirniai,

- daugiau vaisių bei daugiau riebios žuvies, pavyzdžiui, tuno.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų