Ar laikotės podagrai palankios dietos? Jei norite išvengti bjaurių podagros simptomų, turite žinoti penkis maisto produktus, kurių reikia vengti, ir penkis maisto produktus, į kuriuos juos reikėtų iškeisti.
Kas yra podagra?
Podagra yra artrito forma, kurią sukelia didelis šlapimo rūgšties kiekis kraujyje. Per didelis šlapimo rūgšties kiekis gali sukelti skausmingus podagros priepuolius.
Šie priepuoliai įvyksta, kai organizmas negali atsikratyti šlapimo rūgšties kraujyje, todėl jis nusėda aplink sąnarius. Podagros priepuoliai paprastai prasideda staiga naktį ir gali tęstis nuo trijų iki 10 dienų.
Kai kurie maisto produktai gali padidinti šlapimo rūgšties kiekį, todėl sukelia podagros priepuolius. Skaitykite toliau ir sužinokite, kokių maisto produktų vengti, ir kokius maisto produktus įtraukti į podagrai palankią dietą, rašo express.co.uk.
Kokie maisto produktai sukelia podagrą?
Maisto produktuose, kurie gali sukelti podagros priepuolius, dažnai yra daug medžiagos, vadinamos purinais. Kai purinai virškinami, organizmas šlapimo rūgštį sukuria kaip atlieką, kurią reikia šalinti, tačiau jie taip pat sukelia podagrą.
Jei sergate podagra, turėtumėte sumažinti ne tik daug purinų turintį maistą, bet ir alkoholio vartojimą. Sveikatos organizacijos pataria per savaitę išgerti ne daugiau kaip 14 vienetų alkoholio (tai yra apie pusantro butelio vyno, arba 6 bokalus alaus) ir bandyti tuos vienetus paskirstyti per kelias dienas.
Šie penki maisto produktai yra vieni pagrindinių podagros priepuolių kaltininkų:
- Visų organų mėsa ir viduriai, įskaitant kepenis, inkstus ir smegenis.
- Norint išvengti podagros priepuolių, iš valgiaraščio turėtų būti išbraukti tokie žvėrienos patiekalai kaip fazanas, veršiena ir elniena.
- Visų rūšių žuvyse ir kitose jūros gėrybėse, įskaitant šukutes, krevetes ir ikrus, gali būti daug purino.
- Saldūs gėrimai: vaisių sultys ir gazuoti gėrimai nėra geras pasirinkimas, jei kenčiate nuo podagros. Bet kokio pridėtinio cukraus, įskaitant sirupus, reikėtų vengti.
- Mielės: nesvarbu, ar mėgstate, ar nekenčiate, mielių geriausia vengti, jei kenčiate nuo podagros.
- REKLAMAREKLAMA
Kokius maisto produktus reikėtų valgyti?
Žinome, kokių maisto produktų vengti podagra, tačiau su šiais maisto produktais vis tiek galite sukurti skanų ir podagrai palankų mitybos planą.
Vengiant visko, kas per riebu, taip pat valgant mažiau mėsos ir žuvies, galima geriau suvaldyti podagrą. Mažai purino turinčiuose maisto produktuose yra mažiau nei 100 mg purino 100-me gramų. Valgykite daug šių maisto produktų, kad išvengtumėte podagros priepuolių:
- Vaisiai ir daržovės: bet kokioje sveikoje mityboje yra daug vaisių ir daržovių, o podagrai palanki dieta – ne išimtis. Vyšnios ypač gali padėti sumažinti šlapimo rūgšties kiekį ir užkirsti kelią uždegimui.
- Ankštiniai augalai: tai yra maisto grupė, kurioje yra pupelių, žirnių, tofu ir lęšių. Šiuose maisto produktuose mažai riebalų ir jie yra puikus augalinių baltymų šaltinis.
- Riešutai: Jei norite užkąsti, pabandykite suvalgyti saują riešutų: natūralų riebalų, baltymų ir skaidulų šaltinį.
- Sveiki grūdai: avižos, rudieji ryžiai ir miežiai yra maistingi ir papildo valgį.
- Kiaušiniai: patartina riboti mėsos ir žuvies vartojimą, kad būtų sumažinti podagros simptomai, o kiaušiniai – puikus baltymo pakaitalas maiste.