Kiek laiko šaldiklyje reikėtų laikyti mėsą ar žuvį priklauso nuo įvairių veiksnių – kaip produktai buvo užšaldyti, ar prieš tai termiškai apdoroti, kiek juose yra drėgmės ir panašiai. Štai keletas pagrindinių gairių, kiek laiko rekomenduojama šaldiklyje laikyti mėsą ir žuvį, rašoma openfit.com.
Malta mėsa
„Kokybiškai maltą termiškai neapdorotą mėsą galima laikyti užšaldyti tris ar keturis mėnesius, – sako Tarptautinės maisto technologijų tarybos komunikacijos direktorė Tamika Sims. – Malant mėsa praranda daug drėgmės, todėl jos tarnavimo laikas šaldiklyje yra gana trumpas.“
Kepsniai ir karbonadai
„Kepsnius, karbonadus ir kitus didesnius mėsos gabalus užšaldžius galima laikyti nuo 4 iki 12 mėnesių ir išsaugoti tą pačią kokybę. Taip yra todėl, kad tokiuose gaminiuose yra gana didelis drėgmės kiekis, todėl šaldiklyje išliks ir gaminio tekstūra“, – sako Sims.
Taip pat ji atkreipia dėmesį, kad didesni mėsos gabalai tarnaus ilgiau nei mažesni.
Šoninė ir dešra
„Šie produktai prieš užšaldymą būna labai perdirbti, todėl šaldiklyje jų kokybė išliks tik iki poros mėnesių“, – nurodo Sims.
Paukštiena
„Visa nevirta paukštiena kokybę gali išlaikyti iki 12 mėnesių, jei bus sušaldyta. Taip yra todėl, kad ji būna minimaliai tvarkoma ir sulaiko didžiąją dalį drėgmės.
Tuo metu paukštienos dalys – blauzdelės, sparneliai ir panašiai – kokybę išlaikys iki 9 mėnesių“, – sako Sims.
Žuvis
„Žuvies laikymas šaldiklyje priklauso nuo to, ar ji yra liesa, ar riebi. Jei žuvis yra liesa, pavyzdžiui, tilapija, ją sušaldytą galima laikyti nuo 6 iki 8 mėnesių. Per ilgas laikas tikrai gali pakenkti jos tekstūrai.
O sušaldyta riebi žuvis, pavyzdžiui, lašiša kokybę išlaikys 2–3 mėnesius. Taip yra todėl, kad žuvis turi gana daug riebalų ir mažai drėgmės.“