Anot dr. E. Gavelienės, nors razinos yra džiovintos vynuogės, tačiau tai nepakeičia jų maistinės vertės. Priešingai – tai puikus produktas, kuriame gausu skaidulų ir kitų naudingų medžiagų. Tiesa, nevertėtų užmiršti, kad razinose gausu ir cukraus, todėl jos, kaip ir kiti džiovinti vaisiai bei uogos, patenka į desertų kategoriją ir turėtų būti vartojamos saikingai.
„Visos maistinės medžiagos, esančios žaliose vynuogių uogose, yra ir razinose. Jų unikalumas tame, kad vynuogė virsdama razina įgyja ir kitų papildomų naudų. Džiovinimo metu pašalinami skysčiai, todėl razinose koncentruojasi didesnis kiekis kalio.
Dėl šios priežasties razinos įtrauktinos į širdies ir kraujagyslių ligomis sergančiųjų valgiaraštį. Nors razinos priskiriamos desertams, nes apie 60 proc. jų maistingumo sudaro įvairūs cukrūs, bet tai maisto produktas, kuriame gausu skaidulų: 100 gramų razinų – apie 10 gramų.
Be to, vynuogių glikeminis indeksas (gebėjimas padidinti gliukozės lygį kraujyje) yra aukštas, o razinų, priklausomai nuo rūšies – vidutinis. Tai leidžia razinas dažniau valgyti ir kaip užkandį“, – sako E. Gavelienė.
Turi didelę naudą
Dažniausiai razinos naudojamos patiekalams skaninti, tačiau lyginti jų su žaliomis vynuogėmis nereikėtų. Razinos nėra priskiriamos vaisių kategorijai, todėl nereikėtų lyginti, kas geriau – ar vynuogė, ar razina.
Pagal savo maistingumą razinos turi didelę naudą, pavyzdžiui, jų nuovirai tinkami gerti žmonėms, varginamiems virškinimo sistemos ligų ar esant kitiems lėtiniams uždegimamas.
Tačiau vynuogės įeina į vaisių kategoriją ir jų dienos norma, kartu su kitais vaisiais ir uogomis, yra apie 200–300 gramų, o razinų per dieną rekomenduojama suvalgyti bent 30 gramų “, – teigia dietologė.
Nors razinos turi vertingų medžiagų, tačiau ne visi mėgsta jų skonį. Dažnai razinų nevalgo vaikai – kai kurie net iš džiūvėsėlių sugeba jas iškrapštyti.
Razinas galima keisti kitais džiovintais vaisiais, tačiau vertėtų bandyti, skanauti ir praturtinti racioną ir jomis. Bet net ir mėgstantiems razinas jomis nevertėtų piknaudžiauti.
Saujomis valgyti razinų nerekomenduojama, o naudojant jas patiekaluose taip pat svarbu jausti saiką. Atsargiau su dideliais razinų kiekiais turi elgtis asmenys, kuriems tenka gydyti nutukimą ar cukrinį diabetą.
Dėl fruktozės ir gliukozės razinos yra ir įvairių spalvų, priklausomai nuo džiovintų vynuogių rūšies. Skirtingų rūšių maistingumas ženkliai nesikeičia.
Šiek tiek skiriasi pavienių maistinių medžiagų kiekiai ir skoninės razinų savybės. Pagal jas žmonės atsirenka, kurias skanauti vienas, o kurios tinka dėti į gėrimus ar kepinius.