Šiuo metu labai intensyviai atliekami tyrimai apie ilgą gyvenimo trukmę – daug dėmesio skiriama vaisių ir daržovių gerosioms savybėms. Gausu įrodymų, kad kai kurie vaisiai iš tiesų prailgina gyvenimo trukmę dėl savo antioksidacinio poveikio. Spanguolių sultys, anot serijos tyrimų, pasižymi būtent tokiu poveikiu, rašoma express.co.uk.
Mažina aukštą cholesterolį
Šis gėrimas taip pat mažina aukštą cholesterolį. Šios spanguolių savybės priklauso nuo jų flavonoidų – tai stiprūs antioksidantai, kurie mažina uždegimus ir užkerta kelią ligoms.
Įvairūs vaisiai ir uogos palaiko imuninę sistemą ir taip prailgina gyvenimo trukmę, bet kai kurių jų poveikis šiuo atžvilgiu stipresnis. Spanguolės yra geras tokių maisto produktų pavyzdys – jose itin daug polifenolių ir flavonoidų. Tyrimai rodo, kad antioksidacinės spanguolių savybės padidina imuniniame atsake dalyvaujančių gama delta „T“ ląstelių bei su virusais kovojančių citokinų lygį.
Viename žurnale „Experimental Gerontology“ publikuotame tyrime aprašyta, kaip mokslininkai išsiaiškino, kad spanguolių papildai ženkliai prailgina vaisinių muselių gyvenimo trukmę. Šio eksperimento metu tyrėjų komanda muselėms trimis skirtingais gyvenimo laikotarpiais administravo spanguolių ekstraktą.
„Spanguolių papildai bet kuriuo gyvenimo laikotarpiu prailgino gyvenimo trukmę, lyginant su papildų negavusia tokio pat amžiaus kontroline grupe“ – rašo tyrėjai. – „Šie duomenys rodo, kad spanguolių papildų gali užtekti norint prailginti gyvenimo trukmę bet kuriuo gyvenimo laikotarpiu, greičiausiai taip yra dėl oksidacinio streso mažinimo“.
Spanguolių poveikis ypač stiprus, jei jos vartojamos kartu su raudonėliu
Oksidacinis stresas yra viena esminių senėjimo priežasčių – dėl jo atsiranda smulkių raukšlelių ir didesnių raukšlių ant odos, prasideda organizmo degeneracija. Iki šiol atlikti ilgaamžiškumo tyrimai daugiausiai buvo vykdomi laboratorijose us vaisinėmis musytėmis ar pelėmis, o tyrimai su žmonėmis apsiriboja stebimaisiais metodais. Tačiau šiuo metu turimi tyrimai su vaisinėmis musytėmis gali turėti pakankamai įrodymų, kad spanguolių sultys išties skatina ilgaamžiškumą.
Vieno laboratorinio tyrimo metu mokslininkai išsiaiškino, kad spanguolių poveikis ypač stiprus, jei jos vartojamos kartu su raudonėliu.
„Paaiškėjo, kad didžiausios tirtos koncentracijos raudonėlio ir spanguolių mišinys prailgino tiek vyriškos, tiek moteriškos lyties atstovų gyvenimo trukmės medianą. Su kitais papildais jokio ženklaus gyvenimo trukmės pailgėjimo nepastebėta“.
Kitame tyrime mokslininkai aiškinosi spanguolių poveikį cholesteroliui. Viename tyrime iš žurnalo „Diabetic Medicine“ aiškinama, kad spanguolės gali ženkliai sumažinti ŽTL cholesterolį. Tyrimo tikslas buvo ištirti spanguolių poveikį lipidų profiliui 2–ojo tipo diabetu sergantiems pacientams, kurie vartojo gliukozę mažinančius vaistus.
„Žemo tankio lipobaltymo cholesterolis ženkliai sumažėjo spanguolių papildus gavusiųjų grupėje. Jo sumažėjimas buvo ženkliai žemesnis placebo grupėje“ – pastebi mokslininkai.
Nors yra daug įrodymų, kad spanguolių sultys iš tiesų yra labai naudingos sveikatai, gali būti verta prisiminti, kad jose dažnai taip pat būna cukraus. Norint iš spanguolių sulčių gauti didžiausią naudą, svarbu rinktis cukrumi nesaldintus gėrimus.