Daugelyje šalių vafliai jau tapo vienu iš nepakeičiamų pusryčių simbolių, kurį vis labiau pamėgsta ir Lietuvos gyventojai, rašoma pranešime spaudai.
Apie tai kalbanti „Maximos“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento vadovė Ernesta Dapkienė priduria: augantį šių skanėstų populiarumą tik patvirtina stebėtinas miltų mišinių jiems kepti prekybos šuolis.
„Šių produktų pernai, lyginant su 2020-aisiais, pardavėme net 77 proc. daugiau. Tai rodo, kad šalies gyventojai noriai eksperimentuoja virtuvėje ir ieško sočių, gardžių, greitai bei lengvai paruošiamų alternatyvų pusryčiams. Tačiau didėja ne tik miltų mišinių pardavimai.
Pernai gerokai ūgtelėjo vaflinių tortų, pyragų, batonėlių, vaflių su įdaru ir, kas itin džiugina, sveikesnių šių produktų versijų be gliuteno įsigijimas“, – sako E. Dapkienė.
Rinktis skanėstus, kurie atitiktų sveikuoliškos mitybos principus, ragina ir minėto prekybos tinklo Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė.
Norint tai padaryti, anot jos, verta vafliuose mažinti pridėtinio cukraus kiekį, o desertą gardinti, pavyzdžiui, agavų arba klevų sirupais. Tai, B. Baratinskaitės teigimu, yra puikios, daug saldumo suteikiančios alternatyvos.
„Visgi, vaflių pagardai – tik viena medalio pusė. Norint juos išsikepti tobulai, verta žinoti keletą gudrybių. Štai vaflių gamybos meistriškumas prasideda nuo tinkamos keptuvės pasirinkimo. Tačiau net ir turint tobulą vaflinę, svarbu įsidėmėti, kad prieš pilant tešlą ją būtina gerai įkaitinti.
Be to, ruošiant tešlą, kiaušinius reikėtų gerokai suplakti – iki purumo. Tuomet vafliai taps lengvi, minkšti ir itin purūs. Svarbu ir leisti tešlai pailsėti apie 5 minutes iki pirmojo vaflio kepimo. Taip iki galo susimaišys visi ingredientai bei atsiskleis tikrasis jų skonis“, – tobulų vaflių paslaptimis dalinasi B. Baratinskaitė.
Tačiau, papildo ji, šie skanėstai gali būti ne tik saldūs ar patiekiami su tradiciniais ingredientais. Kviesdama tuo įsitikinti, kulinarijos ekspertė dalinasi 3 originaliais vaflių receptais.
Smaližiams: su naminiu braškių užpilu ir ledais
Vafliams reikės:
250 g miltų; pusės arbatinio šaukštelio kepimo miltelių; 1 arbatinio šaukštelio druskos; 1 valgomojo šaukšto cukraus pudros; 3 kiaušinių, lengvai suplakto 425 ml riebaus pieno; 110 g lydyto sviesto; dar šiek tiek sviesto kepimui.
Braškių užpilui reikės:
75 g medaus; 25 g sviesto; 250 g braškių; 1 citrinos žievelės; 500 ml mėgstamų vanilinių ledų.
Pirmiausia, išsikepkite vaflius. Jiems gaminti įkaitinkite vaflinę iki vidutinės temperatūros ir įkaitinkite orkaitę iki 140 laipsnių. Tada dideliame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, druską ir cukraus pudrą. Įmuškite kiaušinius, supilkite pieną ir sudėkite sviestą. Viską gerai išmaišykite.
Tuomet ištepkite vaflinę gabalėliu ištirpinto sviesto ir į kiekvieną vaflinės duobutę įpilkite po truputį tešlos. Uždarykite dangtį ir kepkite penkias minutes arba kol vafliai taps auksinės spalvos bei traškūs. Išimkite juos, padėkite ant skardos orkaitėje, kad būtų šilti, kol sunaudosite likusią tešlą.
Braškių sirupui gaminti į puodą supilkite medų, penkis šaukštus vandens, sudėkite sviestą, braškes ir tarkuotą citrinos žievelę. Virkite penkias minutes. Patiekdami sudėkite vaflius į lėkštes, ant viršaus užpilkite braškių sirupo, pagardinkite vaniliniais ledais. Galite apšlakstyti klevų sirupu. Skanaus!
Sveikuoliams: su graikišku jogurtu ir mangais
Reikės:
poros kiaušinių; 2 puodelių pieno; pusės puodelio graikiško jogurto; 1 valgomojo šaukšto medaus; 2 puodelių pilno grūdo miltų; 1,5 valgomojo šaukto kepimo miltelių; žiupsnelio druskos; 1 mango.
Pirmiausia, įkaitinkite vaflinę. Tada vidutinio dydžio dubenyje suplakite kiaušinius, pieną, graikišką jogurtą ir medų. Tuomet suberkite miltus, kepimo miltelius ir druską. Maišykite iki vientisos masės. Kepkite vaflius: patepkite vaflinę sviestu, kepkite apie 3 minutes. Išimkite, sudėkite į lėkšte, ant viršaus uždėkite pjaustyto mango. Mėgaukitės!
Gurmanams: su krevetėmis, „Filadelfija“ ir ikrais
Reikės:
1 kiaušinio; 200 g grietinės; 40 g lydyto sviesto; 120 g miltų; 125 ml gazuoto vandens; žiupsnelio druskos; 500 g nuluptų krevečių; 5 valgomųjų šaukštų „Filadelfijos“ kremo; 1 raudonojo svogūno; 3 arbatinių šaukštelių mėgstamų ikrų; šviežių laiškinių česnakų; 5 citrinos griežinėlių.
Pirmiausia, atskirkite kiaušinio baltymą nuo trynio. Kiaušinio baltymą maišykite iki standumo apie 2 minutes. Kitame inde sumaišykite grietinę, kiaušinio trynį, vandenį ir 30 g ištirpinto sviesto. Maišykite lėtai, iki vientisos masės. Tada persijokite miltus, suberkite druską, viską sudėkite į turimą masę, maišykite dar maždaug 1 minutę. Tuomet įmaišykite kiaušinių baltymus.
Tada įkaitinkite vaflinę iki aukštos temperatūros. Patepkite ją sviestu, pilkite tešlą, kepkite vaflius, kol jie taps auksinės spalvos – maždaug 3 minutes. Tada vieno vaflio vidurį aptepkite valgomuoju šaukštu „Filadelfijos“. Ant viršaus uždėkite 100 g nusausintų nuluptų krevečių.
Susmulkinkite raudonąjį svogūną ir laiškinius česnakus, juos uždėkite ant krevečių. Ant viršaus užberkite pusę arbatinio šaukštelio ikrų, uždėkite po citrinos griežinėlį. Taip paruošite 5 turimus vaflius. Ragaukite!
„Šie receptai, kviečiantys gardžiai paminėti Tarptautinę vaflių dieną, tik įrodo, kad taip visų mėgstami kepiniai gali būti ne tik saldūs ar valgomi vien pusryčiams. Todėl siūlyčiau drąsiai eksperimentuoti ir išbandyti jūsų skoniui artimiausius vaflių variantus“, – kalba kulinarijos ekspertė.