Prekybos tinklo „Lidl“ kulinarijos ekspertai dalijasi originaliais patarimais, ką pagaminti iš likusių patiekalų.
Naujieji metai – puikus laikas pradėti įgyvendinti pažadus, o vienas iš jų galėtų būti tvaresnis maisto vartojimas. Likę patiekalai nuo naujametinio stalo nebūtinai turi būti išmesti – pasitelkę fantaziją, galite sukurti naujų skonių, kurie papildys šeimos valgiaraštį, rašoma pranešime spaudai.
Salotos – į orkaitę?
Jei ant naujametinio stalo liko salotų, kai kurias iš jų galite lengvai paversti daržovių pyragu. Svarbu atkreipti dėmesį, kad ne visos salotos tinkamos kepimui – vengti reikėtų tų, kurios turi daug šviežių lapinių daržovių, tokių kaip salotos ar špinatai, arba padažo su majonezu.
Tačiau salotos su keptomis ar virtomis daržovėmis, grūdais, pavyzdžiui, bolivine balanda, kuskusu, bulvėmis ar sūriu yra puikus pagrindas.
Tereikia jas sumaišyti su kiaušiniais, trupučiu miltų ar džiūvėsėlių, tarkuotu sūriu, o tada sudėti į kepimo formą. Kepkite orkaitėje, kol paviršius taps auksinės spalvos ir pyragas sutvirtės.
Taip greitai ir paprastai sukursite naują patiekalą kitos dienos pietums ar vakarienei, prisidėdami prie tvaresnio maisto vartojimo.
Mėsos patiekalai – troškinio pagrindas
Jei po Naujųjų sutiktuvių liko kepsnių, vyniotinių ar kitų šaltų mėsos patiekalų, jie puikiai tiks troškinio pagrindui. Supjaustykite mėsą mažais gabalėliais ir apkepkite keptuvėje su smulkintu svogūnu ir česnaku, kad sušiltų ir įgautų papildomų skonių.
Viską sumaišykite su daržovėmis, pavyzdžiui, morkomis, paprikomis, cukinijomis ar bulvėmis. Jei norite daugiau baltymų, pridėkite pupelių, avinžirnių ar lęšių, užpilkite sultiniu ir patroškinkite.
Mėgstantiems aštriau, patartina įdėti šaukštelį aitriųjų paprikų padažo ar smulkinto aštraus pipiro. Jei norisi lengvesnio patiekalo, troškinkite mėsą su cukinijomis ir pomidorais – tai taps puikiu pasirinkimu tiek pietums, tiek vakarienei.
Desertų likučiai – į saldžius rutuliukus
Nuo šventinio stalo likusius tortus, pyragus ar sausainius galite sutrupinti ir sumaišyti su sūrio kremu, kondensuotu pienu ar riešutų sviestu.
Iš šios masės suformuokite saldžius rutuliukus, apvoliokite kokoso drožlėse ar smulkintuose riešutuose – tokį lengvai paruošiamą desertą pamėgs visi.
Kūrybiškai panaudoti anties likučiai
Jei po švenčių liko keptos anties, galite ją panaudoti ruošiant įvairius patiekalus. Pavyzdžiui, anties gabalėlius galite dėti į salotas su šviežiomis daržovėmis ir lengvu padažu arba paruošti antienos sumuštinius su mėgstamais priedais.
Taip pat anties likučius galite panaudoti ruošiant azijietiško stiliaus makaronų patiekalus – tereikia pridėti daržovių ir sojos padažo.
Patarė, kaip panaudoti likučius po švenčių
Minėto prekybos tinklo kulinarijos ekspertai siūlo panaudoti šventinių patiekalų likučius kūrybiškai ir kitą dieną iš jų pasigaminti net tris gardžius patiekalus: bulvių kroketus, mėsos tortilijas, o desertui – vaisių deserto taures.
Bulvių kroketams reikės: 500 g bulvių košės; 1 kiaušinio; 3 šaukštų tarkuoto sūrio; džiūvėsėlių; aliejaus kepimui; druskos pagal skonį.
Į bulvių košę įmaišykite tarkuotą sūrį ir kiaušinį, įberkite druskos. Iš gautos masės suformuokite nedidelius rutuliukus, apvoliokite juos džiūvėsėliuose. Kepkite keptuvėje įkaitintame aliejuje tol, kol jie taps auksinės spalvos.
Mėsos tortilijoms reikės: likusios keptos vištienos, kalakutienos ar jautienos; tortilijos lakštų; šviežių daržovių (pomidorų, agurkų, salotų); tarkuoto sūrio; mėgstamo padažo (majonezo ar jogurto); mėgstamų prieskonių.
Susmulkinkite mėsą ir daržoves. Ant tortilijos lakšto dėkite mėsą, daržoves, apibarstykite sūriu, užtepkite padažo ir užberkite mėgstamų prieskonių. Susukite tortiliją ir pašildykite keptuvėje arba orkaitėje, kol ji taps traški.
Sausainių ir vaisių deserto taurėms reikės: likusių sausainių ar pyrago gabalėlių; šviežių vaisių; plaktos grietinėlės; šokolado gabaliukų, riešutų ar kokoso drožlių (papuošimui).
Sutrupinkite likusius sausainius ar pyragą į mažus gabalėlius. Jei likučiai labai sausi, galite juos šiek tiek sudrėkinti arbata, kava ar apelsinų sultimis. Vaisius nulupkite ir supjaustykite mažais gabalėliais.
Pasirinkite desertines taures. Dėkite sausainių trupinius kaip pirmą sluoksnį, tada vaisius, o ant viršaus – plaktos grietinėlės kremą. Kartokite sluoksnius, kol taurė bus pilna.
Ant viršaus užberkite šokolado drožlių, smulkintų riešutų ar kokoso drožlių. Desertą galite iš karto patiekti arba palikti šaldytuve.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!