Pilve esanti kasa išskiria fermentus, padedančius virškinti baltymus, riebalus ir angliavandenius, į plonąją žarną. Be to, kasos pagalba į kraują išskiriami svarbūs hormonai, padedantys reguliuoti cukraus kiekį kraujyje, tai – insulinas ir gliukagonas.
Tam, kaip veikia mūsų organizmas ir atskiros jo dalys, daug įtakos turi mityba, tačiau sveika, subalansuota mityba itin svarbi susiduriantiems su kasos veiklos sutrikimais.
Produktai, gerinantys kasos veiklą
Ekspertai pasidalijo keliais maisto produktais, kuriuos ragina valgyti dažniau, mat šie gerina kasos veiklą, rašo liverandpancreassurgeon.com.
Lapinės daržovės
Lapiniai kopūstai ir špinatai gerina kasos veiklą. Špinatuose gausu vitamino B ir geležies. Tai itin svarbios maistinės medžiagos kasos sveikatai. Lapiniuose kopūstuose yra vitaminų B, C ir K, taip pat tokių mineralų kaip geležis, varis ir manganas.
Tofu
Tofu yra puikus pasirinkimas tiems, kurie rūpinasi savo kasos sveikata ir veikla, nes jis yra geras baltymų šaltinis, tačiau turi mažai riebalų. Baltymai yra labai svarbūs gydant kasos uždegimą, tačiau per daug riebalų iš mėsos ar riebios žuvies gali pakenkti gyjančiam organui.
Grybai
Žemiško skonio ir neryškios spalvos grybai gali atrodyti ne patys turtingiausi maistingųjų medžiagų, tačiau jie iš tiesų labai naudingi kasos sveikatai. Grybuose gausu antioksidantų, vitaminų ir mineralų, jie turi priešuždegiminį poveikį organizmui.
Uogos, vyšnios ir vynuogės
Minėtos uogos, kuriuose gausu antioksidantų, padeda išvengti ląstelių pažeidimų visame organizme. Raudonosiose vynuogėse yra stipraus antioksidanto resveratrolio – maistinės medžiagos, randamos raudonajame vyne. Kadangi sergantiems kasos ligomis alkoholio vartoti negalima, valgykite raudonąsias vynuoges, kad gautumėte tų pačių maistinių medžiagų.
Kryžmažiedės daržovės
Brokoliuose ir kitose kryžmažiedėse daržovėse, pavyzdžiui, žiediniuose kopūstuose, briuseliniuose kopūstuose, yra priešvėžinių junginių, pavyzdžiui, indol-3-karbinolo, vitaminų C ir E ir kitų, todėl jie yra puikus maistas kasos problemoms spręsti.
Saldžiosios bulvės, moliūgai ir kiti oranžiniai maisto produktai
Oranžinės spalvos maisto produktuose, pavyzdžiui, saldžiosiose bulvėse, morkose ir moliūguose, yra vitamino A, vadinamo beta karotinu, kuris gali turėti teigiamą poveikį kasos sveikatai.
Saldžiosiose bulvėse yra B komplekso vitaminų, vitamino C ir mineralų, tokių kaip manganas ir varis. Moliūguose yra vitaminų B6, C ir K, taip pat kalcio, cholino, kalio ir magnio.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!