Jei norite naudoti majonezą kaip salotų padažą, gaminant užpilus, kiaušinienę ar tuno salotas, pasigaminkite naminį majonezą iš sveikesnių aliejų, kad gautumėte daugiau naudos, rašo healthyeating.sfgate.com.
Omega-6 riebalai
Prekybos centruose parduodamas majonezas dažnai gaminamas iš sojų, kukurūzų ar kitų augalinių aliejų mišinių, kuriuose gausu omega-6 riebalų.
Nors omega-6 riebalų rūgštys yra būtinos organizmui, dauguma žmonių suvartoja per daug omega-6 ir nepakankamai omega-3 riebalų rūgščių.
Šis nesveikas santykis, prie kurio prisideda ir komerciškai gaminamas majonezas ir kiti perdirbti maisto produktai, didina riziką susirgti širdies ligomis, kai kuriomis onkologinėmis ligomis, 2 tipo diabetu ir osteoporoze, taip pat uždegiminiais ir autoimuniniais sutrikimais, pavyzdžiui, reumatoidiniu artritu.
Net majoneze, kurio etiketėje nurodyta, kad jo sudėtyje yra alyvuogių aliejaus, kuris yra sveikesnis ir turi mažiau omega-6 riebalų rūgščių, jo naudojama tik labai maža dalis. Didžiąją dalį sudaro sojų pupelių aliejus, kaip ir kiti daug omega-6 turintys aliejai.
Cukraus kiekis
Viename valgomajame šaukšte įprasto majonezo yra apie 1 g cukraus, o tai nėra daug, jei apsiribosite vienu ar dviem valgomaisiais šaukštais.
Tačiau jei manote, kad rinkdamiesi lengvą, neriebų majonezą darote gera savo sveikatai, pagalvokite dar kartą.
Sumažinto riebumo majonezo trūkumas tas, kad jame yra daug daugiau pridėtinio cukraus: viename valgomajame šaukšte jo yra daugiau kaip 4 g, o tai atitinka visą arbatinį šaukštelį cukraus viename valgomajame šaukšte majonezo.
Majonezas, ypač neriebus, nėra geras pasirinkimas, jei stengiatės maitintis sveikiau ir kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje.
Konservantai ir kiti priedai
Prekybos centruose parduodamo majonezo sudėtyje yra ne tik uždegimą sukeliančių omega-6 riebalų rūgščių ir pridėtinio cukraus, bet ir daug dirbtinių ingredientų – konservantų, priedų, mononatrio glutamato.
Šviežias naminis majonezas šaldytuve gali išsilaikyti ne ilgiau kaip savaitę, o gaminamas komerciškai – mėnesių mėnesius.
Į majonezą dedami cheminiai ir perdirbti ingredientai pripažįstami saugiais, tačiau kai kurie žmonės, vartodami šių priedų turinčius maisto produktus, patiria šalutinį poveikį, pavyzdžiui, galvos skausmą, pykinimą ir silpnumą.
Sveikas naminis majonezas
Norėdami išvengti visų aukščiau išvardintų blogybių, pasigaminkite majonezą patys, naudodami sveikesnius aliejus ir nenaudodami cukraus ar kitų priedų.
Klasikinį majonezo receptą sudaro kiaušinių tryniai, aliejus, citrinų sultys arba actas ir prieskoniai.
Naudokite avokadų, alyvuogių arba makadamijos riešutų aliejų, kad sumažintumėte omega-6 riebalų rūgščių kiekį ir gautumėte daugiau širdžiai naudingų mononesočiųjų riebalų.
Į sveikesnio majonezo versiją galite įmaišyti pesto, saulėje džiovintų pomidorų, česnako, aštraus padažo ar kario miltelių – taip pasigaminsite gurmanišką sveikesnio majonezo versiją.