Mano vyras augina Mourvedre vynmedžius, kurių vynas puikiai tinka velykiniams kiaušiniams dažyti. Ieškokite labiau pigmentuoto vyno, pavyzdžiui, Mourvedre, Syrah, Zinfandel ar Malbec ‒ kuo tamsesnis, tuo geriau. Pirkite pigų vyną, nes jo negersite. Mourvedre puikiai tinka (Ispanijoje šis vynas dar vadinamas Monastrell).
Dažymui naudoti baltus ar rudus kiaušinius?
Mūsų auginamos vištos deda beveik baltus kiaušinius, kurie puikiai pasiteisino. Nerekomenduočiau rudų kiaušinių, nes jie per daug prislopins spalvą. Balti kiaušiniai įgaus daugiausiai atspalvių iš raudonojo vyno.
Kiek laiko virti kiaušinius?
Velykinius kiaušinius vyne verdu vidutinio dydžio puode. Į puodą supilu vieną butelį tamsaus raudonojo vyno Monastrell, Syrah arba Malbec ir jį užvirinu, kiauru šaukštu atsargiai sudedu tuziną šviežių baltų arba beveik baltų kiaušinių (ne iš šaldytuvo!). Verdu 8 minutes (minkštai virti) arba 15 minučių (kietai virti).
Nukeliu nuo kaitlentės ir palieku juos vyne, kol kiaušiniai įgauna norimą spalvą ‒ iki 12 valandų. Tada išimu kiaušinius ir sudedu ant popierinio rankšluosčio, kol jie išdžius. (Neblizginkite jų alyvuogių aliejumi!).
Kiaušiniai, kuriuos matote mano nuotraukose, buvo palikti vyne tik 1 valandą. Priklausomai nuo pigmento raudonajame vyne, kiaušiniai greičiausiai taps nuo melsvai violetinės iki beveik juodos spalvos.
Išėmę kiaušinius iš vyno pastebėsite, kad ant jų yra susidarę nedideli kristalai. Tai visiškai natūralus papildomas blizgesys kiaušiniams!