Klaipėdoje savaitgalį iš visų Lietuvos kampelių susirinkę tūkstančiai geros muzikos, maisto ir alaus mėgėjų galėjo dar kartą įsitikinti, koks puikus vasarą gali būti gastronomijos ir gerų lietuviškų alternatyvios muzikos grupių kokteilis.
Šiemet festivalio dalyvių ausis net trijose scenose džiugino „Solo Ansamblis“, „Baltic Balkan“, „Šventinis Bankuchenas“, „Garbanotas“, Rūta MUR, „Sisters on wire“, Lukas Pilkauskas su grupe, „Free Finga“, „Gamka“, „Sraigės Efektas“ ir kiti. Nuobodžiauti nė akimirką neleido Markas su Benu, geriau žinomi „Hiparikų“ vardu.
Alus ir maistas – niekaip neatsiejami dalykai, tad ir šį kartą festivalio dalyviai galėjo išbandyti įvairiausius gastronominius derinius, rinktis iš daugybės skirtingo gatvės maisto vagonėlių, kurių šiemet buvo net dvi dešimtys – nuo picų ir mėsainių ar grilio patiekalų, iki egzotiškų kraštų virtuvių.
Mažvydas Matukas, „Švyturys Brewery“ aludaris pastebi, kad šiųmetis festivalio jubiliejus sutapo su 240 metų švenčiančios „Švyturys-Utenos alus“ alaus daryklos jubiliejumi.
„Tradicijos mums labai svarbios. Labai vertiname ilgametę aludarystės patirtį, kurią pritaikome net šiais laikais, kai pramonėje įsigali technologijos. Mums labai svarbios vietos, kuriose ši aludarystės istorija buvo pradėta, tad šis festivalis, regis, negalėtų vykti niekur kitur kaip tik Klaipėdoje. Labai vertiname atlikėjus ir maisto gamintojus, kurie jau ne vienerius metus dalyvauja festivalyje ir be jo savo vasaros neįsivaizduoja. Ir galiausiai, be abejo, labiausiai vertiname žmones, kurie į festivalį kasmet renkasi vis gausiau, kasmet sugrįžta, jiems tai viena laukiamiausių kiekvienos vasaros pramogų. Atrodo, kad festivalio idėja kilo ką tik, o švenčiame jau dešimtąjį kartą, nes žmonėms ji labai patiko”, – sako M. Matukas.
Kaip ir kasmet festivalio lankytojai galėjo paragauti įvairiausių rūšių tradicinio ir kraftinio alaus, įvairių nealkoholinio alaus rūšių. Degustacijas rengė, alaus istoriją ir gamybos paslaptis pasakojo „Švyturys-Utenos alus“ daryklų ir kviestiniai ekspertai bei aludariai. Be abejo, tradiciškai buvo degustuojami ir eksperimentiniai gėrimai, kurių parduotuvėse nusipirkti kol kas nepavyks.
Festivalio organizatoriai kasmet į programą bando įtraukti kuo daugiau įvairių pramogų. Šiemet viena tokių tapo „Lusca Barbershop“ pasiūlyta galimybė vietoje nemokamai pasidailinti šukuosenas ir barzdas.
Be to, „Švyturys Brewery“ šiemet buvo atvira lankytojams – jie buvo raginami apsilankyti ekskursijose po alaus daryklą, susipažinti su tradicine alaus gamyba ir įvairiais „Raudonų plytų alaus dirbtuvių“ eksperimentais.
Anot M. Matuko, ne veltui festivalio organizatoriai tiek daug kalba būtent apie alaus kultūrą – ji apima ne tik patį gėrimą, bet ir įvairias jį supančias veiklas, pramogas, amatus, maistą, muziką.
„Mes kaip ir kasmet festivaliu siekėme kilstelti alaus kultūrą Lietuvoje, supažindinti žmones su naujais skoniais, gamybos būdais, norėjome, kad žmonės paeksperimentuotų derindami gėrimus ir maistą. Mums šis renginys yra būdas burti bendraminčių bendruomenę, kuriai patinka laiką leisti smagiai ir kultūringai, ragauti, bendrauti, klausytis geros muzikos“, – teigia aludaris.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!