Taigi, koks yra lengviausias būdas nulupti kietai virtus kiaušinius?
Maisto gaminimo technika
Kiaušinius sudėjau į puodą ir užpyliau vandeniu. Įjungiau viryklę ant didelės ugnies. Kai vanduo užvirė, puodą nukėliau nuo ugnies ir uždengiau dangčiu. Kiaušinius karštame vandenyje viriau 12 minučių, rašo allrecipes.com.
Tada dideliu dantytu šaukštu juos perkėliau į dubenį, pripildytą vandens ir ledo kubelių. Lediniame vandenyje kiaušinius palikdavau maždaug keturias minutes, tačiau galite juos ten palikti iki valandos.
Iš tikrųjų senesnius kiaušinius nulupti lengviau, todėl čia norėjau naudoti tik šviežius kiaušinius. Mano naudoti kiaušiniai buvo to paties prekės ženklo, maždaug tokio paties dydžio ir su tokiu pačiu galiojimo terminu.
Kiaušinių virimas su actu
Į puodą su vandeniu įpylus baltojo acto arba obuolių sidro acto, kaip teigiama, kiaušinių lukštai bus minkštesni ir lengviau nulupami. Taip yra todėl, kad acte esanti rūgštis ištirpina dalį kalcio karbonato, kuris sudaro kietą kiaušinio lukštą.
Tiesą sakant, jei leistumėte kiaušiniui pasilikti acte apie savaitę, lukštas visiškai ištirptų. Rūgštis taip pat įsiskverbia į kiaušinio lukštą, todėl kiaušinio baltymai greičiau susigeria.
Su actu virtų kiaušinių lukštai buvo minkštesni už kitus, juos nulupti buvo pastebimai lengviau. Šie nulupti kiaušiniai buvo lygūs, juose buvo mažai įdubimų ir tik pora negilių įdubimų, kuriuose baltymo gabalėliai prilipo prie lukšto, kai juos nulupinėjau. Be to, kiaušiniai neturėjo acto skonio, todėl būtinai dar kartą įpilsiu jo į vandenį.
Kiaušinių lupimas po tekančiu vandeniu
Kiaušinių lupimas po tekančiu vandens čiaupu turėtų būti lengvesnis, nes vandens slėgis padeda atskirti kiaušinio lukštą nuo membranos. Iš tiesų, vanduo greitai pašalina paklydusius lukšto gabalėlius, kuriuos kitu atveju nuplėščiau vieną po kito. Galiu teigti, kad vanduo iš tikrųjų padėjo atskirti lukštus.
Naudojant tekančio vandens metodą, pasiekiau vienus geriausių rezultatų. Nulupti kiaušiniai dažniausiai būdavo lygūs. Ant kai kurių matėsi nežymūs įtrūkimai, kurie neišvengiamai atsiranda nagams ardant užsispyrusį lukštą. Kiti buvo tobuli.
Šaukštu nuplėšti kiaušinių lukštus
Naudoti šaukštą kaip įrankį lukštams nuo kiaušinių nuimti iš tikrųjų yra labai prasminga, atsižvelgiant į panašias jų formas, dydžius ir išlenkimus. Šaukštą reikia įkišti tarp membranos ir kiaušinio baltymo, kad galėtumėte pašalinti membraną ir lukštą. Juk būtent dėl klijų, jungiančių membraną ir baltymą, kiaušinių lupimas tampa iššūkiu.
Pirmiausia atsargiai sulaužiau didžiąją dalį kiaušinio lukšto ir nulupau jo tiek, kad galėčiau įkišti šaukštą po membrana. Pirmuosius porą kiaušinių, su kuriais bandžiau naudoti šį metodą, pradūriau peiliu, ir jie neteko nemažų baltymo gabalėlių. Tada perėjau prie mažesnių, seklesnių baltymo gabalėlių (pažanga), po to – prie kiaušinių, ant kurių buvo tik kelios nedidelės dėmelės, ir tik tada perėjau prie gražiai lygių kiaušinių.
Kuo dažniau naudojau šį metodą, tuo labiau jis man patiko. Lyginant su kitais metodais, lukštai išlindo vientisesni, kaip didesni gabalai, kurie išlaikė savo išlenktas formas. Pastebėjau, kad, jei šaukštą galima pakišti po plėvele ir judinti gana švelniai, kiaušinių lupimas šaukštu yra sklandus ir veiksmingas lukštų šalinimo būdas.
Kiaušinių purtymas stiklainyje
Laikas pakalbėti apie man labiausiai patinkantį lupimo būdą: į nedidelį stiklainį su trupučiu vandens įdėkite kiaušinį ir pakratykite. Kiaušinį reikia pakratyti taip, kad jis kelis kartus atsitrenktų į stiklainio viršų ir dugną.
Tai darant, lukštas pradės jaustis vis minkštesnis ir minkštesnis. Be to, jei stiklainis skaidrus, matysite, kiek kiaušinio skiltelės yra įtrūkusios. Rezultatas – atsipalaidavęs lukštas, kuris nulupus kiaušinį iš esmės nuslysta.
Svarbiausia naudoti pakankamai jėgos. Kai nepakankamai stipriai pakratydavau stiklainį, turėdavau atlaužti lukštą, kad jį visą pašalinčiau nuo kiaušinio, todėl, kaip įprasta, atsirasdavo pora įdubimų.