Kai kitą kartą pusryčiams virsite kiaušinius, sustokite, kol neišpylėte po virimo likusio vandens. Vietoj to naudokite jį augalams laistyti.
„Kiaušinių lukštai yra turtingi kalcio mineralo, padedančio palaikyti dirvožemio pH 6-6,5, t. y. optimalias sąlygas augalams pasisavinti svarbiausias maistines medžiagas, šaltinis“, – sako „Pasidaryk pats“ sodo tinklaraštininkė Emma Loker.
Vanduo po kiaušinių virimo pravers augalams
„Kai verdate kiaušinius, kiaušinių lukštuose esantis kalcis patenka į vandenį ir susidaro kalcio turtingas tirpalas, kurį galite naudoti augalams laistyti“, – teigė tinklaraštininkė.
Nuo kiaušinių virimo likusiame vandenyje taip pat gausu aminorūgščių – dar vienos maistinės medžiagos, padedančios augalams augti.
„Augalams reikia kalcio, kad jie galėtų augti ir išlaikyti savo ląstelių sieneles“, – sako augalų priežiūros ekspertas Jamesas Mayo.
Be jo dauguma kambarinių augalų sunkiai laikysis vertikaliai ir atrodys negyvi. Taip pat kalcis iš kiaušinių lukštų vandens suteikia augalams struktūrinę atramą, kuri stiprina jų lapus ir stiebus.
Vanduo, kuriame virė kiaušiniai, veikia kaip greitai įsisavinamos trąšos, nes maistinės medžiagos greičiau pasiskirsto augalo sistemoje, o tai lemia greitus rezultatus.
Tai, kad augalas taip greitai sugeria ir pasisavina kalcį, taip pat yra priežastis, dėl kurios dauguma žmonių jau po kelių valandų pastebi akivaizdų augalo išvaizdos pagerėjimą, rašo bestlifeonline.com.
Vandenyje esantis kalcis ir aminorūgštys taip pat gali pagerinti sergančių augalų būklę. Sodininkystės meistras Andrew Porwolas pažymi, kad šios maistinės medžiagos stiprina jūsų augalų imuninę sistemą ir padeda jiems atsigauti po ligų, kartu mažina jų stresą. Svarbiausia nepamiršti, kad vanduo turi būti atvėsęs iki kambario temperatūros.
„Jei augalus apipilsite karštu vandeniu, jie nudegs ir, priklausomai nuo to, koks karštas yra vanduo, gali net žūti. Užvirinę vandenį įsitikinkite, kad jis visiškai atvėso, arba net trumpam jį atšaldykite, kad užtikrintumėte sveikų kambarinių augalų sveikatą“, – įspėjo ekspertai.
Dar viena kietai virtų kiaušinių gudrybė – naudoti pačius lukštus. Sodininkystės meistrė Yvonne Savio laikraščiui „LA Times“ paaiškino, kad švarius, sausus kiaušinių lukštus galima susmulkinti ir dėti tiesiai į dirvą, kad šaknys ilgainiui įsisavintų maistingąsias medžiagas. Tačiau tai nėra greitas sprendimas, todėl geriau rinktis ilgalaikę priežiūrą.