Jei vis dar nežinote, kuris pasirinkimas sveikesnis – sviestas ar margarinas – gydytojas M. Moslis turi jums atsakymą. Kadaise margarinas buvo iškeltas ant pjedestalo kaip „sveikas sviesto variantas“. Dabar moksliniai duomenys rodo ką kitą.
„Pats margarinas yra perdirbamas ir gaminamas iš augalinio aliejaus“, – paaiškino M. Moslis. „Kadangi augalinis aliejus kambario temperatūroje yra skystas, vyksta procesas, vadinamas hidrinimu, kurio metu susidaro transriebalai.“
Sotieji riebalai nebūtinai yra blogas dalykas
„Transriebalų reikėtų vengti, jei tai įmanoma“, – ragino gydytojas Moslis. „Yra daugybė mokslinių įrodymų, siejančių padidėjusį transriebalų suvartojimą su uždegimu, širdies ligomis, insultu ir dideliu cholesterolio kiekiu.“
Nors margarine yra mažiau sočiųjų riebalų nei svieste, M. Moslis pabrėžė, kad „sotieji riebalai nebūtinai yra blogas dalykas“. Anksčiau margarinas buvo susietas su padidėjusiu cholesterolio kiekiu ir širdies ligomis, tačiau nauji tyrimai atskleidė kai ką kitą, rašo epress.co.uk
„Mokslininkai iš Oksfordo, Kembridžo ir Harvardo nustatė, kad ši nuomonė buvo perdėta“, – sakė M. Moslis.
Jis pridūrė: „Nauji tyrimai nerado tiesioginio ryšio tarp sočiųjų riebalų ir širdies ligų.“
Sviestas gaminamas iš grietinėlės – natūralaus produkto. „Mes nerekomenduojame jums dėti sviesto į kiekvieną patiekalą“, – teigė M. Moslis. „Tačiau nedidelis kiekis kartkartėmis padarys daug mažiau žalos nei perdirbtas margarinas ir kiti riebalai.“