Vieno 2021 metais žurnale „Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Disease“ publikuoto tyrimo tikslas buvo nustatyti, kokie maisto produktai šiuo klausimu yra reikšmingiausi.
Mokslininkai siekė sistemiškai įvertinti turimus įrodymus apie maisto produktų poveikį ŽTL cholesteroliui ir palyginti gautus rezultatus su šiuolaikinėmis sveikatos rekomendacijomis, rašo express.co.uk
Nefiltruota kava sąlygojo „vidutinį ar ženklų“ cholesterolio padaugėjimą
Tyrėjai duomenų bazėse „PubMed“, „Cochrane Database of Systematic Reviews“ ir „Cochrane Central Register of Controlled Trials“ ieškojo iki 2019 metų birželio paskelbtų rekomendacijų, sisteminių apžvalgų ir atsitiktine tvarka atliktų kontroliuojamų eksperimentų (tik apie kavos vartojimą), kurių trukmė būtų ne mažesnė nei 13 dienų.
Iš viso į tyrimą įtraukti 37 rekomendacijų sąrašai, 108 sisteminės apžvalgos ir 20 atsitiktine tvarka atliktų kontroliuojamų eksperimentų. Vienas iš labiausiai nustebinusių atradimų buvo tai, kad nefiltruota kava sąlygojo „vidutinį ar ženklų“ ŽTL cholesterolio padaugėjimą.
Tuo tarpu maisto produktai, kuriuose yra daug nesočiųjų ar nedaug sočiųjų bei perdirbtųjų riebalų rūgščių (pavyzdžiui, rapsų ar kanolos aliejuje), taip tie, kuriuose yra pridėtinių sterolių ar stanolių, bei daug tirpiųjų skaidulų turintys produktai (pavyzdžiui, avižos, miežiai ar balkšvųjų gysločių sėklų luobelės) bent jau vidutiniškai mažina ŽTL cholesterolį.
Sojos baltymai, pomidorai, linų sėmenys bei migdolai cholesterolį mažina nežymiai
Sojos baltymai, pomidorai, linų sėmenys bei migdolai ŽTL cholesterolį mažina nežymiai. Nors tokių įrodymų nedaug, tačiau panašu, kad vidutinį ar ženklų sumažėjimą nulemia ir avokadai bei turmerikas.
„Ankštiniai, lazdyno riešutai, graikiniai riešutai, daug skaidulų turintys bei pilno grūdo produktai, o taip pat žalioji arbata cholesterolį mažina nežymiai, tuo tarpu cukrus jo kiekį nežymiai padidina“, – rašė tyrėjai.
Kiti į tyrimą įtraukti maisto produktai buvo arba neutralūs, arba įrodymų apie jų poveikį cholesteroliui rasta labai nedaug ar visai nerasta.
Kodėl nefiltruota kava kelia pavojų?
Mokslinis tyrimas parodė, kad nefiltruotoje kavoje esantys junginiai, vadinami diterpenais, o būtent – kafestolis ir kaveolis (du kavoje esantys aliejai) gali padidinti cholesterolio kiekį kraujyje.
Kiti moksliniai tyrimai taip pat patvirtina šią hipotezę. „European Journal of Preventive Cardiology“ publikuotas stebimojo pobūdžio tyrimas aiškinosi 508 747 vyrų ir moterų nuo 20 iki 79 metų amžiaus kavos gėrimo įpročius. Paaiškėjo, kad nefiltruotos kavos gėrimas yra siejamas su aukštesniais širdies ligų bei mirties rodikliais, lyginant su filtruotą kavą vartojusia grupe.
Kitam Norvegijoje atliktam tyrimui buvo surinkta duomenų iš 18 metų laikotarpio 1985–2003 metais. Šis tyrimas buvo pagrįstas dalyvių pateiktais duomenimis apie savo suvartojamą kavą ir širdies bei kraujagyslių ligas.
Pasak Aage Tverdalio, vyresniojo tyrėjo iš Norvegijos viešosios sveikatos instituto bei pagrindinio šio tyrimo autoriaus, ji su bendraautoriais siekė paskatinti širdžiai sveikesnį kavos vartojimo būdą, nes būtent tai galėtų būti vienas iš daugelio faktorių, dėl kurių kai kurie kavą mėgstantys žmonės iš jos gauna teigiamą poveikį, o kiti – ne.
Nefiltruotą kavą gėrusių vyrų grupėje mirtingumas buvo didesnis, lyginant su kavos negeriančių vyrų grupe bei su visų trijų rūšių kavą gėrusių moterų grupe, kurių mirtingumas nuo širdies ligų buvo ženkliai mažesnis. Kavos gėrėjų tarpe mirtingumas buvo mažiausias nuo vieno iki keturių filtruotos kavos puodelių per dieną išgeriančių žmonių grupėje, o didžiausias – devynis puodelius nefiltruotos kavos geriančių grupėje.
Aukštas cholesterolis nesukelia jokių specifinių simptomų – tai išsiaiškinti galima tik pasidarius atitinkamą tyrimą.
„Jūsų šeimos gydytojas gali jums rekomenduoti pasidaryti tyrimą, jei mano, kad galite turėti aukštą cholesterolį“, – aiškina Jungtinės Karalystės Nacionalinė sveikatos tarnyba. – „Toks įtarimas gali kilti dėl amžiaus, svorio ar kitų gretutinių ligų – pavyzdžiui, dėl aukšto kraujospūdžio ar diabeto“.