Ar laikotės podagrai palankios dietos? Jei norite išvengti skausmingų podagros simptomų, jums vertinga žinoti apie penkis maisto produktus, kurių reikia vengti, ir penkis maisto produktus, kuriuos naudinga įtraukti į mitybą.
Kas yra podagra?
Podagra yra artrito forma, kurią sukelia didelis šlapimo rūgšties kiekis kraujyje. Per didelis šlapimo rūgšties kiekis gali sukelti skausmingus podagros priepuolius.
Šie priepuoliai įvyksta, kai organizmas negali pašalinti šlapimo rūgšties kraujyje, todėl jis nusėda aplink sąnarius. Podagros priepuoliai paprastai prasideda staiga nakties metu ir gali tęstis nuo trijų iki 10 dienų.
Kai kurie maisto produktai gali padidinti šlapimo rūgšties kiekį, tai reiškia, kad gali sąlygoti podagros priepuolius – šių produktų patariama vengti, rašo express.co.uk.
Kokie maisto produktai sukelia podagrą?
Maisto produktuose, kurie gali sukelti podagros priepuolius, dažnai yra daug medžiagos, vadinamos purinais.
Kai purinai virškinami, organizmas šlapimo rūgštį sukuria kaip atlieką, kurią reikia šalinti, tačiau jie taip pat sukelia podagrą.
Jei sergate podagra, turėtumėte sumažinti ne tik daug purinų turintį maistą, bet ir alkoholio vartojimą. Sveikatos organizacijos pataria per savaitę išgerti ne daugiau kaip 14 vienetų alkoholio (tai yra apie pusantro butelio vyno, arba 6 bokalus alaus) ir bandyti tuos vienetus paskirstyti per kelias dienas.
Šie penki maisto produktai yra vieni pagrindinių podagros priepuolių kaltininkų:
- Subproduktai, įskaitant kepenis, inkstus ir smegenis;
- Podagrą gali sukelti žvėriena, pavyzdžiui, veršiena ar stirniena, elniena – išbraukite juos iš savo raciono;
- Visų rūšių žuvyse ir kitose jūros gėrybėse, įskaitant šukutes, krevetes ir ikrus, gali būti daug purinų;
- Saldūs gėrimai: vaisių sultys ir gazuoti gėrimai nėra geras pasirinkimas, jei kenčiate nuo podagros. Bet kokio pridėtinio cukraus, įskaitant sirupus, reikėtų vengti;
- Mielės: mielių geriausia vengti, jei kenčiate nuo podagros.
Kokius maisto produktus valgyti sergant podagra?
Žinome, kokių maisto produktų vengti sergantiems podagra, tačiau juos naudinga pakeisti kitais, vertingesniais organizmui ir ypač sergantiems šia liga.
Vengiant visko, kas per riebu, taip pat valgant mažiau mėsos ir žuvies, galima geriau suvaldyti podagrą.
Mažai purinų turinčiuose maisto produktuose yra mažiau nei 100 mg purino 100 gramų. Valgykite daug šių maisto produktų, kad išvengtumėte podagros priepuolių:
- Vaisiai ir daržovės: bet kokioje sveikoje mityboje yra daug vaisių ir daržovių, o podagrai palanki dieta – ne išimtis. Vyšnios ypač gali padėti sumažinti šlapimo rūgšties kiekį ir užkirsti kelią uždegimui;
- Ankštiniai augalai: tai yra maisto grupė, į kurią patenka pupelės, žirniai, tofu ir lęšiai. Šiuose maisto produktuose mažai riebalų ir jie yra puikus augalinių baltymų šaltinis;
- Riešutai: jei norite užkąsti, pabandykite suvalgyti saują riešutų: natūralų riebalų, baltymų ir skaidulų šaltinį;
- Sveiki grūdai: avižos, rudieji ryžiai ir miežiai yra maistingi ir papildo valgį naudingomis medžiagomis;
- Kiaušiniai: patartina riboti mėsos ir žuvies vartojimą, kad būtų sumažinti podagros simptomai, o kiaušiniai – puikus baltymo pakaitalas maiste.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!