REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vyšniose yra daug naudingų maistinių medžiagų, pavyzdžiui, vitamino C ir antioksidantų. Kai kurie duomenys rodo, kad jos taip pat gali padėti mažinti uždegiminius procesus, saugoti širdies sveikatą ir pagerinti miegą.

Vyšniose yra daug naudingų maistinių medžiagų, pavyzdžiui, vitamino C ir antioksidantų. Kai kurie duomenys rodo, kad jos taip pat gali padėti mažinti uždegiminius procesus, saugoti širdies sveikatą ir pagerinti miegą.

REKLAMA

Vyšnių nauda sveikatai gali priklausyti nuo daugelio veiksnių, pavyzdžiui, vyšnių rūšies, jų kiekio ir vartojimo dažnumo, rašoma medicalnewstoday.com.

Vyšnių nauda sveikatai

1. Mažina uždegiminius procesus organizme

Nors daug vaisių, daržovių ir skaidulinių medžiagų turinti mityba gali padėti sumažinti uždegimus, vyšnios gali būti ypač naudingos kaip priešuždegiminės dietos dalis.

Remiantis 2018 m. apžvalga, 11 iš 16 su žmonėmis atliktų tyrimų parodė, kad jos mažina uždegiminius procesus organizme. Tai buvo taikoma tiek rūgščioms, tiek saldžioms vyšnių veislėms, taip pat buvo tiriami vyšnių vaisiai, sultys ir koncentratai.

2. Padeda sergantiems podagra

Priešuždegiminės vyšnių savybės taip pat gali padėti sergant podagra – liga, galinčia sukelti staigų ir stiprų sąnarių skausmą. Jį sukelia didelis šlapimo rūgšties kiekis kraujyje. Vienoje 2018 m. apžvalgoje teigiama, kad vyšnių vartojimas gali padėti žmogui palaikyti vidutinį šlapimo rūgšties kiekį organizme.

Apžvalgoje aptartas 2012 m. tyrimas, kurio metu nustatyta, kad vartojant vyšnių koncentratą arba valgant vyšnias podagros epizodų per 2 dienas sumažėjo 35 proc. Šis poveikis išliko toks pat nepriklausomai nuo lyties, kūno svorio, alkoholio vartojimo, diuretikų vartojimo ir vaistų nuo podagros vartojimo.

REKLAMA
REKLAMA

3. Mažina kraujospūdį

Dažnai kalbama, kad širdies sveikatai geriausia dieta yra ta, kurioje gausu vaisių ir daržovių, mažai sočiųjų riebalų. Vis tik vyšnios gali būti ypač vertingos širdies sveikatai palankioje mityboje, nes jos gali mažinti kraujospūdį.

REKLAMA

2018 m. apžvalgoje minimi keli tyrimai, kuriuose buvo teigiama, kad įvairūs vyšnių produktai mažino kraujospūdį. Vieno tokio tyrimo, atlikto su cukriniu diabetu sergančiomis moterimis, metu nustatyta, kad 6 savaites per dieną suvartojant 40 g vyšnių koncentrato, kraujospūdis reikšmingai sumažėjo.

Aukštas kraujospūdis yra svarbus širdies ir kraujagyslių ligų rizikos veiksnys. Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, širdies ir kraujagyslių ligos yra pagrindinė mirties priežastis visame pasaulyje.

Vyšniose yra keletas maistinių medžiagų, kurios gali padėti sumažinti kraujospūdį, įskaitant polifenolius ir kalį.

REKLAMA
REKLAMA

Polifenoliai yra antioksidantų rūšis, galinti užkirsti kelią oksidacinei žalai. 2018 m. atliktame tyrime teigiama, kad didesnis polifenolių vartojimas gali sumažinti kraujospūdį.

4. Gerina miego kokybę

2013 m. atlikto tyrimo duomenimis, vyšnios yra gausios natūralus melatonino – neurotransmiterio, kuris turi įtakos miegui ir nuotaikai. Melatoninas gali būti naudingas tiems, kuriuos vargina nemiga, nes būtent ši cheminė medžiaga sukelia mieguistumą.

Kitame 2013 m. atliktame tyrime dalyvavo 20-85 metų amžiaus dalyviai. Be kitų rezultatų, mokslininkai tyrė poveikį miegui tiems, kurie valgė vyšnių pagrindu pagamintą produktą, ir tiems, kurie vartojo placebo efektą sukeliančius produktus.

Tarp dalyvių, kurie vartojo vyšnių pagrindo produktą, miegas ir naktinis poilsis gerokai pagerėjo. Vyresnių dalyvių miegas pagerėjo dar labiau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų