Vaistinių tinklo „Camelia“ vaistininkė Ieva Sauserytė naujienų portalui tv3.lt papasakojo, kokie yra podagros simptomai, kaip šios ligos išvengti bei kam ji yra pavojinga.
Podagros simptomai
Dažniausiai pasireiškiantis podagros simptomas yra priepuoliai:
- lokalizuotas sąnario skausmas,
- ant odos atsirandantys patinimai,
- paraudimai,
- jaučiamas iš skausmingos vietos sklindantis karštis.
Kai kuriems žmonėms podagros priepuolio metu pasireiškia karščiavimas, nuovargis, bendras organizmo silpnumas.
„Negydant podagros, kyla rizika, kad skausmo priepuoliai kartosis dažniau ir tęsis ilgiau. Žmogui tampa skausminga ir sunku judėti, nuolat jaučiamas diskomfortas.
Vėliau podagra gali paveikti tik daugiau sąnarių, pavyzdžiui riešą, alkūnę, kelį ar kulkšnį. Negydoma podagra gali progresuoti ir sukelti artritą, sąnarių išsikraipymą, inkstų akmenligę bei netgi širdies bei kraujagyslių ligas“, – įspėja I. Sauserytė.
Ši liga pavojingiausia vyresniems nei 40 metų amžiaus žmonėms, kuriuos kankina hipertenzija, kitos širdies ir kraujagyslių ligos, inkstų ligos, pavyzdžiui, inkstų nepakankamumas, taip pat diabetas, dislipidemija ar nutukimas.
Ligos gydymas
Diagnozavus šią ligą, gydytojai paskiria vaistus, kurie sumažina skausmą, slopina uždegiminius procesus, padeda kontroliuoti šlapimo rūgšties išsiskyrimą. Tačiau šią ligą visiškai įveikiančio vaisto dar nėra.
„Norint sumažinti podagros simptomus ir paretinti skausmo priepuolius, labai svarbu vadovautis gydytojų ir vaistininkų rekomendacijomis, vartoti paskirstus medikamentus, nepamiršti ne tik tinkamos mitybos, bet ir fizinio aktyvumo, kaulinio audinio stiprinimo.
Vienas iš efektyviausių ir dažniausiai skiriamų podagros gydymo metodų yra speciali dieta, kuri padėtų mažinti šlapimo rūgšties kiekį organizme: vengti alkoholio, saldžių gėrimų (vaisvandenių, sulčių), kiek įmanoma labiau sumažinti raudonos mėsos bei subproduktų suvartojimą.
Valgiaraštį rekomenduojama papildyti vitamino C turinčiais maisto produktais (apelsinais, citrinomis, vynuogėmis, vyšniomis ir pan.), liesais pieno produktais (varškė, jogurtas), grūdinėmis kultūromis bei riešutais, rinktis vištieną, žuvį, gerti daug vandens“, – pataria vaistininkė.
Prevencija
Pirmieji podagros simptomai dažniausiai pradeda ryškėti sulaukus 30–40 metų amžiaus.
„Tačiau įtakos turi ne tik tai – podagros rizikos faktoriais gali tapti genetiniai aspektai, medžiagų apykaitos sutrikimai, menopauzė, itin gausus baltymų bei riebalų turinčio maisto bei dažnas stiprių alkoholių gėrimų vartojimas, nutukimas, negydomos lėtinės hormonų, kepenų bei žarnyno ligos.
Labai svarbu kontroliuoti šiuos veiksnius, stiprinti kaulus, raumenis ir sąnarius. Pagelbėti gali kaulus ir raumenų funkcijas stiprinantys vitaminai: vitaminas D, magnis, kalcis.
Kolagenas bei vitaminas A padeda mažinti uždegiminius procesus organizme, palaikyti tinkamas sąnarių funkcijas“, – teigia I. Sauserytė.