„Šis čempionatas mūsų srities profesionalams prilygsta Olimpinėms žaidynėms sporto pasaulyje. Patekti į trejetuką su žmonėmis, į kuriuos dažnai žiūri kaip į pavyzdžius, mokytojus – neįtikėtina!
Vis dar sunku suvokti, kas čia nutiko, ką pavyko pasiekti. Regis, net tuštuma viduje atsivėrė – paskutinį gerą pusmetį turėjau labai aiškų tikslą, žinojau ką darau kiekvieną laisvą akimirką.
Pirmosiose savo someljė varžybose dalyvavau 2014 metais, nuo to karto niekada nesustojau ruoštis, mokytis, kelti savo kvalifikaciją“, – sako Martynas Pravilonis. Antrą vietą čempionate laimėjo prancūzė Pascaline Lepeltier, pirmą – estas Mikk Parr.
Sunkiausios užduotys
Lietuvos someljė asociacijos prezidentas, vilniečių mylimų restoranų savininkas ir someljė Arminas Darasevičius antrina – didžiausią pasitenkinimą kelia rezultatas, į kurį buvo įdėta daug darbo:
„Šįkart žymiai daugiau laiko skyrėme pasiruošimui, techninėms treniruotėms – be galo džiugu, kad atliktas darbas davė rezultatą, pasididžiavimo jausmą, įkvėpė mus iš vidaus. Pirmą kartą istorijoje Lietuva užima tokią aukštą vietą tarptautiniame čempionate – tai atveria mums kelius ir dėmesį į regioną, visą Lietuvos gastrokultūrą.“
Martynas savo kelią čempionate pradėjo kartu su 40 kitų dalyvių iš įvairių šalių, įskaitant stiprius varžovus iš Prancūzijos, Austrijos ir Pietų Afrikos. Dalyviai turėjo spręsti teorinius testus, aklai ragauti gėrimus ir atlikti praktines užduotis, įvertinančias jų įgūdžius bei gebėjimą prisitaikyti prie netikėtų situacijų, rašoma pranešime spaudai.
„Varžybos apima be galo plačias teorines žinias – nuo vyno, stipriųjų gėrimų, iki kavos, arbatos, vandens, cigarų, vyno ir maisto derinimo supratimo, nacionalinių patiekalų žinojimo. Ketvirtfinalio testą sudarė 28 puslapiai, kuriam išspręsti duotos 90 minučių. Net praleidžiant klausimus, kurių nežinai, paskutinius puslapius tenka įveikinėti žliaugiant prakaitui.
Viena sunkiausių užduočių – aklas gėrimų ragavimas ir vertinimas. Ketvirtfinalyje buvo trys baltieji vynai, reikėjo juos atpažinti, parašyti šalį, regioną, derliaus metus, bei pilną putojančio vyno aprašymą – kokia gėrimo spalva, ką užuodi, koks skonis, iš kur atkeliauja, kokia jo kokybė, prie kokio maisto siūlytum jį derinti. Visa tai yra įsprausta į laiko rėmus, vos 8 minutes. Taigi nemažą mano treniruočių dalį užima praktika rašyti ranka.
Varžybose visuomet laukia ir praktinė užduotis – vertinti someljė įgūdžius, prisitaikymą prie kintančių, neįprastų situacijų, patikrinti praktines žinias, kaip jis elgiasi restorano aplinkoje“, – pasakoja Martynas Pravilonis ir priduria – varžybose dažnam dalyviui būtina išmokti susidoroti su stresu ir leisti savo galvai galvoti.
Paklaustas apie įspūdžius po čempionato, Martynas Pravilonis neslepia emocijų: „Labiausiai norėjau, kad šis čempionatas nesibaigtų ties ketvirtfinaliu. Pusfinalis man buvo didelis tikslas, o pasiekus jį atsirado nedrąsios svajonės ir apie finalą.
Tai, kad atsidūriau tarp geriausiųjų yra milžiniškas pasiekimas ne tik man, bet ir visai Lietuvai. Pirmą kartą sudalyvavęs čempionate prieš dešimt metų patekau į finalą ir užsikabinau. Be to, jutau didelį palaikymą iš bendruomenės, tai stūmė toliau skirti savo laiką šiai sričiai. Someljė bendruomenė yra labai glaudi, nejaučiu varžymosi, piktos konkurencijos ar įtampos.
Čempionatuose labiausiai varžaisi pats su savimi. Visi dalyviai turi vienodas galimybes ir vieni kitus labai palaiko – mūsų profesija yra skirta tam, kad darytume žmones laimingais!“