Tarp maudynių ir pozavimo prie Trakų pilies asmenukėms mes dar ir valgėme. Nesinorėjo gadintis nuotaikos visam savaitgaliui einant valgyti bet kur, tad rekomendacijos, kur papietauti pasiteiravome vienos moterėlės, prekiavusios suvenyrais viename iš daugelio kioskelių šalia Trakų pilies.
Tad naudodamasis proga noriu jai padėkoti už šią rekomendaciją – patys kavinės „Blynų namai“ tikrai nebūtume radę. Nors pamatę tuščią kavinės terasą kiek suabejojome ar rekomendacija buvo nuoširdi, ar tik noras nukreipti į draugų kavinę naivius turistus.
Bet kadangi visi buvome išalkę, tai nusprendėme surizikuoti ir atsivertę meniu pradėjome jį analizuoti. Kai lauke taip karšta, noras atsigaivinti šaltais gėrimais niekur nedingsta, o persekioja visą dieną. Tad naminės giros ąsotis tą dieną ant mūsų stalo atkeliavo ne vienas.
Meniu pasirinkimas
Naminė gira (1 ąsotis) – 5 eur. Gal įdomus buvo ir ledų kokteilis su šaltalankiais, bet jis buvo toks „įdomus“, kad išgaravo taurėje net man nespėjus jo paskanauti.
Ledų šaltalankių kokteilis – 4 eur. Tiesa, buvo dar ir kitokio stalo vandens. Bet jo paragavo tik išrinktieji, kurie atitinka kategoriją N-21.
Neįsivaizduoju vasaros be šaltibarščių, o jei jie dar teisingai pagaminti, tada džiaugiasi ne tik skrandis, bet ir širdis. Virti, o ne marinuoti burokėliai pirktiniai iš stiklainio, dar ketvirtis kiaušinio ir svarbiausia – tiršti kaip namie.
Šaltibarščiai – 4,50 eur. Be šaltibarščių dar ant mūsų stalo garbės nugulti turėjo ir baravykų sriuba. Ir jei reiktų pasakyti, kuri sriuba verta didesnio įvertinimo, būtų labai sunku apsispręsti. Nes tiek šaltibarščiai, tiek baravykų sriuba buvo lyg tos, kurias gaminame namie mylimiems žmonėms.
Baravykų sriuba – 5,00 eur. Tiršta, gausiai gardinta baravykais, kurie skirtingai nuo šaldytų išlaikę ne tik grybo formas, bet ir stipriai jaučiamą baravykų skonį.
Kepta duona su sūriu – 4,50 eur. Keptos duonos su sūriu ežiukai suguldyti šulinio forma irgi ilgai neužsibuvo ant stalo. Karšta duona, kietasis sūris ir šiek tiek majonezo.
Apsilankius Trakuose būtina suvalgyti bent vieną kibiną. Panašią tradiciją man įdiegė tėveliai, dar vaiką atsiveždavę į Trakus. Tad norėdamas išlaikyti šią tradiciją, užsakiau ir porą kibinų.
Kibinas su vištiena ir baravykais – 3,50 eur, kibinas su aviena – 3,50 eur. Šioje apžvalgoje aš kartosiuosi, naudodamas tą pačią frazę – naminis maistas. Bet tai pats geriausias terminas norint apibūdinti visus tą dieną valgytus patiekalus.
Apie kibinų tešlą, ar jų įdarą galėčiau pasakoti ir pasakoti, bet geriausiai tai atspindi nuotraukos.
Žemaičių blynas – 4,50 eur. Porcijos tokios didelės, kad džiaugiausi, jog kai kurių blynų užsakėme tik po vieną, nes du įveikti būtų sunku net man, o aš mėgstantis pavalgyti.
Naminių žemaičių blynų skonį niekada neatkartos šaldyti pusfabrikačiai. Bet kitos kavinės tiekdamos pakeptus pusfabrikačius tikisi, kad klientai to nesupras. Bet tik ne „Blynų namuose“, o ir vargu ar tokio dydžio pusfabrikačiais kas prekiauja.
Bulviniai blynai su lašiša – 7,00 eur. Esu matęs daug, bet taip iškeptus bulvinius blynus su lašiša mačiau pirmą kartą. Ir paskanavęs kąsnelį jų aš galiu drąsiai teikti, kad šių blynų po mano apžvalgos čia plauks žmonių minios iš visos Lietuvos.
Ir iš dalies džiaugiuosi, kad „Blynų namai“ įsikūrę ne Kaune. Nes tokio maisto aš ten vykčiau pietų kasdien, o tai – papildomi kilogramai į Riebaus Katino pilvą.
Lietiniai blynai su varške ir persiku – 5,50 eur. O štai lietinių blynų su varške porcija būtų galima pamaitinti ne vieną ar du vaikus, o visus tris.
Toks jausmas, kad lietinius iškepė vos mes užsakėme šį patiekalą, o ne buvo prisikepę iš vakaro, vos gavus užsakymą, įdėjus varškės įdaro ir pašildę ant keptuvės. Skanu ir svarbiausia – šviežia.
Lietiniai su pikantišku įdaru – 7,00 eur. Labai įdomus derinys buvo lietiniuose pikantiškas įdaras. Jei įpratę panašiuose blyneliuose rast sūrio ir kumpio, dar kokio padažo, tai šiuose dar buvo ir raugintų agurkėlių bei česnako. Ir minėti paskutiniai du ingredientai įnešė įdomesnio poskonio į lietinius.
Koldūnų rinkinys – 10,00 eur. O koldūnai buvo uogytė ant torto. Užsakytame rinkinyje buvo koldūnai su mėsa, bulvėmis ir baravykais. Ir koldūnų mėgėjams rekomenduočiau būtent tokį rinkinį užsakinėti. Gan vykęs derinys, valgyti maišant įvairius skonius.
Pasakyti, kurie koldūnai buvo skanesni būtų sunku, nes jų lyginti negalima. Vieni su mėsa, kiti su bulvėmis ar su grybais. Tad pagal kiekvieno skonį.
Apibendrinimas
Reziumuoju. Jei kada gausiu prašymą rekomenduoti kažką paprasto, bet ne prasto, atitinkančio sąvoką – naminis maistas, pirma galvoje išplauks prisiminimai apie apsilankymą kavinėje „Blynų namai“.
Noriu tikėti, kad prasidėjus vasaros sezonui, o su juo padidėjus ir turistų srautui, kavinėje nesušlubuos nei maisto, nei aptarnavimo kokybė.
Vertindamas 5/5 džiaugiuosi, kad Trakuose aptikau dar vieną perliuką, kurį galėsiu drąsiai rekomenduoti ieškantiems vietos, kur būtų galima skaniai pavalgyti.
Jei kažką panašaus aptikę ar aptiksite kur kitame Lietuvos kampelyje, brūkštelėkite man asmenine žinute, nuvyksime, išbandysime, vasara tik prasideda.
Apžvalgos autorius: Riebus Katinas