• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gimdymas – itin jautrus ir svarbus momentas moters ir visos šeimos gyvenime. Tuomet norisi, kad mama gautų kuo geresnes sąlygas, kad kuo greičiau atsigautų ir sustiprėtų po gimdymo, o tam reikalinga pilnavertė ir subalansuota mityba. Tačiau tai, ką tik pagimdžiusi vilnietė Vaida gavo Trakų ligoninėje, ją tikrai nustebino, ir ne iš maloniosios pusės: lėkštėje puikavosi manų košė, duona, gabalas sviesto ir stora riekė daktariškos dešros.

6

Gimdymas – itin jautrus ir svarbus momentas moters ir visos šeimos gyvenime. Tuomet norisi, kad mama gautų kuo geresnes sąlygas, kad kuo greičiau atsigautų ir sustiprėtų po gimdymo, o tam reikalinga pilnavertė ir subalansuota mityba. Tačiau tai, ką tik pagimdžiusi vilnietė Vaida gavo Trakų ligoninėje, ją tikrai nustebino, ir ne iš maloniosios pusės: lėkštėje puikavosi manų košė, duona, gabalas sviesto ir stora riekė daktariškos dešros.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tikrai nustebau pusryčiams gavusi manų košės ir daktariškos dešros sumuštiniui. Institucija, kuri turėtų būti sveiko gyvenimo būdo propaguotoja, savo klientus maitina štai tokiu „sveiku“ maistu. Manau, kad darželyje vaikai gauna tikrai geresnį maitinimą“, – tv3.lt sakė Vaida.

REKLAMA

Moteris teigė suprantanti, kad ligoninės turi ribotą finansavimą, tačiau tokiu atveju norėtų bent jau galimybės primokėti ir gauti normalų, sveiką maistą.

„Būna, kad duoda arbatos su vafliukais, kefyrą su bandele. Pietums gavau sriubą – ji buvo visai nebloga, tačiau troškinys baisus, lėkštėje buvo daugiau padažo nei mėsos. Maistą juk turėtų sudarinėti dietologai – ką tik pagimdžiusiai mamai labai svarbu gauti sveiką maistą, kad atgautų greičiau jėgas, o čia nežinau, kas sudarinėja tuos valgiaraščius. Internete gausu informacijos, kokius daiktus reiktų pasiimti gimdyvėms į ligoninę. Rekomenduočiau į tokius sąrašus įsitraukti ir punktą „pasiimti maisto“, – sakė moteris.

REKLAMA
REKLAMA

Daktariška dešra ir pažliugusi košė

Prieš tris savaites Santariškių klinikose gimdžiusi Justė sako, kad čia maistas ją taip pat pribloškė.

„Pusryčiams gavau batono su daktariška dešra ir pažliugusios košės – toks maistas atsigaunant po gimdymo ir dar maitinant vaiką tikrai nėra pilnavertis. Visgi Santariškėse nebuvo taip blogai, o kai mus perkėlė į Vaikų ligoninę, nes turėjome sveikatos problemų, ten mane šokiravo, kad naujagimių skyriuje, kur guli mamos su vaikais, nustatytas labai trumpas laikas, kada reikia eiti į mamoms skirtą virtuvėlę ir tuo metu pavalgyti. Jei tuo metu maitini ar vaikas verkia, tai lieki be pietų. Aš per savaitę du kartus valgiau pietus, nes kitais kartais tiesiog negalėjau palikti vaiko“, – pasakoja vilnietė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pusryčiams gavau batono su daktariška dešra ir pažliugusios košės – toks maistas atsigaunant po gimdymo ir dar maitinant vaiką tikrai nėra pilnavertis

Justė sako, kad pietums ligoninėje gaudavo bulvių košės, burokėlių ir dvi dešreles, kurios iškart nuteikdavo atstumiančiai. Pietūs, sako ji, duodami pirmą valandą, o vakarienė – apie ketvirtą-penktą vakaro, tad iki nakties moteris spėdavo gerai išalkti.

REKLAMA

„Gerai, kad man vyras ir tėvai atveždavo kažko karšto pavalgyti, bet šalia manęs palatoje gulėjo mergina iš provincijos su vaikučiu, ir ji ligoninėje buvo tris savaites. Jai maisto niekas neatnešdavo, tad, kiek ji sugebėdavo nubėgti iki parduotuvės, tiek kažką ir nusipirkdavo... Be to, ir porcijos ligoninėje buvo labai mažos – aš būčiau dvigubą ją suvalgiusi. Duodavo pusantro samčio sriubos, kur tik kelios bulvytės ir morkytės – ir jauskis sotus“, – sako Justė.

REKLAMA

Mamos manymu, ligoninėje maistą galėtų išnešioti po palatas ir daugiau dėmesio skirti jo kokybei, nes nuo mamų geros savijautos priklauso ir vaikų sveikata.

Ir Vaida, ir Justė taip pat pažymėjo, kad personalas – tiek Santariškėse, tiek Trakuose – buvo puikus, padedantis ir rūpestingas, o priekaištų abi moterys turėjo tik dėl maisto.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ligoninė problemą žino

Trakų ligoninės gydytojas Arkadijus Goldinas sakė žinantis šią problemą ir pripažįstantis, kad toks maistas tikrai nėra sveikas ir gimdyvėms neturėtų būti duodamas.

„Po kelių mėnesių mums baigiasi sutartis su maisto tiekimo įmone. Mes dabar esame labai įkliuvę, nes viešieji pirkimai laimimi pagal mažiausią kainą, o mus maitina sudėtinga įmonė... Iš pradžių buvo „Pontem“, o paskui ją nupirko „Kretingos maistas“. Buvo gerai, kol „Pontem“ mus maitino, o dabar padėtis pasikeitė.

REKLAMA

Pritariu, kad tas maistas nesveikas. Dabar paskutinį kartą, iškart po mūsų pokalbio, išsikviesiu jų gamybos viršininką, kad tas nesveikas maistas būtų išbrauktas“, – kalbėjo ligoninės direktorius.

A. Goldino teigimu, kai ligoninė organizuos kitą viešąjį pirkimą už visus „Kretingos maisto“ pažeidimus turės teisę jų nebeįtraukti į dalyvių sąrašus.

REKLAMA

Nieko panašaus į sveikumą

Dietologė Eglė Šinkevičiūtė nurodė, kad toks maistas, kokį moterys gavo ligoninėse, yra tikrai nerekomenduotinas ir labai nutolęs nuo sveikos mitybos.

„Pagimdžiusioms mamoms, ypač pirmomis dienomis, labai svarbu gauti kokybišką maistą. Moteris per gimdymą išeikvoja labai daug energijos, kurią reikia atstatyti. Be to, mamos maitina krūtine – tad kokias maistingas medžiagas savo lėliukui jos perduoda, gaudamos tokį ligoninės maistą?“ – kalbėjo dietologė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak jos, gimdyvės turėtų gauti subalansuotą maistą ir optimalią jo porciją. Valgis, sako ji , turi būti maistingas, užtikrinantis laktaciją ir pripildytas vitaminais bei mikroelementais.

„Kalbant apie košes, jos gali tikti, tačiau galima būtų jas paskaninti, kad ir motyvacija valgyti būtų didesnė. Spalvingas, gražus, akį traukiantis maistas visaip kitaip valgomas. Net tyrimai rodo, kad, kuo maistas gražesnis, tuo jį geriau virškina“, – teigė dietologė.

REKLAMA

E. Šinkevičiūtė taip pat nurodė, kad ligoninės šitaip maitina mamas ne iš gero gyvenimo, o iš pinigų trūkumo.

„Ligoninėse niekas nedaro asmeninio valgiaraščio. Virtuvėje yra dietistai, sudarantys valgiaraščius pagal klientų skaičių, yra užsakymai ir yra ligonio krepšelis. Aš dirbau Santariškėse ir galiu pasakyti: taip maitinami pacientai dėl to, kad tiesiog nėra iš ko juos maitinti geriau“, – sakė ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų