Šįkart Gian Lucai toli važiuoti neprireikė – jis lankėsi Vilniuje įsikūrusiame „Žuvies paštas“ ūkyje. Ūkio ir parduotuvės savininkas Vladas paaiškino, kad toks pavadinimas pasirinktas neatsitiktinai: „Žuvis, kurią užsakote, pas jus į namus atkeliauja lygiai taip pat, kaip laiškas.“
Žuvies kotletai įtinka net vaikams
„Aš dirbau Norvegijoje, statydavau rąstinius namus ir pripratau prie žuvies. Ten daug geros žuvies“, – ūkio įkūrimo priežastį įvardija Vladas.
Čia jis ir jo žmona pasiskirstė darbais – Vladas žuvį augina, o žmona atsakinga už jos perdirbimą, receptų kūrimą. Ir nors vaikams įprastai žuvis nepatinka, Vlado žmonai pavyko atrasti tokio kotleto receptą, kuriam net vaikai negali atsispirti. Dar geriau yra tai, kad šis gaminys neturi specifinio žuvies kvapo:
„Dalis vaikų netgi būna apgauti, kad tai – ne žuvis, o mėsa. Šis baltas melas tikrai praeina“, – juokėsi Vladas.
Vladas juokiasi, kad iš jo parduodamų žuvies kotletų gautųsi visa Kūčių vakarienė, nes jų yra 12 rūšių. Gian Lucos džiaugsmui, Vlado žmonos gaminamas faršas iš žuvies, visiškai neturi kaulų. Taip pat, Vladas atskleidė, kad yra dviejų rūšių klientai – vieni žuvies filė perka tik su oda, o kiti tik be jos.
Nuo mailiaus iki suaugusios žuvies
Vlado ūkyje auginami šamai yra ypatingi – šamai plėšikai yra atsparūs įprastoms ligoms, o tai reiškia, kad juos auginant nereikia jokių antibiotikų. Vladas juokauja, kad jo auginamos žuvys bijo tik dviejų dalykų – streso ir permaitinimo.
Ūkio šeimininkas atskleidė ir sąlygas, kurių reikia auginti šioms žuvims: 5 dienų mailiui reikia apie 30 laipsnių šilumos vandens. Pirmas 5-6 dienas jie ėda mažąsias krevetes kas 5 valandas. 4-5 savaičių mailius ėda sausą maistą, maždaug kas 45 minutes, tačiau šerti šiuos mailius nėra per daug sudėtinga, nes pasitelkiama specialių šėryklų pagalba.
Vladas nurodė, kad šamas nuo 15 gramų mailiaus iki 1,5kg sveriančios žuvies užauga per 5 mėnesius.
Ypatinga itališka tradicija
Įkvėptas to, ką pamatė, grįžęs į savo kulinarinę studiją Gian Luca gamino raviolius, įdarytus šamu ir gardintais pistacijų padažu.
Ravioliams jis naudojo 500 gramų kietagrūdžių miltų, tačiau tikino, kad jeigu namuose turite tik paprastus, tiks ir tokie. Virtuvės šefas nurodė, kad 100-ui gramų miltų turėtų būti naudojamas 1 kiaušinis, tačiau jo šeimoje įprasta dėti 1 kiaušiniu daugiau, kad ravioliai būti minkštesni.
Taip pat tokią tešlą geriausia minkyti šaltomis rankomis. Tai jam priminė ir vieną linksmą istoriją – kadangi vaikystėje jo rankos visuomet būdavo karštos, prieš imdamasis kažką gaminti, Gian Luca visuomet delnus turėdavo laikyti po šaltu vandeniu.
Virtuvės šefas, nurodo, kad kočiojant tešlą reikia žiūrėti, kad tiek viršuje, tiek apačioje būtų pakankamai daug miltų ir pasidalino viena ypatinga tradicija, kuri buvo puoselėjama viename iš Italijos regionų:
„Senais laikais, Umbro regione jaunavedžiai turėjo gyventi su uošve šiek tiek laiko, kad marti parodytų, jog gali gaminti pakankamai gerai, kad išmaitintų šeimą. Paskutinis išbandymas būdavo iš pusės kilogramo tešlos padaryti metro ilgio tešlą. Jeigu išlaikydavo šį išbandymą, galėdavo eiti gyventi į savo namus“, – pasakojo jis.
Gian Luca žuvies faršą apkepina kartu su žaliosiomis alyvuogėmis tam, kad raviolių įdaras būtų gaivaus skonio. Dar daugiau gaivumo jam suteiks ir citrina bei mėtos.
Galiausiai virtuvės šefas nurodo, kad prieš verdant raviolius svarbu, kad puode vanduo nebūtų per daug užviręs, nes kitaip ravioliai gali iširti. Sūdytame vandenyje raviolius virti reikėtų apie 1,5-3 minutes, priklausomai nuo tešlos storio.