Laida šį kartą pakvies apsilankyti netoli Utenos įsikūrusiame „Auksinio elnio slėnyje“, kuriame Gian Luca susipažins su Stasiu ir jo dukra Agne. Pastaroji užsiima turizmo paslaugomis, o pats vyras augina net 400 elnių ir danielių!
„Jei dukra nebūtų pradėjusi tuo užsiimti, būtų išlėkusi kažkur toli. O kai dukra šalia, aš tuo labai džiaugiuosi. Dabar dukra užsiima turizmu ir čia atvažiuojančiais svečiais, o aš prižiūriu ūkį. O koks ūkis be traukos elementų? Tai yra būtina“, – kalbėdamas apie savo auginamus elnius ir danielius sakys Stasys.
Tiesa, jis neslėps – verslo iš tokio ūkio nepadarysi. Elniai ir danieliai daugiau pasitarnauja kaip papildomas kraštovaizdžio elementas, o taip pat juos auginti, nors ir nelengva, yra tikrai malonu.
„Viską patyriau savo kailiu, nes ir patarimų per daug nėra. Jei nori auginti danielius arba tauriuosius elnius, reikia eiti į panašius ūkius, klausti ir nuolat konsultuotis“, – pasakos Stasys.
Šeima dalijasi neįtikėtina patirtimi
Vasaros metu danieliai kartais ganosi net po langais, o tai, anot Stasio dukros Agnės, svečiams tampa nauja, neįtikėtina patirtimi.
Šeima pasakos, kad elniai – protingi gyvūnai ir visuomet nuo žmonių laikosi saugaus atstumo. Išimtimi gali tapti tik ruduo, kuris, pasirodo, elniams yra ypatingas. „Tuo metu, kai vyksta vadinamosios elnių tuoktuvės, aidi visas miškas – labai gerai, kad arti nėra kaimynų (juokiasi). Tuomet pasimato jų drąsa“, – sakys laidoje Agnė.
Tiesa, kaip pasakos Stasys, tarp elnių pastebima ir didžiulė hierarchija – vieni su kitais jie nevengia ir pakovoti. „Tarpusavyje jie gana nedraugiški. Net ir karaliai gauna į šoną, o tuomet vietoje jų būna kiti karaliai. Tačiau tokia ta gamta“, – pasakos Stasys.
Įkvėptas ūkio, Gian Luca nuspręs pagaminti neįtikėtino skonio picą, gardintą… elnienos karpačio! Beje, virtuvės šefas vietoje ją ir iškeps. „Sodyboje turime krosnį, kurią labai dažnai naudojame tiek šeimos rate, tiek ir atvykus poilsiautojams. Siūlome jiems patirti kulinarinę kelionę ir krosnyje išsikepti picą, mėsą, kugelį ar bet kokį kitą patiekalą“, – pasakos Agnė.
O Gian Luca, savo ruožu, šio sekmadienio laidos žiūrovams parodys, kaip pasigaminti picą nuo pačio pirmo iki paskutinio žingsnio. Patiekalas tikrai nepaliks abejingų!
Picos su elniena gamybos procesas
Pirmiausiai dubenyje sumaišykite miltus ir druską. Mieles suberkite į šiltą vandenį su alyvuogių aliejumi, o kai jos aktyvuosis, supilkite masę į miltus ir pradėkite minkyti tešlą. Gerai išminkius, tešlą uždenkite ir palikite pastovėti šaldytuve bent 12 valandų. Tačiau prisiminkite, kad tešlos brandinimui reikalingi itin kokybiški miltai!
Paruoškite picos ingredientus – supjaustykite svogūną, susmulkinkite šviežią rozmariną ir mėtą. Elnienos išpjovą supjaustykite labai plonomis riekelėmis ir sudėkite į lėkštę. Pabarstykite smulkintomis žolelėmis, druska bei pipirais.
Tuomet paruoškite pomidorų padažą: į konservuotus smulkintus pomidorus įberkite raudonėlio, druskos, pipirų ir įpilkite alyvuogių aliejaus.
Pradėkite formuoti picą. Ant picos pagrindo užtepkite pomidorų padažo, pridėkite mocarelos, kepto kale (lapinio) kopūsto, smulkinto svogūno ir pašaukite į pečių 90 sekundžių.
Iškeptą picą pagardinkite elnienos karpačio, parmezano sūriu ir šviežiu baziliku. Skanaus!
„La maistas“ – sekmadieniais, 9 val. tik per TV3!