„Turite nedelsiant nustoti valgyti šiuos penkis produktus ir išbraukti juos iš mitybos raciono“, – socialiniame tinkle „TikTok“ dalijosi dr. R. Tirgaris.
Gazuoti gėrimai
„Pirmas numeris: gazuoti gėrimai. Net gazuotuose gėrimuose be cukraus yra fosforo rūgšties. Fosforo rūgštis labai kenkia dantims ir kaulams. Ji išplauna kalcį iš kaulų ir didina osteoporozės riziką“, – pradėjo specialistas.
Jo teigimu, bet kokios rūšies gazuoti gaivieji gėrimai yra „blogis jūsų sveikatai“. Dr. R. Tirgaris rekomendavo gazuotus gėrimus keisti šalta arbata „ir kitais panašiais negazuotais gėrimais“, rašo express.co.uk.
Cukrus
„Antras produktas: cukrus. Sumažinkite suvartojamą cukraus kiekį“, – patarė chirurgas.
Nors cukraus galima rasti daugelyje kasdien vartojamų maisto produktų, pavyzdžiui, duonoje ar šokolade, kuris dažniausiai yra desertų sudedamoji dalis, svarbu nepamiršti, kad cukrus yra uždegimą skatinanti medžiaga.
Atsisakydami cukraus gausių užkandžių pietums „gerokai atitolinsite metabolinio sindromo, diabeto ir daugelio kitų sveikatos problemų išsivystymą“.
Perdirbta mėsa
Nors sumuštinis yra gana dažnas pasirinkimas pietums, labai svarbu, ką ant jo dėsite, nes kai kurie produktai gali būti kenksmingi.
Dr. R. Tirgaris teigė, kad labai perdirbta mėsa, pavyzdžiui, tokie produktai kaip saliamis, kumpis ar šoninė, siejami su didesne vėžio atsiradimo rizika.
„Kuo daugiau perdirbtos mėsos porcijų suvalgoma per dieną, savaitę ar mėnesį, tuo labiau didėja vėžio, ypač – storosios žarnos, rizika“, – sakė dr. R. Tirgaris.
Todėl jis pataria išbraukti perdirbtus mėsos produktus iš mitybos raciono. Be to, gydytojas pabrėžė, kad labai svarbu atidžiai rinktis, ką valgote pietums.
Palmių aliejus
Kitas produktas, kurio neturėtų likti mitybos racione – palmių aliejus, kurį kai kurie žmonės naudoja, pavyzdžiui, gamindami troškinius ar gruzdintus patiekalus.
Dr. R. Tirgaris sakė: „Palmių aliejus yra vienas iš nesveikiausių aliejų, gausių sočiųjų riebalų, kurie yra mirtinai pavojingi.“
Paskutiniai jo sąraše – pieno produktai, pavyzdžiui, sūris, nes šie populiarūs produktai „didina daugelio širdies ir kraujagyslių ligų riziką“.